Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil mini 30, jak zmodyfikować?

marcin316

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem w posiadaniu kolumn Tonsil mini 30. Do niedawna używałem ich jako kolumn tylnych w KD. Obecnie, po wymianie kolumn, chciałbym spróbować z Tonsilków zrobić małe monitorki. Mam z wiązku z tym pytanie do szanownych forumowiczów, czy jest sens robić monitorki na tych przetwornikach i co oprócz obudów ( w tym modelu są metalowo - plastikowe) wymienić? Jaka pojemność i konstrukcja (zamknięta czy BR)? Może jakieś propozycje co do zwrotnicy? Ta która jest wygląda marnie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14132-100002615 1170305564_thumb.JPG

post-14132-100002616 1170305563_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29805-tonsil-mini-30-jak-zmodyfikowa%C4%87/

Zostawiłbym tak jak jest. W końcu to są monitorki. Nie robiłbym też tu b-r. Zwrotnica nie jest zła ale prosta, bo filtry są I rzędu.

Jeśli chciałbyś zrobic coś na innych głośnikach to chyba lepiej w nowych obudowach, bo szkoda rozwalać działjącą konstrukcję.

a sorry, nie doczytałem, ale widze że zgadłem. Jak zrobisz nowe pudła to nie wiadomo znó czy gądka na zawieszeniu górnym tego GDNa w ogóle jeszcze jest cała... racze zainwestować w Tesle, tanio i ok. ARN150 wsadzasz w 9l, do tego jakis Tonsilowy wosokotonowiec kopułkowy za śmieszną kase i gra.

"marcin316, 27 Lis 2006, 21:08"

"Może jakieś propozycje co do zwrotnicy? Ta która jest wygląda marnie.."

Marna jak mozna wniskowac jest twoja wiedza na temat zwrotnic , chcociaz moja jest nie wieksza. Zwrotnice dobiera sie pod glosniki, jedyne z czym sie zgodze, to jakosc elementow jest marna. Jabym zostawil pierwszy rzad tak jak jest tylko obnizyl pasmo podzialu pomiedzy glosnikami. Zastosowalbyl cewke szeregowo z GDN 12/30 ok 0,36mH i kondensator szeregowo z GDWK 9/80 ok 4,7uF(np jakis jantzen). Dodatkowo nalezy stlumic GDWK wzg GDN czyli trzeba dolozyc szeregowo rezystor ok 2 ohm/3-5W.(starczy zwykly ceramik)

Te kolumienki szczerze, zastosowalbym jako tylne w kinie domowym monitorki na nich to raczej kiepski pomysl. Co do ARN 150 to w sumie ciekawy glosnik(malo detalicznty i strasznie suchy, bez dynamiki) ale wart swojej ceny ale lepiej zbudowac cos nowego na nim niz dokladac i kombinowac z nim z tym co masz.

pzdr

a propos ARN150

Ukryta Zawartość

nie wiem o co chodzi dokładnie z pojęciem "suchy" ale według mnie nie jest ani troche taki. miękki i nisko schodzi. brakuje mu trochę wyższej średnicy przy wysokim cięciu tweetera (GDWK 11/100 nie pozwala na niskie cięcie). nie wiem jak zgrywa się to z visatonem sc10n (ponoć nieźle gra jak na swoją klasę cenową).

Ukryta Zawartość

Co do mojej wiedzy na temat zwrotnic masz Stodal rację, dlatego moje w związku z tym pytanie ;) dzięki za podpowiedź. Szczególnie to stłumienie wysokotonowca może przynieść oczekiwany przezemnie efekt, chciałbym aby dźwięk stał się spokojniejszy...

Zgodzę się również że to marny materiał do modyfikacji i rewelacji nie osiągnę. Dużą poprawę dało uszczelnienie obudowy siliconem, jednak ścianki boczne wyczuwalnie drgają nawet podczas dosyć cichego słuchania. Kolumienki miały by służyć do słuchania muzyki w małym pokoiku przy pracy więc nie ma sensu budować jakichś "wypasionych" monitorków których dźwięk będzie odrywał moją uwagę od pracy ;)

Kolejną sprawą jest zdobywanie doświadczenia... stolarskiego. Być może zbudowanie małych monitorków, nawet na tych głośniczkach, pomogło by mi kiedyś zbudować coś co zastąpi w stereo moje Rubicony RP 16, oczywiście z Waszą pomocą :) Przeglądając forum ochota na własne konstrukcje, w moim przypadku bazujące na gotowych rozwiązaniach, zadziwiająco mocno wzrasta.

Radzę ci szczerze: Nie ładuj się w żadną konstrukcję na tych głośnikach. są stare i pewnie wymagają regeneracji, a jeśli jeszcze nie wymagają to niedługo i tak będziesz musiał naprawiać zawieszenia. Bez sensu będzie robienie nowych paczek i wstawianie tam kilkunastoletnich przetworników. ARN150 to wydatek 30zł sztuka do tego Visaton SC10N na wysokie, zwrotnica z forum i masz dżwięk nie do pobicia. A jeśli chcesz żeby muzyka z takich monitorków nie zajmowała cię w pracy... po prostu przycisz;-)

-->marcin316, a ja Ci powiem tak, spróbuj :)

Jak masz ochotę to dziś lub jutro wieczorem podam Ci wymiary skrzynek i zdjątko zwrotnicy(trochę bardziej skomplikowana, ale może Ty takie lubisz...) kolumienek sąsiada (GDN12/30 i GDWK9/50, siedzi to to w skrzynce z płyty wiórowej, z przodu "zdejmowalna" maskownica plastikowa z siatką blaszaną).

Co do straszenia że głośniki mogą wymagać regeneracji, to ja się pytam, i co z tego? ;)

Jeśli jesteś w stanie zbudować do nich skrzynki, to znaczy że zdolności manualne masz takie aby bez problemu w razie potrzeby zregenerować je(zapewne poprawiając przy okazji niedokładności/niechlujność tonsilowych robotników...).

Materiały do tej czynności są ogólnie dostępne i bajecznie tanie, opisy co jak też(te na dodatek są darmowe ;) ).

wymiary skrzynek i schemat zwrotnicy - będę wdzięczny, proszę również o krótką opinię jak grają kolumienki u sąsiada :)

głośniki raczej nie wymagają regeneracji, zawieszenie wydaje się być w dobrym stanie, jeśli okaże się że umiem sobie poradzić z pudełkami, szczególnie z zadowalającym ich wykończeniem, to postaram się wykonać ambitniejszy projekt, od czegoś trzeba zacząć ;)

marcin316, 28 Lis 2006, 13:13

DIY audio to fajne hobby, wciagajace i bardzo drogie (przynajmniej dla mnie). Jak zawsze zaczyna sie od upgrad-u czegos kiepskiej jakosci by zobaczyc efekty, a z czasem przechodzi sie do ambitniejszych planow. Co do GDWK to w nim tak naprawde nic sie nie starzeje - no chyba, ze gabka pod mebranka taka uszczelniajaca ale to chyba nie zbyt duzy problem. A co do GDN poprostu dotknij tej gabki (zawieszenia gornego) jak sie rozleci badz poczujesz ze w dotyku jest taka plastyczna, mieciutka, moze nawet byc lekko lepiaca do palcy itp tzn ze zawieszenie nie koniecznie cala membrana jest do wymiany - bez problemu do kupienia i wymiana tez nie jest trudna.

Sprobuj cos polepszyc w tych "MINI 30", a potem zbuduj projekt na ARN 150 z visatonem SC10. Bedziesz mial cos do porownania.

pzdr i powodzenia

Popełniłem już co prawda w swojej młodości... dwie konstrukcje "kolumn" głośnikowych, jedne "monitorki" na głośnikach żywcem wziętych z Condora a drugie to podłogówki na 2xTesla o średnicy około 20 cm i jakimś wysokotonowcu na którym było napisane "PHILIPS" (kopółka). Zwrotnica w obu przypadkach ograniczała się do kondensatorka dla wysokotonowca, również stolarce duuużo barakowało... Podłogówki zamnieniłem na Sony SS-E 455V, obie strony były zadowolone ;) Soniaki u poprzedniego właściciela nie radziły sobie z muzyką typu umpa-umpa natomiast ja po wymianie zacząłem uczyć się co to jest muzyka... (Niedawno Soniaki wymieniłem na Rubicony a amplituner Hitachi na Denonka 1306) Chciałbym, aby moja kolejna konstrukcja przynajmniej wyglądem przypominała te, które oglądać można na forum... Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Coraz bardziej skłaniam się do tego aby moje Tonsilki poszukały nowego właściciela i aby pozyskane z tego tytułu środki powiększone "nieznacznie" przeznaczyć na zakup przetworników. Co do materiału na pudełka to rozważam wykorzystanie mojego starego segmentu pokojowego, wykonanego z dosyć solidnych płyt. Jest diabelnie ciężki więc to pewnie nie jest zwykła płyta wiórowa...

-->marcin316, nie jest zwykła płyta... to mogłoby się zgadzać, są płyty gdzie stosuje się mineralne lepiszcze np. magnezyt.

W starych perelowskich płytach możesz się natomiast spodziewać innych dodatków mineralnych, choćby drobnego... piasku...

Mam dla Ciebie wymiary kolumienek sąsiada:

wysokość (bez nóżek): 240

szerokość: 149

głębokość: 207.5 (możliwe że 207 - okleina trochę schodzi...)

Przednia ścianka ma grubość 12 (materiał - płyta wiórowa).

Siedzą tam następujące przetworniki:

GDN12/30/2 6om

GDWK9/50 8om

Zwwrotnica to dwie cewki(mH???) i kondensator(1u5M).

Postaram się jutro zamieścić zdjęcia.

Dzięki Lt_Bri, a co to za płyta i jakie ma "składniki"... okaże się jak zacznę ciąć, piasek może mi troszkę tępić ostrze ;) Jest tam spory kawałek płyty o grubości 4 cm, może kiedyś przyda się na jakieś podłogówki, ale najpierw trzeba podszkolić się w stolrce :)

Odnośnie tych przetworników Tonsila to wydaje mi się że mają dosyć dużą efektywność.

I już po kłopocie. Znalazł się chętny na moje Tonsilki, dopłaciłem... i mam CD Onkyo DX-7211 ;) Chęć zbudowania monitorków bynajmniej nie minęła... Poszukam gdzie w Lublinie można dostać Teslę i Visatona... i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za wszelkie podpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.