Skocz do zawartości
IGNORED

Advance Acoustic - co to takiego

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wziąłem do ręki gazetę i przeczytałem, że to "nowa jakość dźwięku" od listopada dostępna na Polskim rynku. Wpisałem w google i wynalazło mi m.in. wzmacniacz MAP103 za ok. 1600zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miał ktoś okazję słuchać czegoś tej firmy? co to za brzmienie?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29999-advance-acoustic-co-to-takiego/

Ja bym się nie napalał, stylistyka to nie wszystko, a oni "zmiksowali" kilka poważnych audiofilskich firm, tworząc, co tu dużo mówić, niebrzydką obudowę. Niestety myślę, że po dźwięku nie ma co oczekiwać cudów.

DK Design Group, CAV i Ta firma mają chyba jakieś powiązania lub wychodzą z tej samej fabryki. Są to urządzenia wystawiane na salonach hi-end (wyższe modele), a kosztujące względnie mało (rolę gra miejsce produkcji). Wg mnie zdecydowanie warto posłuchać... i podzielić się wrażeniami na forum.

historia firmy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Advance Acoustic nalezy do grona w miare "swiezych" producentow fracncuskich Poczatek firmy to 1995r .Poki co nie sa oni znani na polskim rynku Ale coz.... BC Acoustic tez tak zaczynal....

Oferta jest bogata i obejmuje wzmacniacz ( w tym dzielone) , odtwarzacze ( w tym tez dzielone) oraz kolumny

Projekty powstaja we Francji a produkcja - co coraz czestsze w "naszej" branzy - ponoc Chiny

Osobiscie, mialem okazje sluchac ( byl to zamkniety odsluch przedpremierowy u zaprzyjaznionego dystrybutora ) dzielonego wzmaka tej firmy - pre MPP505 i 2*MAA705 z kolumnami Epsilon

i zrodlem Helios Mimo ze calosc systemu byla dla mnie nieznana ( wlacznie z pomieszczeniem) odnioslem pozytywne wrazenia wrazenia

Ukryta Zawartość

Na ich stronie ( jest wersja angielskojezyczna) znajdziesz zdjecia , opisy a takze linki do recenzji

We francuskiej prasie producent ten jest oceniany nader pozytywnie

A brzmienie? Coz , w moim przypadku bedzie to ocena calego systemu . Brzmienie szybkie , dokladne , bez zmiekczenia czy nadmiernego ocieplenia. Barwowo raczej po chlodniejszej - lub jak to odbieraja niektorzy- po "prawdziwszej" stronie .

Pozdrawiam

Snape

post-7256-100002150 1170306226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No proszę. Obudował naprawdę niebrzydka. Za sam wygląd należ się z kilka stówek a jeśli to w dodatku całkiem przyzwoicie zagra to cena ok. 1600zł za nowy wzmacniacz nie wydaje się być chyba wygórowana.

• Redaktorzy

ten MAP103 to może być ciekawa propozycja dla kogoś wchodzi w HiFi. I piszę to bez jakiejkolwiek złośliwośći. Zresztą sami zobaczcie - cena na poziomie nazwijmy to komerchy, brak wodotrysków, porządne terminale, moduł phono obsługujący MM/MC, możliwość rozdzielenia sekcji pre/power, a dla leniuchów - pilot (z tego co widać w recenzji Hifi Vidéo - Septembre 2005 - przepięknej urody metalowy gadżecik). W środku tez nie za dużo audiofilskiego powietrza a wielkość trafa napawa optymizmem.

Ukryta Zawartość

post-2651-100002118 1170306265_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

ale i tak ciekawiej wygląda lampowy CD MCD203 - XLRy i takie tam ;)

Ukryta Zawartość

post-2651-100002110 1170306275_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś obcował z tą marką. Jest już w sprzedaży od dłuższego czasu. Stylistycznie badzo ciekawie prezentują się końcówka mocy (stereo) i odtwarzacz cd. W nowym roku wejdzie na taśmy montażowe tuner... |Też niczego sobie. Ale czy ktoś z was ma już jakąś opinię na temat dźwięku? Ceny są kuszące...

Chyba nikt z kolegów nie ma jeszcze większych doświadczeń własnych. Ale może ktoś czytał coś na ten temat w prasie zagranicznej i mógłby bądź to przytoczyć fragmenty, bądź streścić jakieś artykuły zagraniczne? Czy chociażby wskazać źródła.

Produkty już się pojawiają na allegro. Ciekawe jakie będzie zainteresowanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem do testów cd 203II. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, dźwięk lekko ocieplony, ale szczegółowy, przyjazny dla ucha. Obudowa bardzo solidna łącznie z wyjściami jest ich pod dostatkiem. Pilot pierwsza klasa.

Zestaw do testów Amplifon wl25, ushery s520 okablowanie jakieś tam zzultra i jakieś tam ixosy głośnikowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wlasie! Opisz jak najszybciej!

I powiedz jak sobie radzi z Usherami i Vincentem!!!

Swoją drogą kiedyś mówiło się o brzmieniu brytyjskim, japońskim czy niemieckim ... może rynek zdobywa nowa szkoła dzwięku - made in China i okolice??? a może to tylko kwestia ekonomii i praw rynku?

A tutaj link do filmiku z wystawy

Ukryta Zawartość

Można przestawić sobie na lepszą jakość.

Ukryta Zawartość

tuner prezentuje się smakowicie, podobno na lampach, a podobno istnieje tylko jako obiekt wirtualny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strzałka! Ja słuchałem tego klocka + advance acoustic MAP 103 (wzmacniacz zintegrowany, cena ok.1650zł) z kolumnami ESA vivace2 (czy jakoś tak) Odsłuchiwałem to w BEST-AUDIO w Łodzi, i to całkiem przypadkiem, bo planowałem kupić Azury 640v.2, jednak dzwięk Cambridga mi nie pasował (płaski jak linijka, nie pełny i słabo w dolnym zakresie), poprosilem Pana, który mi podłączył Azura o alternatywe (cenową) i podpieliśmy Advance Acoustic cd+wzmacniacz (razem ok. 4100zł) i różnice było słychać po pierwszych 30 sekundach... Dzwięk pełniejszy, mniej szczegółowy, niż CA, (nie było tego sssyyy...) ale bardziej otwarty, mocniejszy i bardziej naturalny, miałem wrażenie, że Azur grał na boki, a Advance wprost do słuchacza... Jeśli chodzi o wykonanie, to prezeztuje się ładnie, tak jak rasowe klocki audiofilskie, ładny pilot z aluminium, ciężki jak cholera:)) Natomiast wciskając przyciski na panelu, trzeba to robić dosyć pewnie, bo na delikatne muśnięcia nie reaguje, mimo, że słychać pyk... No i szuflada wychodzi i się chowa jakby miała się zatrzymać podrodze, troche nie dopracowali tego mechanizmu... W końcu Cd kosztuje 2450zł. Zastanawiam się nad tymi Francuskimi klocuszkami, i jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia, sugestie, informacje też chętnie usłysze... Pozdrawiam! Rafał. PS. Acha i wzmak ma zdecydowanie lepszego kopa przy mniejszym poziomie głośności niż 640v.2 mimo tego, że teoretycznie jest słabszy:)

Dziś słuchałem zestawu AA - cd lampowe + potężny wzmak w wersji za 3,3K PLN... Wrażenia b. pozytywne - miękka i pełna scena, kompletny dzwięk nawet z mini-mini monitorkami firmy AVI i niewiele większymi monitorkami Tokena. Pomimo, że oba są na 10 cm aluminiowych głośniczkach na dole - bas był, brzmiał dynamicznie i detalicznie (choć nie łaskotał w żebra), średnica i góra precyzyjna, bez przebarwień.

W każdym razie porównanie tych samych głosników (tj. AVI i tokenów) z NADem (chyba 320) wypada zdecydowanie na korzyść AA, no ale to zupełnie inna liga - cenowo również ;-)

Potem pojechałem do drugiego salonu (audiofila) i słuchałem usherów 520 na lampie caiyna (3,5K) + nie pamiętam jakie cd. Zestawienie zdecydowanie lepsze - choć trudno powiedzieć czy to bardziej kwestia kolumn czy wzmcniacza. Dzwięk był przyjemniejszy, pełniejszy... choć może scena z tokenami była szersza (tylko wokal za bardzo wycofany do tyłu sceny) i precyzyjniejsza... Trzeba tutej jeszcze dodać, że wzmak AA ma grubo ponad 100W na kanał a Caiyn chyba kolo 35!!!

Reasumując - tego CDka poważnie był rozważył mając 2,5K (sprzedawcy z audiofila też zachwalali brzmienie AA)... ale wzmacniacz - tu już chyba bym trochę się zastanowił czy za ponad 3 tys. nie szukać czegoś innego (np. rzeczonej lampy caiyna).

Ciekawe jak w swoim przedziale cenowym radzi sobie niższy model???

o! Widze, że goliat dał już jakąś odpowiedź a propos małego Advance Acoustic.

hmm... po tym co pokazał NAD też bym rozważył wariant z AA. Różne są opinie o tych NADach, ale na mnie zostawiły dość marne wrażenie - pomimo podłączenia 3 różnych kolumn (AVI, Tokenów i trójdrożnych podstawkowych JBLi) w żadnej konfiguracji bas nie miał charakteru - rozlazły, buczący, ztłumiony...

Kupiłem tego cd-eka uznałem, że jest wart 2200zł. Nie będę się rozpisywał na temat dźwięku, na odsłuch zapraszam najlepiej osobiście do B-stoku. Co mogę powiedzieć o dźwięku ?Nie jestem ekspertem. Wysokie tony lekko ocieplone nie agresywne(bez "psss.... i ssyyy...") takie właśnie lubię, napewno, jeśli ktoś przepada za dźwiękiem cambridga lub yamahy będzie zawiedziony, ja osobiście jestem zadowolony z kultury dźwięku jaki prezentuje ten odtwarzacz, nie nachalny. No i teraz się szykuje zmiana kolumn na ushery 6311, obecne nie spełniają moich oczekiwań(usher s520). A co do Francuza chińskiego, za takie cacko zrobione w USA trzeba zapłacić 3X więcej, póki, co nie stać mnie, więc szukam tańszych rozwiązań systemowych. Pozdrawiam

A co powiesz nt. ich najwyższej integry, którą ostatnio sprowadzili? Stoi teraz w pokoju odsłuchowym i napędza AP Spark. Słuchałem pobieżnie, ale z tymi głośnikami średnie wrażenia. Właściciel mówił, że z JMLabami było sporo lepiej - może zdążyłeś posłuchać? Wrażenia wzrokowe jak dla mnie ok.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Panowie nie ma co gdybać. AA jest juz prawie w każdym zakątku Polski. Myślę, że nikt nie jest w stanie opisać dźwięku. Każdemu odpowiada coś innego. Tyłek trzeba ruszyć i iść na odsłuch. Byłem zobaczyłem i jestem w szoku. Słuchałem MAP305 i uważałem, że jest super ale jak usłyszałem MAP407 to padłem. W tej cenie nie słyszałem nic lepszego. Jeśli chodzi o 103 to będziecie szczerze zaskoczeni.

salony AA :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Tyłek trzeba ruszyć i iść na odsłuch.

Masz rację.Nie uprzedzam,ale tyle dobrego się naczytałem o zestawie Opera 120,że posłuchałem..... Pretendent do klocków roku 2006 w AV. Mein Gott......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.