Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer - odciąć cewką czy filtrem akt

Yotomeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Nietypowy subwoofer - odciąć cewką czy filtrem aktywnym ?

Sytuacja wygląda tak ...

Zestaw:

Źródło - Fine Arts CD3

Wzmacniacz - GainClone

Kolumny - Avance Omega 520

System ma pewne braki w zakresie basu. Bas jest nawet niezłej jakości - z tym że w zasadzie potrafi znikać, gdy częstotliwości wylecą poza rezonans obudowy (takie mam odczucie). Wtedy kolumny grają trochę jakby system 2.1 bez soobwofera. Ponieważ mam z poprzedniego systemu "wolne" kolumny Acoustic Resarch AR3 (obudowa zamknięta, 30cm bas) i wzmacniacz Denona (PMA-360, 2x90W/4OHm) wymyśliłem sobie, że wykorzystam stare klocki do poprawy brzmienia. Stare kolumny mogę przerobić na subwoofery i powstanie system bi-ampingu z "dzielonymi" kolumnami.

Wiem, że przyzwoita cewka do odcięcia soobwogera (ok80-100Hz) to wydatek ok 50PLN/szt. Zastanawiam się, czy nie lepiej pokusić się o wykonanie aktywnego filtru i wbudowanie go we wzmacniacz. Nie wiem tylk czy w założonej kwocie - ok 100PLN da się sklecić sensowny jakościowo foltr (włącznie z zasilaniem) ?

Doradźcie jak lepiej (zakładając niski budżet)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Być może moja propozycja nie jest najlepsza ale na pewno tania ;) Kiedyś miałem podobny problem, podłączenie subwoofera pasywnego z zewnętrznym wzmacniaczem do zestawu stereo. Użyłem w tym celu prostego filtru zbudowanego z kilku rezystorów i kondensatorów, z jednej strony podłączonego do jednego z wyjść głośnikowych a z drugiej do wejścia wzmacniacza przeznaczonego do subwoofera. Rezystor szeregowo, kondensator równolegle do toru. Wartości pojemności oraz rezystancji dobierałem "na słuch" aż do uzyskania zadowalającego efektu, zachowując ostrożność aby nie przesterować wzmacniacza subwoofera (nie znam się na elektronice). Jeśli chodzi o dźwięk to sprawowało się to całkiem poprawnie.

Hmm

A co sądzicie o modułach z Carton Audio (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ??

Na fotkach może nie wyglądają na zbyt okazale (zwykłe elektrolity i zapewne rezystorki 10% ...) ale może same płytki i układ jest OK ?? Może znacie lepsze układy / kity / moduły

Za aktywnym przemawia filtr wyższego rzędu i możliwość płynnej regulacji odcięcia i fazy ...

Ukryta Zawartość

A po co moduł? Masz przecież Denona. A na kilku rezytorach i kondensatorach oraz 2ch potencjometrach też zrobisz regulowany filtr w którym można stroić fazę i cz. odcięcia, tylko trzeba by znaleźć jakiś schemat lub zasymulować przesuwnik fazowy, ja się tym akurat nie zajmuję, ale tak właśnie bym zrobił a to będzie najprostsze i najtańsze rozwiązanie, tak jak wcześniej napiskał kolega Marcin.

-->Yotomeczek, domyslam się że Twoje ar-ki są "dobite" (pomijając niskotonowce), bo inaczej to troche żale je przerabiać na suby...

Ale pomysł ze zbudowaniem 2.2 z zastosowaniem starych kolumienek i dodatkowego piecyka jest całkiem całkiem :)

>Śrenio i niskotonowe śmigają OK

>Niestety wysokotonowych nikt nie podejmuje się naprawić :(

ja bym szukal dalej mozliwosci ich uzdrowienia. Przerabianie na suby traci dla mnie zbrodnia. No chyba ze zrobisz to tak aby dalo sie przerobke odwrocic.

wracajac do tematu - w dzisiejszych czasach jesli sub to tylko z filtrowaniem aktywnym. Po pierwsze koszt filtra nizszy niz pasywnego. Po drugie mniej elementow na drodze od wzmacniacza do glosnika to zdecydowanie lepsza kontrola wzmaka nad zachowaniem glosnika = lepsza kontrola basu. Dlatego tez nalezy przy wykorzystaniu zwyklych kolumienek jako subow odlaczyc istniejace zwrotnice i podlaczyc woofer wprost do wzmacniacza.

Optuję za filtrem aktywnym :)

Cenna uwaga z tym pominięciem zwrotnicy

AR3i to dosyć solidnie wykonane kolumny. Ich brzmienie na basie to jest to co uwielbiam - szybki, niski, bez podbarwień rezonansem skrzynki bas. Obudowa zamknięta jest wypełniona w całości materiałem dźwiękochłonnym. Co prawda góra była nieco przytłumiona (dopóki nie zeszły wysokotonowce), ale w końcu kolumny mają swoje lata :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.