Skocz do zawartości
IGNORED

Tajemniczy VARIOVENT, otwór stratny...

Konrad_N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam i szukam po sieci i nigdzie nie mogę znaleźć opisu/danych/parametrów w jaki sposób aplikuje się otwór stratny w szczególności produkcji SS tzw. variovent. Wiem że symuluje on zastosowanie większej obudowy w bass refleksie zmniejszając Qts ale nie wiem w jaki sposób i o ile.

Planuje włożyć varioventa do 50 litrowej skrzyni z Peerlessem SLS-10. Co o tym sądzicie?

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakies doświadczenie w tej kwestii?

Pozdrawiam

Konrad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

żaden tam bass reflex... Otwór stratny zwiąksza Qtc odudowy zamkniętej, przydaje się jak trzeba oszczędzić na rozmiarach. rzeba ednak uważać żeby nie przesadzić, bo zbyt słabo obciążona membrana może sie okazać trudna do skontrolowania. W przypadlku SLS10 stosowanie V-ventu według mnie mija się z celem, ten głosnik nie potrzebuje jakiejś ogromnej obudowy, zwłaszcza w odniesieniu do wymiarów samego głośnika.

a gdzie ja napisałem coś o bass refleksie? :-)

A co do SLS-10 to mam do niego obudowę 50 litrów, ale wyczytałem gdzies że lepiej sprawuje sie w 80 litrach i zastanawiam sie na ile variovent mnie do tych 80 litrów zbliży..

Pozdrawiam!

może pomoże ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>a gdzie ja napisałem coś o bass refleksie? :-)

O bass refleksie napisałeś w pierwszym wpisie w trzecim wersie :-(

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

ARGOS:

"Otwór stratny zwiąksza Qtc odudowy zamkniętej"

Chyba zmniejsza.

A tak poza tym uważam że jedyne sensowne zastosowanie varioventu to obniżenie Qmc a więc wysokości peaku rezonansowego impedancji w celu ułatwienia filtracji średniotonowego - jak komuś szkoda kasy na 400 - 1000uF do układu RLC. Mi by było szkoda czasu na projekt z głośnikiem basowym wymagającym obniżania Qtc varioventem.

misiomor, 30 Lis 2006, 10:03

>ARGOS:

>

>"Otwór stratny zwiąksza Qtc odudowy zamkniętej"

>

>Chyba zmniejsza.

Tak tak, oczywicie , mój błąd. Zwiększa objętość "widzianą" przez głośnik i właśnie o tym myślałem, strzeliłem podobnego "dzwona" jak autor wątku z bass reflexem.

>A tak poza tym uważam że jedyne sensowne zastosowanie varioventu to obniżenie Qmc a więc wysokości

>peaku rezonansowego impedancji w celu ułatwienia filtracji średniotonowego - jak komuś szkoda kasy

>na 400 - 1000uF do układu RLC. Mi by było szkoda czasu na projekt z głośnikiem basowym wymagającym

>obniżania Qtc varioventem.

Nie byłbym taki kategoryczny, czasem taki duperszmit się przydaje, rzadko bo rzadko, ale czasem lepiej jest dać otwór stratny niż robić obudowę 150 litrów albo więcej. Czasem też pomocne jest w aplikacji niskośredniotonówek w okładach 3- drożnych gdzie brakuje miejsca na odpowiednio dużą komorę żeby mid prawidłowo "skleił" się z wooferem. Rzecz się rozbija przede wszystkim o estetykę koluimn, dla mnie to oczywiscie sprawa drugorzędna bo kolumny są po to żeby ich słuchać a nie gapić się na nie jak na Van Gogha i ważne jest jedynie zeby całość była zrobiona przyzwoicie a nie wygladała od razu jak Sonus Faber, ale nie wszyscy podzielają taką opinię.

ARGOS:

"ale czasem lepiej jest dać otwór stratny niż robić obudowę 150 litrów albo więcej"

Wybieram trzecią możliwość a więc stosuję woofer dający odpowiednie Fc i Qtc w mniejszej obudowie. Poza tym jak obudowa miałaby mieć 150dm3 bez varioventu, to po zmniejszeniu jej do powiedzmy 90dm3 jeden flow resistor nie wystarczy, trzeba by dawać ze 3-4.

Nie lubię takich patentów bo jak wszystkie wytłumienia jest pewnie mocno nieliniowy (własności ma zależne od poziomu sygnału) a poza tym jako mocno tłumiony ale jednak BR (wysoko strojony) będzie on coś tam promieniował w przeciwfazie do głośnika.

Nie no, oczywiscie , jak się sprawę przemyśli na etapie wyboru głosników to nie trzeba takich rzeczy stosować, czasem jednak jest tak, że już masz jakieś głośniki i musisz rzeźbić w tym co masz. Oczywiscie to nie jest optymalne rozwiązanie, ale czasem jedyne możliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.