Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy 6N3-J, gdzie kupić? Ew. zamienniki

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze,

czy ktoś się może orientuje gdzie można kupić lampki 6N3-J, ewentualnie jakie zamienniki można zastosować dla tej lampy bez potrzeby zmiany BIAS-u?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

PS. Najbardziej mnie interesuje możliwość zakupu w Warszawie, a może ktoś ma na zbyciu?

Do kupienia u nas są PY82, ale trzeba by przerabiać. Są nawet na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeden kanał gra ciszej we wzmacniaczu i pre, kórego zdjęcie poniżej, no i samej lampki. Jak zamieniłem lampy, to okazało się, że "tu" jest właśnie problem.

Ukryta Zawartość

post-7657-100002373 1170305865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ta 6N3-J? No to to jest niestety mały noval, mniejszy niż PY82. Trzeba sprawdzić parametry, jeżeli rzeczywiście różni się jedynie żarzeniem od PY82, to po przeróbce można spróbować podmiany, o ile zmieścisz w obudowę.

A może te lampki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, albo tysiąc innych małych novali :)))

Zafop, myślę że powinieneś oddać chińca do jakiegoś magika, który ustali na co można to wymienić z mniej egzotycznych lamp i ewentualnie zrobi Ci lekką przeróbkę dostosowawczą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale martwię się, że oni będą mieli te same kłopoty z tym co my, a nawet większe - tamejsi forumowicze raczej nie importują sprzętu z Kitaju ;-)

Ukryta Zawartość

Słuchajcie, okazuje się, że w tym wzmaku jest kilka rodzajów lamp.

Te które są na wyjściu to 6DJ8, a ich odpowiednikami są 6922 lub E88CC (lub rosyjska 6N23P EB).

Przynajmniej taką informację znalazłem na jednym z forum amerykańskich, gdzie nawiasem mówiąc ten wzmak jest uznawany przez niektórych za lepszy od ASL MG HEAD OTL III (?!).

Trochę mi nie chce się w to wierzyć, bo jednak różnica w cenie i konstrukcji wzmacniaczy jest duża, ale jak zwykle pewnie wszystko zależy od pozostałych elementów toru i własnych preferencji brzmieniowych.

Zafop,

ta lampka którą pokazałeś na zdjęciu wygląda jak radziecka 6n3p, są one bez problemy dostępne na allegro. czasem można też trafić wersje militarne 6n3p-ew, albo 6n3p-I.

hififreak.wordpress.com

>zafop

Gratulacje! W sprawie lamp porozmawiamy - mam 6N1P i 6N2P oraz 6922 EH (czyli zamienniki ecc88). Mam je, wiec Ci pozycze - bedziesz mogl sprawdzic czy to sa zamienniki no i czy cosik lepiej gra :-)

PZDR.

Mozna je tu kupic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z zamiennikami to kaszanka. Na 22 strony wygooglowane 90% to po chińsku. Może spróbuj na elektrodzie, cos pewnie poradzą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Gratulacje! W sprawie lamp porozmawiamy - mam 6N1P i 6N2P oraz 6922 EH (czyli zamienniki ecc88). Mam

> je, wiec Ci pozycze - bedziesz mogl sprawdzic czy to sa zamienniki no i czy cosik lepiej gra :-)

Tia. Można też na cokole zatknąć halogeny z Obi, może zaświecą. Rafko, opanuj się w audiofilstwie i pomyśl trochę - nie ma żadnej gwarancji że wyprowadzenia tej 6N3J się zgadzają z tymi Twoimi ruskimi. Nawet te Twoje ruskie mają inaczej wyprowadzone żarzenie niż choćby ECC. Przy pomyślnych wiatrach wystrzelisz zafopowego kitajca w kosmos.

Jeszcze raz Zafop radzę, oddać komuś zmyślnemu do przeróbki na popularne lampy. Przypuszczam że jedna z nich to WK-WA (przedwzmacniacz) i druga to wyjściowy układ przeciwsobny wzmacniacza słuchawkowego (stawiałbym tu na 6DJ8=ECC88).

MariuszJ,

te lampy, z którymi mam problem pracują w stopniu wyjściowym, dlatego napisałem, że są to 6DJ8, i że ich zamiennikiem są 6922 oraz E88CC. Tak więc propozycja Rafko jest jak najbardziej w porządku.

Tu znajdziesz więcej szczegółów:

Ukryta Zawartość

Tak czy inaczej bardzo dziękuję za cenne rady :-)

Ukryta Zawartość

MariuszJ,

po prostu nie mam schematu ani instrukcji do preampa i nie wiedziałem jaka dokładnie to lampa, te które są w stopniu wyjściowym mają nieczytelne oznakowania i dopiero na tym amerykańskim forum zorientowałem się, że wcale nie chodzi o te lampy 6n3 tylko właśnie 6DJ8, których odpowiednikami są 6922 oraz E88CC.

JJ robi lampy na po-Teslowych maszynach.

Proponuję nie robić z tego wielkiego halo, jak to mówią - sroka orląt nie urodzi. Lepiej powiedz, co tam ze elektrolit siedzi na wyjściu, bo po gabarytach wygląda mi to na OTL-a.

>MariuszJ

Czy mozna zetknac halogenki, tego nie wiem, ale widze, ze Ty na pewno to wiesz..... :P

O ile mi jest wiadomo, i o ile wiem od pewnego konstruktora wzmakow lampowych to zamiennikami sa 6N1P, e88cc, ecc88, 6922, 6N23P - oczywiscie roznia sie i na pewno kazdy typ zagra inaczej, ale zeby wywalac zafopowego wzmaka w kosmos......... ;-)

Rozumiem rafko, że jednak chcesz mieć ostatnie słowo.

6N23P jest mniej więcej odpowiednikiem ECC88. 6N1P można uznać za taki jedynie z bardzo dużą tolerancją - ma inne wzmocnienie, ale przede wszystkim inny wyprowadzenia żarzenia. Myślę że ten pewien konstruktor to wie i wie również, że zasadzanie jej do podstawki po ECC88 nie musi się dobrze skończyć.

W miejscu, w którym się wypowiedziałeś chciałeś je wsadzić do podstawki po 6N3J - wszak też pasuje, nie?

Mój błąd - wyprowadzenia żarzenia są takie same, tylko prądu 6n1p bierze dużo więcej.

W każdym razie - proponuję nie próbować, czy nasz wzmacniacz nie zagra przypadkiem "lepiej" jak go zasilimy 110V~

Potem jeżdżą po tym forum na Triodzie jak po łysej kobyle...

6n1p ma identyczne wyprowadzenia jak e88cc i jej bezpośrednie zamienniki i zbliżone wzmocnienie, ale pracuje w zupełnie innych "punktach pracy", ma też niższy prąd żarzenia. W niektórych aplikacjach (przede wszystkim przy wyższych poziomach napięcia anodowego) można ją wstawić zamiennie w miejsce e88cc, ale trzeba skontrolować punkt pracy i ewentualnie dokonać korekty rezystorów anodowych i katodowych. Swoją drogą to świetna lampka i całą zabawa z jej zaaplikowaniem do układu może przynieść całkiem sypatyczne efekty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.