Skocz do zawartości
IGNORED

jaki amp do DYNAUDIO 72 +52+C122 !!!!???

lila

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpatruję zakup Arcam Diva 350, no bo co do 10kzł uciągnie kolumienki o skuteczności 82dB?

odpada HK DPR2005 ponieważ jest bardzo awaryjny, natomiast japońszczyzna np. yamaha rx-v2007 oferuje 7X130w przy maksymalnym poborze prądu 0,5kW no to coś tu nie gra z tymi watami. Generalnie to słyszałem , że dynaudio jest kojarzone z Rotelem ale jest zbyt drogi, no więc mam dylemat.

https://www.audiostereo.pl/topic/30009-jaki-amp-do-dynaudio-72-52c122/
  • 4 tygodnie później...

Hej lila,

Mam Vienny Mozart Grand, i też próbuję dobrać amplituner. Twoje Dynaudio grają chyba dość ciepło i "muzykalnie" (jak VA) i jestem ciekawy, czy już słuchałaś któregoś z amplitunerów ze swoimi kolumnami. Myślę o Yamaha RXV 2700, Denonie 4306 albo Arcamie Diva 350 - czymkolwiek do ok. 7kzł.

Słuchałem niedawno Denona 4306 z Dynaudio 82SE (jako proxy do moich VA) w stereo - strasznie skrzeczał, a bas dudnił :(

Co do Arcama - podobno fajnie brzmi, ale zastanawia mnie wspominana przez recenzentów niemożność oddzielenia audio od video w HDMI. Mam rzutnik, który chciałem podłączyć przez HDMI - czy to oznacza, że nie mógłbym puścić osobno fonii?

>yamaha rx-v2007 oferuje 7X130w przy maksymalnym poborze prądu 0,5kW no to coś tu nie gra z tymi watami.

kierowanie sie i porownywanie poboru pradu to idiotyzm i specjalosc tego forum wprowadzona kilka lat temu przez paru fachowcow nie rozrozniajacyh mocy "dynamicznej" na wyjsciu od poboru mocy. Niestety niektore zabobony sa nie do wykorzenienia.

Tym niemniej Dynaudio zdecydowanie wymaga dosc mocnych partnerow (czy masz juz te 72 / 52 ?)

Osobiscie slyszalem niezle zestawy oparte o NAD + Dynaudio (zamiast 72 byly 122)

Amplituner który pobiera 400 wat nie odda 5 x 150 przyczym oddanie ciepła to 50 do 60 % mocy w zależności w jakiej klasie pracuje ( dla cyfrowych wzmacniaczy wynosi ok 5-10% ). Więc tylko perpetum-mobile od Yamahy czy Denona potrafi oddać tak ogromną moc ( przy skromnym poborze mocy ) .

Onkyo 604 nie ma chyba wyjść z pre-ampu ( przynajmniej 603 nie miała) to raz a dwa, że sygnał puszczany z takiego pre-ampu jest delikatnie mówiąc kiepski i nic nie zastąpi profesjonalego procesora do kina domowego, poza tym mam jeszcze zastrzeżenie do skupiania się na problemie poboru mocy, bo to nie jest tak do końca jak byście Panowie chcieli upraszczać, dam na przykład moją Yamahę DSP A595a, która to ma na tylenj ściance napis Power consumption 300W, natomiast w instrukcji jest napisane, że maksymalny pobór prądu przy zniekształceniach nie większych niż 10% to 680W, więc stawia przed znakiem zapytania nasze dywagacje, poza tym miałem też kiedyś Denona AVR 3802 który miał napis power consumption 400W natomiast gdy testowało go Audio to wynik pomiarów był 5 x 85W co daje nam ponad 400W więc to by obalało teorię maksymalnego poboru mocy, tu dotykamy chyba problem podawania tej wartości wg pewnej normy która nie musi oznaczać maksymalnego poboru mocy...:)

poza tym oddanie czy nie oddanie 150W jeszcze o niczym nie świadczy, ponieważ obecne amplitunery potrafią osiągać odpowiednią moc nawet i owe 150W na kanał, jednak nie są w stanie dostarczyć prądu o dużym natężeniu a osobiście wolę wzmacniacz 60W z dobrą wydajnością prądową niż 150W amplituner który siądzie przy dużym prądzie:)) rym zamierzony:)

Ja czekam na Cambridge Audio 640R. Pytałem u dystrybutora, będzie w Polsce końcem stycznia max do połowy lutego -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy to nie jest najwyzszy czas, by wszysc ci, ktorzy ciagle onanizuja sie tym (usrednionym!!!!) poborem mocy amplitunerow i porownuja go z (krotkotrwala impulsowa!!!!!) moca wyjsciowa wzmacniacza, zajrzeli do jakiejs normy i wreszcie pokapowali ze nie mozna porownywac jablek z gruszkami!!! Toz to ciagla dyskusja z slepym o kolorach

Wyliczanie mocy na podstawie podanej przez producenta pobieranej energii z gniazdka jest chybionym pomysłem bo ta pobierana energia ma tyle wspólnego z prawdą co podana moc końcówek.

Może przykład:

Pioneer VSX-916

moce podane przez producenta :

Pobór mocy 360W

Moc wzmacniaczy 7x100

moce przy podanej ilości końcówek zmierzone przez Audio:

1 x 104

2 x 100

3 x 82

4 x 75

5 x 59

pomiary przy 8 Ohm, 1% THD+N, 1 khz ... mocy ciągłej

Jak widać po pierwsze moc pobierana przez amplituner jest "na bank" większa od mocy podanej przez producenta ( biorąc pod uwagę samą sprawność tranzystorowych końcówek mocy ). Po drugie moc końcówek podana przez producenta typu 7x100 to moc maksymalna pojedynczo wysterowanej końcówki co w praktyce oznacza ok 1 i 2 x100 W .... i .... pewnie z 7x 42 W.

Tak z podawaniem mocy podchodzi Pioneer , Yamaha, Denon i wielu innych. Z HK jest nieco inaczej - oni są bliżej prawdy ..... co nie zmienia faktu że i tak lepiej szukać pomiarów danego ampli.

americano, 31 Gru 2006, 12:04

>lila

>kup sobie tani ampli za 1500 zł np. onkyo 604, denon 1907 i zastosuj go jako 7 kanałowy preamp do

>koncówki mocy np. NAD T973.

Zamiast się tak "zabawiać" to nie lepiej kupić procesor z lepszymi parametrami elektrycznymi ( mniejsze szumy , większa dynamika ) i uzupełnić go w odpowiednią ilość wzmacniaczy ( najlepiej typu monobloki ) ?

-> xajas

jak widzisz ta moc podana przez producenta nie jest nawet mocą "uśrednioną" .... ja bym ją raczej nazwał "bajkową" bo w końcu 7x100W a np. 7x42 to dwie różne sprawy ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.