Skocz do zawartości
IGNORED

Dynamiczne i czyste 2.0 zamiast kina

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra. Słuchałem Opery i choć nie brzmiała dla mnie jakoś tragicznie powiedz proszę jak Ty bys typował.

W co powinienem uderzac albo co Twoim zdaniem zaspokoi moje potrzeby brzmieniowe na podstawie odsłuchów jakie opisałem i Twoich doświadczeń.

Widze ze na polu został Vicek Xindak i moze Arcam choć nie wiem czy to to samo brzmienie. Nigdy nie słuchałem A90 i nie wiem czego w porównaniu z Vickiem moge się spodziewać??

• 3 miesiące później...

Postanowiłem odświeżyć trochę temat.

Jestem po odłuchach min. Xindaka 6200, Atolla IN100, Marantza 7001.

Wnioski.

Wiem że szukam czegos co zachowa kulturę grania przy cichym słuchaniu Noviki, cilloutu itp, lubię wieczorami wyłapywac smaczki nagrań ciesząc się przy tym ciepłym zapleczem basowym. Wiem że zależy mi na w miarę zasobnym tylnym panelu który pozwoli podłączyć 4 źródła dźwięku. Dobrz gdyby bi-amp był możliwy.

Z przeprowadzonych rozmów wywnioskowałem że do cichego grania potrzebuję mocnego wzmaka który już w niskich rejestrach złapie rytm. Na pewno czeka mnie zakup porzadnej sieciówki która przepuści czystybezstratny prąd.

Wielkie nadzieje pokładałem w Xindaku i przyznaję że to zacna maszyna ale obawiam się że do mocniejszego słuchania. Obawiam się niezbyt wrażliwej czyłości pokrętła głośności i małej ilości wejść. Donapędzenia monitorów lub podłogówek pokroju akustyka R1 nie potrzebuję przecież elektrowni.

Swoją uwagę kieduję teraz w stronę wspomnianego Arcama A90, CA840 exposure 2010s .....

Proszę o Wasze uwagi i spostrzeżenia, jak najbardziej wskazane są nowe sugestie.

Placek, 27 Cze 2007, 10:30

>niskich rejestrach złapie rytm. Na pewno czeka mnie zakup porzadnej sieciówki która przepuści

>czystybezstratny prąd.

Co to jest czysty i bezstratny prąd? ech, czego to firmy kablarskie nie nawciskają ludziom do głowy :/

PS: Kino 2.0 jak najbardziej - mam tak u siebie i polecam. Warunek - duże trójdrożne głośniki i mocny piec. Zawsze efekty dobiegające z tyłu wydawały mi się sztuczne skoro ekran jest przed nami. Co innego w prawdziwym kinie gdzie obraz zajmuje większą część pola widzenia...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

raczej należało by posłuchac jego następcy czyli SV 234

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>Placek

Jeśli Arcam to spróbuj poszukać uzywanego FMJ A22 lub jakiegoś Musicak Fidelity.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jeśli chodzi o wspomnianą Operę - niestety potwierdzam, że to słabiutka rzecz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

sv-234 mialby chyba najwięcej z poszukiwanych przeze mnie zalet ale niestety unas go jeszce nie ma :(

co do arcama to jeszce nie słuchałem a MF... podobno wymaga jasnych kolumn bo inaczej potrafi zamulić

co do kabli to nie wymysł firmy kablarskiej ale uwaga sprzedawcy w sklepie audio. jako ze z przymróżeniem oka patrze na ten czysty prąd na poczatek na pewno najpierw kupię porzadną elektronikę a potem kabelki i inne stoliki.

teraz już wiem że kino w wydaniu 2.0 albo 2.1 ma sens jak najbardziej.

Placek:

W jakim budżecie operujesz jeżeli chodzi o wzmak?

Jeżeli chodzi o aplikację 2.0 do KD, to zdecydowanie polecam. Na moim zestawie "efektowe" filmy brzmią dużo lepiej niż na pełnym 5.1 - może to jest moje subiektywne odczucie, ale mam wrażenie, że efekt dźwięku dookólnego jest bardzo sztuczny. Ideałem byłby zestaw 2.1 - czyli głośniki główne + dialogowy. Myślę, że dałoby się to zrobić - wystarczy DVD z wbudowanym dekoderem i puszczenie centrala przez monoblok.

Kal

Placek:

Sprawdź ofertę Amplifikatora. Wprawdzie posiadany przeze mnie model G kosztuje 6-7kzł, natomiast jest jeszcze model S, który by się mieścił w budżecie. Bardzo polecam!

Kal

kal800

2.1 to stereo + wooferek

to o czym myślisz to 3.0 :-)

Placek

masz amplituner

masz zacięcie DIY

a masz w tym amplitunerze wyjście z pre-?

Jak tak to pomyszkuj po zakładce DIY i skombinuj sobie końcóweczkę mocy DIY (symasym, ugoda, inny prosty).

Siano zaoszczędzisz a efekt uzyskany tak relatywnie małym nakładem kosztów już powinien Ciebie zaskoczyć, a do tego satysfakcja i radość z "własnego dzieła" powinna dopełnić reszty.

Słuchając rozumu....

foni:

sorki, oczywiście chodzi mi o 3.0 - wooferek kompletnie zbędny przy dużych podłogowcach. A tak na marginesie czy słyszeliście o możliwości ustawienia dźwięku 3.0 na poziomie np wypasionego odtwarzacza z dekoderem?

Kal

Jeśli masz tylko czym wzmocnić te 3.0 wychodzące z dvd to żaden problem. Oczywiście to odtwarzacz musi mieć możliwość konfiguracji kanałów, np:

rear - yes/no

center - yes/no

sub - yes/no

Chyba, że dekoduje amplituner to wtedy w nim konfigurujesz z ilu kanałów korzystasz.

Słuchając rozumu....

foni - jasne że tak - przód mi wzmocni Amplifikator (tak jak do tej pory), centrala obsłuży dodatkowy monoblok o podobnym charakterze brzmienia. Nie wiem tylko jaki powinienem wybrać odtwarzacz...

Kal

kanał środkowy jak dla mnie jest zbędny - ma sens tylko w przypadku gdy siedzimy z boku ekranu... wg mnie sens mają dwie konfiguracje:

- 2.0 oparte o trójdrożne duże paczki i konkretny piec (dual mono rządzi :D)

- 5.1 oparte o 5 identycznych monitorów i subwoofer (monitory mogłyby być nawet aktywne, a co!), nie mam na myśli oczywiście plastikowych zabawek ale normalne dwudrożne monitory na jakiejś 18-tce-20-tce.

Druga konfiguracja wymaga wbrew pozorom starannego rozmieszczenia tych 6 głośników żeby był z tego jakiś sensowny efekt przestrzenny - ew można się wspomóc systemem 7.1, ale to już chyba przesada. Zestrojenie subwoofera z resztą to nie jest bułka z masłem :)

misfit:

Miałem okazję słuchać paru bardzo dobrze zestrojonych (przez akustyka profesjonalistę) konfiguracji dźwięku dookólnego (5.1). Za każdym razem doświadczałem tego samego - z początku super - ładnie, pełnie, przestrzennie, a po chwili na maxa sztucznie - dźwięk z tyłu zupełnie w przypadkowych momentach, miałem wrażenie jakby każdy głośnik grał swoje zamiast stanowić synergię z całą resztą. Uważam, że porządne stereo sprawdzi się zarówno w filmie jak w muzyce.

Kal

Ja też tak uważam, co zresztą wcześniej napisałem i tak też oglądam filmy :)

Mimo to opcja 5.1 kusi choćby tym że tak są nagrane ścieżki dźwiękowe. Natomiast zestroić taki system to jest spora sztuka. W zasadzie pomieszczenie powinno być specjalnie zaprojektowe i zaadoptowane żeby nie było efektu o którym piszesz że każdy głośnik gra sobie. Głośniki też powinny być odpowiednio ustawione z widzem po środku. Tu nie ma miejsca na przypadek.

To co piszesz to może być dodatkowo kwestia kiepsko zrobionych ścieżek dźwiękowych. W końcu skąd realizator ma wiedzieć jak rozstawione mamy głośniki. A nie może też zakładać że są idealnie - pewnie się to robi pod statystyczny niezaadoptowany pokój...

Panowie widze że jednogłośnie wszyscy stwierdzili o wyższości oglądania filmów na 2.0 wobec kiepskiego 5.1.

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć na pewno że jestem zdecydowany na wzmacniacz stereo. Nie dlatego że pcha mnie w tym kierunku jakaś rządza szpanowania ale dlatego że miałem okazję odsłuchiwac i porównywac amplituner+końcówka vs. zwykła integra. Zwsze ta druga wypadała korzystniej.

Zatem stereo. Co do kolumn to przyznam że po cichu marzy mi się system 2.1. W planach mam monitorki które chciałbym wspomóc subwooferem. Jeszcze nie wiem jakie to będa konstrukcje. Myślę że przetworniki dobiorę po wyborze wzmacniacza. Chciałbym by najpierw elektronika była odowiednia do moich preferencji muzycznych (o nich pierwszym poście).

Zatem wzmak, potem monitry DIY a na koniec w razie potrzeby subwoofer(konstrukcja ukierunkowana na muzykę w obudowie closed)

Was prosze o doradzenie mi wzmacniacza.

P.S. czy ktoś z Was zetknął się z Vickiem sv-234 w Polsce czy jest to na razie pieśń poza granicami ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zamówić wygląda że można, a zetknąć sie pewnie wyłącznie w drodze zakupu :)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Z tego co wysłuchałem przez ostatni weekend to chcąc uzyskac plastykę i mikrodynamikę, powinienem wysłuchac szcególnie Cyrrusa, CA i ewentualnie Exposure.

Japończyków mi odradzano ze względu na dośc kliniczne i w większośc wypadków chropowate brzmienie - co mogę potwierdzić po dwukrotnym odsłuchu denona 1500.

Do Cichego słuchania (max godz 9) potrzbuję zaś porządnej wydajności pradowej - co zatem możecie mi polecić??

@Placek

Spróbuj posłuchać Exposure 2010(S) a sprawdzi się to co masz w "O mnie" :) Do tego wzmaka potrzebne są kolumienki dość przyjemnie brzmiące ale nie nazbyt analitycznie. Jeśli dotrzymasz tego warunku to będziesz cieszył się energetycznym i przejrzystym, muzykalnym brzmieniem.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

@Placek

Na godzinie 9 w Exposure przy skuteczności zestawów głośnikowych ok. 91db z pewnością pobudzisz w nocy sąsiadów i tym bardziej domowników.

Na godzinie 7.30 - 8 przy ww. skuteczności nie będzie problemów z fizjologicznym odbiorem całego pasma - jeśli oczywiście kolumny Ci na to pozwolą.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

@skyrobin

91dB to wyzwanie, szcerze powiedziawszy to najwięcej ile moge dac to 89dB. Chciałbym do zakupionego wzmaka zmontowac coś wyższego lotu na Seasie,Scanie lub Usherze.

Wiem że z Exposurem nie mogę połączyć nic super analitycznego ani zbyt rozdzielczego bo otrzymam nadmierną separację dźwięków.

Mógłbyś opisac bardziej jego charakter brzmienia i oczywiście do jakiej muzyki go słuchasz??

pozdrawiam

asfanter:

To podaj mi system 5.1 odtwarzający MUZYKĘ równie dobrze jak stereo w tej samej cenie? Według uczestników wątku, system oparty na wzmacniaczu wielokanałowym do kina domowego nie nadaje się do słuchania muzyki, co więcej może nawet ustępować przy aplikacji KD - to jest również moja opinia. Wątek stanowi dyskusję na ten temat, a raczej powiedziałbym ogólną aprobatę tychże tez :).

Kal

asfanter

ja nie mam watpliwości że dobry system 5.1 to na pewno nie za kwotę 3-4kzł. Pokaż mi ampl za taką kwotę który będzie miał zasilanie godne porządnej integry w tej cenie.pokaz mi wydajnośc prądową godne integryz tego przedziału.

Ja też się łudziłem, chciałem mieć wszystki all in one - nie da się, na tym jest świat zbudowany.

Kiedyś zestawiłem sobie dla zgrywu amp kina i integrę oba grały w 2.0 i ampl wymiękłod razu mimo że kosztował 2x integra.

Wniosek

Bez sensu szukac i się łudzić, wykorzystac lepiej kase na porządne 2 kanały.

A jak już będe miał warunki i kase to kupie kiedyś 5.1 ale wtedy będa to na pewno pre+końc.

pozdrawiam

@Placek

Pierwsze spostrzeżenia z odsłuchu muzyki poprzez wygrzanego Exposura to rewelacyjna rytmika i tempo, energia przekazu, bardzo dobre panowanie nad głośnikiem niskotonowym. Następnie odkrywasz, że średnica jest pięknie podświetlona, bezpośrednia, czysta, pełna emocji i życia.

Słuchając ulubionych nagrań z wokalami mam to rzadkie wrażenie aksamitu i jednocześnie siły, dramatyzmu, soczystości które łatwo pomylić z delikatnym ociepleniem (podobnie i intensywniej prezentował wokale ale jednak je ocieplał - co nie ukrywam bardzo mi się podobało - odtwarzacz Pioneer PD-S802). Warto tutaj dodać, że w tej dziedzinie duuuużo zależy od zastosowanego interkonektu - u mnie teraz podłączony jest Audionova Proteus ale chciałbym sprawdzić któryś z VDH.

Chyba najlepszym określeniem a w każdym razie najbliższym skojarzeniom podczas odsłuchu w brzmieniu Exposura jest właśnie pojęcie soczystości połączonej z pastelową łagodnością barw. W otoczeniu instrumentów i wokali bardzo wyraźnie formuje się swoista przestrzeń w której słyszymy szczególnie wyraziście i namacalnie wybrzmienia źródeł dźwięku, "oddech", powietrze, rozdzielczość jest bardzo dobra. Całość zawiera się na szerokiej scenie. Co do głębi trudno mi się wypowiedzieć, bo kolumny DALI 450 grają praktycznie pierwszym planem i tym co dzieje się w tle.

Podsumowując, intensywność wrażenia pozostaje i jest na tyle silna, że muzyka niesamowicie wciąga - to chyba właśnie składa się na muzykalność...

Jeśli chodzi o wysokie częstotliwości to szczerze mówiąc przez dłuższą chwilę nie przykuwają uwagi, bo ta uwaga mimowolnie skierowana jest w kierunku średnicy, basu i kapitalnej dynamiki. Wysoczyzna jest i to bardzo dobrej jakości. Nie zauważyłem żadnego dyskomfortu, szybko męczącego i powodującego ból głowy cykania, chropowatości czy syczenia na ostrzej zrealizowanych płytach a najlepszym przykładem może być jedna z ostatnich płyt Madonny (Confessions on a Dance Floor) czy Depeche Mode (Playing The Angel).

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to mam wrażenie, że na bardziej kiepsko zrealizowanych płytach, szczególnie z muzyką elektroniczną i jazzie przekaz jest mniej wciągający w porównaniu do słabszych realizacji rockowych czy symfoniki. Takie odniosłem wrażenie, ale jeszcze będę miał okazję to zweryfikować.

Dużym zaskoczeniem jest dla mnie prezentacja muzyki rock, blues i pop z lat 50, 60

Nigdy wcześniej nie miałem pojęcia dlaczego mówi się: "słodkie lata 60-te" ;) Teraz wiem.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

PROSZĘ WAS JUŻ PO RAZ OSTATNI O POMOC W TEJ JEDNEJ Z NAJTRUDNIEJSZYCH DECYZJI

Strasznie się ten temat przeciąga i w końcu przyszedł czas na jakieś podsumowanie. Poproszę Was już po raz ostatni o poradę w kwestii wyboru systemu.

Dla przypomnienia moje oczekiwania to brzmienie pełne , nasycone z dobrze zaznaczonym basem i nie męczącą górą. Od muzyki oczekuję że będzie towarzyszem codziennych obowiązków i przyjemności. Słucham jej najczęściej wieczorami podczas sesji z książką. Lubię posłuchać radia PIN czy Trójki bez wyburzania ścian. Praktycznie cały czas słucham sobie lekkich klimatów Cafe del Mar , Noviki i Chiloutu, czasami Prodigy lub Metallica. Jedni nazwą to plumkaniem ale niewtajemniczonych oświecę że jest tam sporo basu który musi być dobrze kontrolowany. Przeplata się czeto z wokalami które lubię gdy są perliste i niezbyt ostre. Nie słucham muzyki poważnej, symfonicznej czy jazzu – do tego jeszcze muszę dojrzeć.

Słucham w większości na godz 8-9 w skali głośności zatem wiecie czym to się je…

Planuję zakup wzmacniacza i…. tunera. Tak jest to może nietypowe ale jak na razie nie stać mnie na CD a radio jest mi zdecydowanie potrzebne. CD dojdzie w ciągu roku.

Kolumny to najprawdopodobniej Harpia Dana , ewentualnie Usher X-719. – w związku z tym mam prośbę który system z którymi kolumnami zgra się lepiej.

Z moich wymogów i ograniczeń.

- pokój 17m2

- cena za wzmacniacz + tuner 5-5,5kPLN

- komplet powinien być w jednej rodzinie stylistycznej

- dobrze gdyby pilot wzmacniacza obsługiwał inne komponenty wybranej firmy choć nie jest to warunek krytyczny

Proszę zwróćcie uwagę na moje typy:

1.

NAD C372 +C445 , neutralny, będzie pracował z większością kolumn, wydajny prądowo zatem uciągnie również trudne przetworniki ale może można lepiej….

2.

Carat A57 + T57 – bardzo mocny, choć mało znany i tu prośba do Was może ktoś poza AUDIO (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) coś jest w stanie powiedzieć, wygląd ma zachęcający ale co dalej

3.

Cyrus 6 vs2 +Tuner (bez DAB) – wychwalany w prasie UK ale martwi mnie jego niska moc, podobno to jest istotne przy cichym słuchaniu, powinno się dostarczyć dużo prądu..

4.

Advance Acoustics MAP 305 (lub 303)+ Tuner – podobnie do NAD-a , potężny, ciepły z młżiwością rozbudowy o inne komponenty

Przy tych modelch chciałbym pozostać i poprosić Was o Typy, mile widziane uzasadnienie a przede wszystkim wypowiedzi osób które miały okazję przesłuchać. Wszystkie krytyczne uwagi jak najbardziej wskazane.Proszę również o nie nakłanianie mnie na Xindaki czy 2-nd hand. Ten temat już mam obeznany i osłuchany, zależy mi na opinii powyższych.

Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.