Skocz do zawartości
IGNORED

NERO - problem w nagrywaniu audio???

neverland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, użytkuję program NERO i czasami coś zgrywam na audio z mp3. Jak można skopiować dobrze, aby nero nie robił przerw między utworami które się łączą. Wiem, że jest funcja "bez przerw między utworami" ale jak się jej użyje to nero poleci po całości. Są płyty na których tylko niektóre utwory się łączą. Jak ustawić nagrywanie aby kipowanie poszło jak orginał.

https://www.audiostereo.pl/topic/29834-nero-problem-w-nagrywaniu-audio/

Normalizacja to poprostu wyrownywanie glosnosci utworow(czasami kiepsko dziala)uzywanie jej zalezy tylko od ciebie .Jak dla mnie jesli utwory nie roznia sie glosnoscia to nie uzywam ale jesli sa spore roznice to wole uzyc (nie chce mi sie za kazdym razem sciszac lub poglasniac przy sluchaniu)A i odnosnie watku male pytanko do wersji nero7 czy u was tez wystepowaly klopoty z nagrywaneim plyt cd-audio z formatu mp3 np. po nagraniu okazywalo sie ze byly tzw ciecia(cos jakby plyta przeskakiwala)lub ogolne trzaski zamiast dzwieku???Testowalem na roznych plytach i nagrywarkach a problem nadal wystepowal.Po powrocie do wersji nero6 nie mam takich problemow.

>to znaczy że muszę poznac całą płytę przed nagraniem? Rozpoznać gdzie są przerwy a gdzie utwory się

>łączą? A ak z funcją " normalizuj wszystkie pliki" używać jej?

1. nie

2. nie

3. tylko jeśli robisz kompilacje z róznych płyt.

A tak w ogóle ustaw disc-at-once i no pause between tracks - powinno byc ok.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>i odnosnie watku male pytanko do wersji nero7 czy u was tez wystepowaly klopoty z nagrywaneim plyt

>cd-audio z formatu mp3 np. po nagraniu okazywalo sie ze byly tzw ciecia(cos jakby plyta

>przeskakiwala)lub ogolne trzaski zamiast dzwieku???Testowalem na roznych plytach i nagrywarkach a

>problem nadal wystepowal.Po powrocie do wersji nero6 nie mam takich problemow.

Zasadniczo czknięcia na granicy kawałków przy mp3 występują niemal zawsze, i nie ma to nic wspólnego z programem do nagrywania.

Patrz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Zasadniczo czknięcia na granicy kawałków przy mp3 występują niemal zawsze, i nie ma to nic wspólnego

>z programem do nagrywania.

Chyba chodzi tu o trochę inne zjawisko. U mnie od niedawna też połykane są fragmenty utworów przy nagrywaniu jako CD Audio. Co ciekawe, wystarczy rozpakować do wav przed nagraniem i problem znika. Możliwe, że winę ponosi nowy kodek dla Nero, bo nigdy wcześniej takich atrakcji nie było. Trza sprawdzić.

Widzę tu dwa problemy. Pierwszy rzeczywiście dotyczy tego, że obcina kawałki na końcu - może to być spowodowane włączeniem opcji "usuń ciszę na końcu ścieżki", lub wadliwą pracą dekodera mp3. Nie raz zdarzyło mi się pod Nero (Express), że przy wczytywaniu jakiegoś mp3 wystąpił błąd - plik był chyba na tyle słabo zrobiony, miał coś nie tak z nagłówkiem/synchronizacją. Albo ucinał kika sekund z końca utworu, także przy nagrywaniu z *.wav.

Drugi problem - to niezerowy DC offset oraz skok sygnału na końcu ścieżki. W przypadku dobrze wyprodukowanych lub skompresowanych utworów on nie występuje lub jest na tyle mały że go nie słychać. Trzask pojawia się też gdy na końcu utworu na czas przerwy po niezerowej wartości próbki zostaje przez odtwarzacz uaktywniony obwód Mute, który zwiera wyjścia analogowe odtwarzacza do masy.

Można łączyć utwory, ustawiając na wszytkich wypalanych ścieżkach z wyjątkiem pierwszej zerową przerwę, na pierwszej się nie da (poprzedza ona tą siceżkę i standardowo wynosi 2s, choć przy odtwarzaniu jest chyba pomijana)

MP3 i różne kompilacje wypalać najlepiej tak:

- dekompresja do *.wav,

- normalizacja jeśli wartość szczytowa poziomu signału w utworze jest poniżej -1.5dBfs (na wartość peak 0dBfs lub -0.1dBfs lub 99.98%)

- eliminacja DC offset.

-zapis do *.wav.

Przy wypalaniu wyłączamy opcję "normalizuj", "usuń ciszę na końcu ściezki", a wg potrzeby włączamy "bez przerw między ścieżkami" i nagrywamy metodą DAO, nigdy TAO i finalizujemy dysk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.