Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe, zakup, problemy, pomoc!!!

mareo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich lubiących dobry dzwięk. Do tego wniosku doszedłem też i ja, w końcu jest kasa i możliwości więc trzeba pomyśleć o sprzęcie audio (odwiecznym marzeniu). Przeszukałem sporo wątków i mało jest takich gdzie ktoś pyta o sprzęt co kupić, słucha propozycji idzie do sklepu i dzieli się wrażeniami (większość co kupiła się nie odzywa). Mam nadziej że moje poszukiwania (włącznie z odsłuchem) pomogą innym i mnie też w zakupie. Przy okazji forumowicze dopomogą dobrać, bąć wyeliminować jakieś błędy z mojej strony, osoby nie do końca znającej się na sprzęcie audio, posiadającej dotyczas własnoręcznie zrobione głośniki na wzmacniaczu Radmor.

Cena - im mniej tym lepiej ale jeśli trzeba to 3,5 k też się znajdzie, choć wstępnie miało być 1,5 k ale po przeczytaniu kilkudziesięciu postów stwierdziłem że warto zainwestować.

Sprzety wybrane ze względu na cene, (ponoć dobre właściwości dzwiękowe, które w najbliższym czasie będę sprawdzać podczas odsłuchu) Czyli ogólnie najlepiej dobrana jakość do ceny. Wiecej kasy trudno znaleźć, więc w rachube nie wchodzi kupno za kwote 5 k.

Aha, w gre wchodzi kino domowe tylko i wyłącznie 5,0 lub 5,1 ale suba moge dokupić później. Muzyka różna, przede wszystkim typu Nightwish, Rammstein, Metallica itp, troche klasyki, troche techna. Często głośno słuchana. Lubie mocny bas i nie za bardzo natarczywą góre. Filmy też i to w dyżym stopniu, acz kolwiek z powodu mieszkania na wsi i małego dostępu do wypożyczalni DVD musi czytać Divix i pliki *.txt

Propozycje

1. ONKYO HTE 504/404 QUINTAS 5.0 (3050zł) ewentualnie ampik 603 ale to się zobaczy w praniu i jak się wypowiedzą forumowicze

2. ONKYO HTE 504/404 PIANO 6.0 (3900zł) 603 nie wchodzi w rachube z powodu ceny.

3. PIONEER VSX-516 + DV-490 + Jamo 606 (3100 ZŁ)

4. PIONEER VSX-516 + DV-490 + Jamo 606 + sub jamo 1810 (3750zł)

5. VSX-516 + DV-490 + Rubicon RP 16 F/S/C (2700zł) w tym przypadku sub kupie na pewno,

6. VSX-516 + DV-490 + Rubicon RP 36 (ponoć promocja ostatnio jakaś jest ale ceny nie znam)

Wstępne propozycje sa takie. Denon niestety odpada bo nie czyta *.txt. na części raczej nie kupuje, bo opłaca się komplet i może jakiś rabat też będzie.

Czekam na różne propozycje, mam nadziej że temat się rozwinie, i sporo osób z niego skorzysta i ja też.

Pozdrowienia i dzieki wszystkim za pomoc i dyskusje.

https://www.audiostereo.pl/topic/30079-kino-domowe-zakup-problemy-pomoc/

>Witam wszystkich lubiących dobry dzwięk

>Filmy też i to w dyżym

>stopniu, acz kolwiek z powodu mieszkania na wsi i małego dostępu do wypożyczalni DVD musi czytać

>Divix i pliki *.txt

proponuję do divx mantę za 200 zł a do muzyki coś lepszego niż to co zaproponowałeś, harman lub denon

więc do muzyki ( sam jestem wielbicielem Nightwish ) proponuję jeszcze Marantza chocby SR 3001 nowy model .

lub np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

559 DVD txt no problem

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no więc sprawa wygląda następująco, odsłucahałem onkyo 504 głośniki Jamo 606, quadral 500 i Wharfedale 40.

quadrale graly jak za 3k całkiem fajnie, grały delikatnie, nie trzeba było wzmacniacza kręcić, a jak się chciało bas, czy wysokie dodać to amplituner dawał sporo możliwości. Jamo zagrał dużo ciekawiej, wygląd kolumn też dużo lepszy, ale zdzwiiło mnie że przy podkręceniu basu w pewnym momencie po prostu głośniki nie wydalały (charczały) jak na tak drogi sprzęt to troche za szybko nie wydalały, i mocno trzeba było kręcić wzmacniacz by ten bas i głośność wyciągnąć (cena 3,9k, z onkyo 603 też 3,9k) . Bardzo zszokowały mnie niepoznorne Wharedafle 40, były dynamiczne, grały pełnym zakresem i bardzo wyrazistym, sporo basu, wgyląd pomiędzy quadrale a jamo, czyli dosyć ładne (cena tak samo z 504 - 3,9k z 603 - 3,9k)

Ale najbardziej zszokowało mnie to że poszedłem do sklepu zwykłego z AGD i tam gościu za komplet Denon 1706 + DVD 1720 (? chyba) i Wharfedale 40 zaproponował mi za 2,65k. No i tu mam największego klina. Bo cena kolosalna różnica. Za to możńa dokupić dobry subwoferek i kable i zmieszcze się w 3,9k. A w przypadku renomowanego sklepu audio za 3,9k mam onkyo i głośniki a jeszcze kable, a subwofer to na pewno już nie kupie.

Zastanwiam się nad tym tańszym zestawem Denon, niestety nie odsłuchałem tego zestawu. Nie znam tez zbytnio opinii tego sprzętu. Różnica w cenie kolosalna, jeśli różnica w jakości nie aż tak duża, to osobiście wolałbym tańszy. I co teraz?

w takiej cenie to chyba bardzo dobry zestaw, ale nie bez wad - dvd nie nadaje sie raczej do divx a denon 1706 nie ma wyjścia pre-out (w razie gdybyś chciał kiedyś dokupic końcówke mocy do przednich kolumn)

Jak moge ci cos podpowiedziec to do zestawu ampli plus dvd dokup sobie mante za 149 zl do divx.ja nie spotkalem takiego sprzetu co to dobrze odtwarza muze ,dvd i jeszce divx.a jak juz poznasz sile dvd to dasz sobie spokoj z divxami,nie ten obraz nie ten dzwiek.ja mam denona 1906 ,wharfedale 9,5 .na pewno gra to mocniej jak jamo.chociaz basu moglo by byc wiecej. subwoofer musi byc koniecznie

O ile sie nie myle to Avans, i tam stał zestaw 1306 na Crystalach 40 za 1900zł (ceny mogą odbiegać +-100zł) ale zapytałem się czy jest coś z lepszym amplitunerem no to był 1506, 1706, 2306 i ceny kolejno coś koło 2250, 2650, 3990zł. W Denonie nie wiem jakie DVD grało. Stało też Onkyo 304 / DVD 404 i M-audio głośniki (model nieznany mi) za 1750zł.

Co do DVD to bardzo zastanawiam się nad mantą (tymczasowo) a czyta wszystko, oprogramowanie łatwo dostępne, czego nie mają sprzęty renomowanych marek. Dzwięk na pewno odbiega od ideału, ale w końcu dopiero zaczynam i jak docenie zalety takiego kina to na pewno kupie w przyszłości coś lepszego. Tak samo było jak kupiłem sluchawki Seneheser to od razu usłyszałem ze mam dupiatą karte dzwiękową i zmieniłem na Audigy, to teraz słysze że głośniki też są marne i nie dają rady.

Dobra a teraz co do sprzętu, byłem na odsłuchu kolejny raz, tym razme Onkyo 603 i jamo 606 oraz rubicon RT26, no i doznania takie, jamo gra świetnie, ale trzeba go sluchać bardzo głośno aby świetnie grał, jak gra cicho to brakuje mu dynamiki, gra jak lepsze głośniki komputerowe, ale po podkręceniu głośniej i dodaniu basu, wrażenia kolosalne, aha dalej brak środka i nightwish gra jakoś dziwnie. Potem w ruch poszły rubicon RT26, no i sytuacja podobna ale odwrotna, jest środek, góra delikatna (nawet bardzo) ale kompletnie nie mają basu. Sytuacje ratuje subwoofer, ale on będzie raczej dokupiony później. Chyba że cena za komplet będzie atrakcyjna. A tak apropo co polecacie za suba w cenie koło 800zł. Bo rubicon (ten z białym głośnikiem) był słabszy w basie niż mój stary głośnik, szkoda kasy na coś takiego.

Musze porównać to jeszcze raz z Wharfedale 40, i zobacze co z tego wyjdzie ... w poniedziałek werdykt ostateczny.

Jeśli chcesz dobry dźwięk to zapomnij o Denonie 17xx, z tego nic dobrego nie uzyskasz. Proponowany wcześniej Harman będzie dla ciebie najlepszy, wybór Ampli to już inna sprawa - ale do twojej muzy Denon znowu nie pasuje.

Wydając 3k na cały zestaw nie oczekuj cudów:( - żeby mówić o dobrym dźwięku powinieneś raczej wydać min. 3k na głośniki

Witam,

Zeby nie zakładać nowego wątku dopiszę się tutaj. Otóż właśnie wprowadziłem się do nowego domu, z salonem ok 35m2. Mam już nienajnowszy sprzęt audio - jest to prawdopodobnie TECHNICS SA-EH750 (nie jestem pewien bo obecnie jestem stale poza domem i nie mam dostępu do instrukcji ani samego sprzętu). TV to poki co 16 letni Blaupunkt, który w przyszłym roku prawdopodobnnie zostanie wymieniony na plazme lub LCD.

No i wreszcie pytanie - co polecacie do tego - jaki DVD player - chodzi o coś w rozsądnych cenach, tak by w pełni wykorzystać możliwości wymienionego Technicsa i przyszłego TV, ale z drugiej strony, żeby nie kupować czegoś, czego nie dane mi będzie wykorzystać. Nie chodzi o żadne cuda, ale żeby fajnie się słuchało muzy (głównie Jazz, Pink Floyd, te klimaty) i oglądało.

No i jeszcze jaki TV do tego - raczej będzie na nim głównie oglądana telewizja (Cyfrowy Polsat (obecnie) N - w przyszłości). Czytałem różne opinie - czy lepsza plazma czy LCD, co do producenta też nie ma zgody. Byłoby świetnie, gdyby miał wejście VGA - chodzi o podpięcie laptopa (brak S-Video).

Dodam, że TV będzie oglądany maks z 5m.

Pozdrawiam

Miało być 1280x720.

ps. jeśli załadujesz płytę DVD z filmem HD ( 1280x720 ) to zdecydowana większość odtwarzaczy wyświetli komunikat o przekroczeniu rozdzielczości i nici z oglądania.

przecież kolega szuka odtwarzacza dvd a nie HD, a obecnie w takiej cenie nie ma urządzenia godnego uwagi (są ale jak na razie więcej z nimi problemów niż pożytku), już lepiej byłoby kupic x-box 360

z tańszych dvd to np Pioneer 696 (ok 600zl) , Samsung Hd-950 albo 860 (obydwa ok 400zl), wszystkie z wyjściem hdmi), bez hdmi to może jakieś dvd z Harman Kardon

nie wiem jak Samsung hd-860 ale 950 był wyróżniany za bdb jakośc dźwięku (jak na odtwarzacz dvd)

z nieco droższych może warto byłoby dołożyc do Denona 1930 (ok 1,5 tys)

z TV nie doradze konkretnie ale w takiej cenie to można powoli myślec już o Full HD

Zaczne od końca - TV jak najbardziej Full HD - ma to byc zakup na kilka ładnych lat, więc lepiej wydać trochę więcej na coś lepszego.

Co do DVD - nie potrzebuję jeszcze HD - zanim upowszechni się Blu-Ray i HD-DVD trochę czasu minie, więc poki co nie ma sensu wydawać tyle kasy. Wystarczy dobry DVD + ew. SACD - z tego co widziałem, np S-HD950 ma coś takiego.

Zastanawiam się jednak czy jest sens kupować nagrywarke DVD - wiem że cena wyższa, ale i możliwości większe. Co o tym myślicie?

Ja nie pisałem o HD-DVD czy BLU-RAY tylko o DVD na płyty 4,38 GB jednowarstwowe i 7,99 GB dwuwarstwowe na których nagrany jest film w rozdzielczości 1280x720 ściągnięty np. z sieci ... !

Mam swoją oryginał SIN-CITY DVD ( zajmuje 2 warstwy czyli ok 8 GB ) i kopię HD zajmującą jedną warstwę na płycie DVD w rozdzielczości 1280x720. Różnica ostrości jest na prawdę duża - na DVD nie da się czytać gazety w jednym z momentów filmu a na HD 720p już tak !!!

greyman, 17 Gru 2006, 19:44

>W takim razie co polecasz Kyle? Co masz i jak sie sprawuje?

HD oglądam na komputerze więc nie mam przetestowanego odtwarzacza stacjonarnego HD. Jednak jeśli chcesz na TV HD zobaczyć naprawdę ostry obraz to powinieneś się porozglądać za playerami takimi jak:

Ukryta Zawartość

- ta firma podobno jest dosyć solidna bo jest jeszcze na allegro tańszy player ale tak egzotycznej firmy że bałbym się brać.

Ukryta Zawartość

W sumie zastanawiałem się nad jakimś Media Center PC - ale dość droga zabawa - zwłaszcza jak maja na tym działać filmy w 1280-720 :)

Wróćmy więc może do zwykłego DVD - chyba się przyjrzę temu Samsungowi, chyba ze pojawią się inne propozycje :)

raczej mija się z celem kupowanie tego co proponujesz, jak wspomniałem z tymi tanimi odtwarzaczami HD (zwłaszcza ten Kiss, jest jeszcze jeden w podobnej cenie ale mi wyleciała nazwa z głowy) jest tyle problemów że są one na razie niemalże bezużyteczne !

don111, 17 Gru 2006, 19:55

>raczej mija się z celem kupowanie tego co proponujesz, jak wspomniałem z tymi tanimi odtwarzaczami

>HD (zwłaszcza ten Kiss, jest jeszcze jeden w podobnej cenie ale mi wyleciała nazwa z głowy) jest

>tyle problemów że są one na razie niemalże bezużyteczne !

Nic mi o ty nie wiadomo - masz jakieś linki do takich opinii ?

Znalazłem "listę" wad tego playera

Ukryta Zawartość

jednak nie można zapominać że nowy firmware będzie zapewne eliminował te błędy jeden po drugim. No cóż .... może faktycznie jeszcze za wcześnie na taki zakup ... z drugiej strony kupno zwykłego dvd za grube pieniądze też jest średnio opłacalne podobnie jak zakup TV HD na obecną chwilę.

Ukryta Zawartość

Co za tempo dyskusji :)

Zgadzam się, że obecnie kupno HDTV nie jest zbyt opłacalne. Wstrzymam się z tym pewnie do wakacji. Te trzy kanały na 'n' to jeszcze nie powód do kupna HDTV.

Kusi mnie XBOX360 ale to dość droga zabawa, a gry mnie już tak nie kręcą jak kiedyś :) Poza tym czytnik HDDVD trzeba osobno dokupić.

Co do Kissa - w sumie sam nie wiem. Firma może i ok, ale wolałbym jedak coś z "tradycjami".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.