Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch - AZUR 640v.2 Cd+Wzmak WRAŻENIA!

goliatpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zainteresowanych! Przymierzam(łem) się do zakupu ZAURA 640v.2 i kolumn AA hyperion 3s, dzisiaj odsłuchiwałem Cambridga z kolumnami ESA vivace 2 (czy coś takiego), poprosiłem o podłaczenie głośników najbardziej zbliżonych do Hyperionów, akurat tam gdzie odsłuchiwałem nie mieli produktów AA, włożyłem jedną płytkę, potem drugą, trzecią ... i się rozczarowałem Azurkiem :(( Gra bardzo dokładnie, szczegółowo, przewaga srednicy, zwłaszcza tej górnej, a basu tyci, tyci... Gdzie ta potęga co w 500-kach? Może to było nie wygrzane, chociaż sprzedawca twierdził, że one tak grają :( Poprosiłem o alternatywę w tym pułapie cenowym i zmieniliśmy elektronikę na ADVANCE ACOUSTIC : wzmacniacz - MAP 103,(1650zł.), cd - MCD 203, (ok.2450zł.) i zagrało to na tych samych kolumnach zdecydowanie pełniej, mocniej, z większą ilością basu, swobodniej, bardziej naturalnie, przy tym zestawie Cambridge grał jak radyjko tranzystorowe, chociaż grał bardziej szczegółowo i dzwięk miał lepiej poukładany, kurcze, ale gdzie ten fundament??? Czy to kwestia tego, że sprzęt był nie wygrzany??? Miał ktoś z Was do czynienia z marką ADVANCE ACOUSTIC??? Dodam, że 640v.2 mogę kupić w bardzo atrakcyjnej cenie, a teraz to już nie wiem co robić... ? :(

Dwie sprawy:

Zapewne jesteś przyzwyczajony do obfitego i nieco zaokrąkolonego basu obecnego w najtańszych konstrukcjach.

CA generalnie tak gra - osiąga szczegółowość poprzez proste uwypuklenie górengo zakresu pasma.

Poszukaj czegoś o pełnym i soczystym brzmieniu - np. elektornika Musicla Fidelity. Tam są i szczegóły i równowaga tonalna. Przy tym CA to defiladowa szczekaczka.

Rolandsinger, 14 Gru 2006, 09:33

>Dwie sprawy:

>CA generalnie tak gra - osiąga szczegółowość poprzez proste uwypuklenie górengo zakresu pasma

Trafne podsumowanie. Podpisuje sie pod tym calkowicie jako byly posiadacz CA A500 (gral z JPW 510 oraz AA Phoebe II, na obu zestawach efekt ten sam, czyli taki charakter brzmienia ma CA).

nie sluchalem jakis super wzmakow ale np. azur w kwesti basu pobil HK970

i ogolnie nie narzekam na bas a mam kef iq3 ktore niektorzy uwazaja za bezbasowie (lol)

i mam do porownania CA A500 w innym pokoju z podlogowymi B&W i te kefy nie maja czego sie wstydzić

wedlug mnie generalizowanie ze wzmak gra kiepsko bo podlaczyles go w jednym pokoju z jednymi kolumnami jest zbyt daleko idacym wnioskiem

nie neguje tego ze zestawienie ktore slyszales lepiej zagralo

ale trzeba zrozumiec ze na dzwiek jaki slyszysz wpływ maja: 20% kolumny 20% wzmacniacz 20% cd 15% pokój 5% kabelki

rozne klocki z roznymi klockami i kolumnami roznie graja

poza tym czytalem na tym forum ze ktos slyszal CA 640A V2 z hyperionami III chyba i byl zachwycony tym polaczeniem

potem poszukam to moze dam bezposredni link

Tak obserwuję ostatnio rynek audio i dochodzę do wniosku, że neutralność to jakiś przeżytek. I to z winy konsumentów. Duża część ludzi uważa za naturalny bas, który jest podbarwiony i uwypuklony, i właśnie Ci ludzie bardzo często wypowiadają się o brzmieniu CA żle w zakresie basu ( a, że jest ich jednak większość, są opiniotwórczy dla firm produkujących audio ). 640Av2 z Mimasami II i Hiperionami III uważam, za bardzo dobre połączenie ( szkoda, że AA tak bardzo podrożały ) bo w klasie ok 4 tyś za wzmacniacz+ kolumny było to jedno z rewelacyjnych połączeń ( moim skromnym zdaniem ).

W tak krytykowanym zakresie basu w CA osobiście nie mam zastrzeżeń. Dźwięk jest taki jaki powinien być. A brak podbarwień uważam za zaletę, nie wadę. Przy dobrych nagraniach bas schodzi nisko ale nie męczy słuchacza i jest dobrze kontrolowany.

Muzyki słucham różne, od Metalu i Rocka po Jazz i Klasykę . Nigdy techno, dance i podobnej "pseudo" muzyki.

>Matthew

Witaj w klubie. ;) Miałem całą rodzinkę CA z tych wyższych modeli. Straciłem na tym ponad 6 kzł, czyli kasę na np. dobre kolumny.

Osobiście nie mam nic do CA i HK. Jak się komuś podoba - no probem, życzę miłych wrażeń odsłuchowych. Jeden lubi gruszkę, drugi pietruszkę.

p. deep

>Skibus

Chyba nie do konca rozumiesz pojecie neutralnosci. Brzmienie neutralne oznacza brak uwypuklenia ktoregokolwiek podzakresu pasma w stosunku do pozostałych. Cieniutki bas to NIE jest dzwiek neutralny tylko wykastrowany. Poł biedy jezeli reszta pasma rowniez jest odpowiednio stonowana - wtedy przynajmniej rownowaga tonalna jest w pewnym sensie zachowana (mimo oczywistego braku podstawy basowej). Niestety o Azurach nie mozna tego powiedziec z prostej przyczyny - pomijajac juz kwestie basu, elektronika ta ma wyraznie podbity przelom srednich i wysokich tonow, co w pierwszym momencie moze nawet sprawic pozytywne wrazenie duzej szczegolowsci dzwieku, ale na dluzsza mete taki rozjasniony dzwiek robi sie zwyczajnie meczacy. Oczywiscie ja nie neguje faktu, ze komus taki sposob prezentacji moze sie akurat podobac (o to w koncu chodzi w hifi, zebybylo przyjemnie dla sluchacza, a nie koniecznie zgodnie z jakims tam audiofilskim dogmatem), ale nazwanie tego dzwiekem neutralnym to juz jawne naduzycie.

>gonarek, 15 Gru 2006, 10:33

Dokladnie, ja tez skrotowo o tym napisalem, ze potwierdzam "nausznie" jako byly posiadacz CA. Wydawalo mi sie na poczatku jak kupilem CA A500, ze on jest taki analityczny, mysle super jak za ta cene, reklamy z prasy audio nie klamia, "best buy" i tyle, ale "opamietanie" przyszlo pozniej, wraz z osluchaniem. Nie jest to jakis tragiczny wzm., biorac pod uwage przedzial budzetowy (szczegolnie z drugiej reki, nowy troche za drogi byl), ale wymaga starannego doboru kolumn, ktore go troche "stonuja". Pomimo to ta jego "srednio-wysoka przypadlosc" slychac i moim zdaniem o neutralnosci tu mowic nie mozna. Z poprawa basu probowalem walczyc wstawiajac wiekszy transformator (moc) w miejsce fabrycznego + wieksze kond. filtrujace, troche pomoglo. Pomine milczeniem slaba jakosc wykonania (kazdy elektronik ktory zajrzal do srodka i zobaczyl jakosc plytek drukowanych potwierdzi), kiepski potencjometr glosnosci, problemy z brumieniem i glosnym transformatorem (fabrycznym). Duzo lepsza mam opinie (chociaz tez mam zastrzezenia biorac pod uwage stosunek jakosc/cena) o CD D500SE z tej serii CA niz o A500. Mialem ten wzmak przez ponad 3 lata.

Słaby bas z CA (A500) wynikał również poniekąd z zastosowania układu VI current limiting z obawy o możliwość spalenia tranzystorów końcowych.

Ale najciekawsze jest to , że winną były nie tanie tranzystory mocy ( Sankeny SAP15 mają current limiting na poziomie 15A ) ale bardzo kiepski ( mało wydajny ) radiator , który nie zapewniłby dobrego odprowadzania ciepła z tranzystorów.

Znany jest mi przypadek , kiedy pewna osoba zmodyfikowała CA poprzez zastosowanie innych radiatorów , wywalenia w.w. układu i zmiany trafa co zaowocowało znaczącą poprawą odtwarzania niższych zakresów.

Dlatego też może te wzmaki rzadko się psują ;)

A co do doświadczeń z CA to nauczyłem się jednego , w żadnym przypadku nie ufać prasie audio obojętnie jakiej

Własne uszy i zmysł słuchu najlepszym recenzentem -

Ja też nie słucham techo, dance, czy tego typu muzyki... Ale uważam, żę niski zakres jest również istotny, tak jak środek i góra. Słuchałem naprawde wielu różnych konfiguracji, poza tym pracuje przy sprzęcie RTV, ale jeśli chodzi o Azura to sie rozczarowałem, na odsłuchu byłem z moją dziewczyną i to ona sama podkreśliła, że są niedociągnięcia w dolnym zakresie... To nie ma nic wspólnego z neutralnością, trudno mówić, że radyjko zasilane dwoma paluszkami gra neutralnie, a Azur właśnie tak gra (oczywiście mówie o basie), i tu żadne V.2 nie pomogło. Dla przykładu Mcintosh gra neutralnie, a ma w sobie taką potęge, że jak sie go słucha to kooopara opada:) Pozdrawiam!

Goliatpl

Powiem tak: wcale sie nie dziwię, że nie podobało Ci sie, jak gra CA. Nie slyszałem jeszcze nigdy, no może prawie nigdy, dobrze grającej Kambodży. Dla mnie ten sprzet to synonim bardzo złego, nieaudiofilskiego, beznadziejnego dżwięku. Wszystko za te pieniądz gra lepiej - takie jest moje zdanie.

I polecam kupić sprzęt z drugiej ręki. Za 2 tys za klocek można juz kupić solidnego Densena, Primare, Exposure, Baltlaba, NAD-a, Thule i długo by jeszcze wymieniać. Wszystkie te sprzęty zagraja o NIEBO lepiej niz Kambodża.

Pozdrawiam Stempur

• Redaktorzy

stempur dobrze prawi - kupując np. Densena B-100 z 2kzł zostanie Ci jeszcze kasa na kilka płyt i wreszcie zaczniesz słuchac muzyki, a nie sprzętu. Thule zagra podobnie do Densena a za ok 1700-1800 znajdziesz ich najtańszą integrę (czasem pojawiaja się wersje zbalansowane i warto do nich dopłacić) no i będziesz maił "leniucha".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Do listy dopisalbym Coplanda CSA8 z drugiej reki w granicach (2000-2100) - po zmianie z CA na wlasnie ten wzm. odetchnalem z ulga i zaczalem od nowa sluchac plyt - wreszcie udany zakup. Z NAD-em to chyba jednak z ciut wyzszej polki, bo jak dla mnie lepiej "gra" CA niz np. NAD320bee.

smieszy mnie tylko jedno

wszystkie osoby wypowiadajace sie negatywnie mowiac ze poprostu zle gra ze malo basu

nie piszac z jakimi kolumnami i gdzie go sluchaly

tak jakby wzmacniacz to bylo 90% sukcesu

a jak czytalem wpis stempura to turlałem sie ze smiechu

poza tym kto kazal kupic 540C? jestes los zes nie posluchal przed kupnem i wydal pieniadze w ciemno

ja porownywalem 640A V2 z denonem/nadem/hk/rotelem i mi najbardziej przypadl do gustu z kefami iq3 ktore ponoc basu wcale nie maja

moze mam jakies magiczna wersje iq3 ktora ma bas (50cm od sciany tylniej i 2m od bocznych) bo jest go duuuzo wedlug mnie

jak wstawicie wzmak z pierwszymi lepszymi kolumnami i w pierwszym lepszym pokoju to sie nie dziwcie ze ojej gra kiepowato ja mialem po 4-5 dni aby posluchac kazdego wzmacniacza i pochodzic z kolumnami po pokoju za kazdym razem

i jeszcze jedno nie pieje ze CA to wspaniale wzmaki w moim przypadku zagralo najladniej z tego co bylo do kupienia w poznaniu (a w ciemno nie mam zamiaru kupowac niczego)

ale dziwi mnie postawa niektorych ludzi

to tak jakbysmy rozmawiali o kebabie komu jak smakuje i jedni mowia ze jest do bani nie smaczne a drudzy ze cudowne

maly szczegol ten kebab mogl byc przygotowany w roznych lokalach i roznie przyprawiony, potrawa ta sama ale otoczka inna

tak samo ze wzmakami

wzmak ten sam ale kolumny/pokoj/kable/cd inny wiec dajcie se siana i zle zagralo to napiszcie konkretnie z czym zle zagralo

p.s.

tyle tu specjalistow rzucajacych nazwami ze kazdy inny wzmak zagralby lepiej, wspaniale, jesli CA nie zagralo dobrze to napiszcie opinie na temat CA i napiszcie opinie na temat tych innych wzmakow

aha i rozumiem ze sluchaliscie na tych samych kolumnach/kablach/pokojach bo ja wlasnie tak robilem

na pewno w przyszlosci wymienie go na cos lepszego ale mam obecnie ograniczony budzet wiec kupilem cos co najlepiej gralo ze stawki do 1700zl

nie mowie ze gra pieknie i ze jest to wzmak ktory gra najlepiej na swiecie nie jest bez wad w koncu kosztuje tylko 1800zl co jest malo jak na sprzet hifi ale sa osoby ktore jada po nim jakby to byl najgorszy sprzet na swiecie wyzywaja go od totalnego syfu jakby to bylo najgorsze pieklo dzwiekowe na ziemi a to nie jest prawda

na dodatek wiele osob wyklucza mozliwosc ze jest on w stanie dobrze zagrac

kazdy czlowiek o zdrowej glowie wie ze jedne kolumny lepiej zagraja z jednak a drugi z innym wzmakiem jednak ludzie co sie tutaj wypowiadaja to najwyrazniej nie rozumieja takich prostych rzeczy i jada po CA po tym jak posluchali na jakis kolumnach w sklepie czy u kolegi

mozna poznac osobe ktora ma cos sensownego do powiedzenia i faktycznie sluchala sprzetu po tym ze zawiera w swoich postach takie informacje jak

wzmak A nie sprawdzil/sprawdzil sie ze sprzetem X w pokoju Y na kablach Z

dodam jeszcze jedno, rozumiem ze wzmaki z 2 reki zagraja lepiej, bo kosztowaly wiecej

nie ma tu zadnej ukrytej logiki

niech wszyscy mędrcy napisza ktory wzmak NOWY i tanszy albo za identyczna cene zagra lepiej

bo 320Bee,HK970,PMA700,i rotel RAxx nie pamietam modelu zagraly gorzej w moim przypadku na kolumnach iq3

Widzisz Canti, Twój problem polega na tym,że masz Kambodżę i dlatego uważasz, że to doby sprzet - nic w tym dziwnego. Każda poliszka swój ogonek chwali - to prawda znana od lat. Lepiej sam napisz, z czym swoje CA porównywałeś i od czego CA było lepsze.

Słuchałem różnych klocków CA, w bardzo róznych konfiguracjach, z tanimi i drogimi komponentami, pewnie koło 10 odsłuchów by się uzbierało. I tylko raz zagrało dobrze: z kolumnami Monitor Audio, monoblokami Pass i pre AVM o ile dobrze pamiętam. I kabelki tez były przyzwoite.

No i nie bierz tego wszystkiego tak sobi, osobiście. I nie kieruj sie recenzjami ani opiniami innych, ufaj swoim uszom.

Pozdrawiam Stempur

wybaczcie pare postow pod rząd ale musze jeszce dopisac

co do wzmaka za ta sama cene lub tanszego ktory zagra lepiej od azura

wzmak ma zagrac NA KAZDYCH KOLUMNACH lepiej od Azura

stempur

zgadzam sie w 100% aby ufac wlasnym uszom

ciekawe jest jednak ze potrafisz jechac po jakims sprzecie tylko dlatego ze tobie nie podpasowal bo uslyszales sprzet za pare stowek wiecej i ten ladniej gral... no wiesz nie jest to dziwne

i juz pisalem CA zagral lepiej od Rotela RAxx, PMA700AE, N320BEE, HK970

jakie inne mozlwosci do 1700zł miałem???

i nigdzie nie napisalem ze CA jest najlepsze tylko ze z moimi konkretnymi kolumnami zagralo najlepiej z innymi kolumnami pewnie lepiej zagralby inny wzmak Rotel albo Nad

wiec prosze nie pisz ze chwale bo posiadam

nie chwale bo posiadam chwale bo pozyczalem posluchalem i wybralem (wszystko w jednym pokoju i te same kable)

w sklepie przy okazji posluchalem jakiegos nada 35x oraz PMA1500AE i bylo lepiej nie zaprzecze ale budzet mialem taki a nie inny

wiesz a wymieniac co jest lepsze jedne od drugiego to mozemy w nieskonczonosc jesli sobie nie postawimy konkretnej granicy cenowej

a jesli postawimy konkretna granice

to okaze sie ze wzmaki za podobna cene jeden bedzie gral lepiej na jednym inny lepiej na drugich (chyba ze jakas totalny szajs)

takie juz nasze zycie sprawdzamy i sluchamy coraz to lepszego sprzetu az znajdziemy ten jedyny wzmak/cd itp.

jednak strzyka mnie jak widze takich ludzi ktorzy jada po jakims sprzecie bo slyszli inny znacznie drozszy ktory lepiej gra, no ponownie mowie nie jest to dziwne zjawisko

apeluje do wszystkich o wiekszy obiektywizm i nie wpadanie w berserkerczy anty-ca szal bo sie wam nie udalo kupic w ciemno cd albo ze dzwiek wam nie podpasowal

dawajcie ludziom konstruktywne wskazowki np.:" z tym i z tymtym nie zagralo ale ktos sluchal naczym innym i bardzo sie tej osobie podobalo"

Nic nie zagra NA KAZDYCH lepiej, nie badzmy jak dzieci. Jak kolumny beda zamulone i przebasowione to CA zagra "lepiej" niz nawet 10x drozszy neutralny wzmak. Ale czy CA gra lepiej od wszystkiego w tej cenie? Co znaczy lepiej? Dla kogo lepiej? Gdzie lepiej? Z czym lepiej? Po co lepiej :-) ?

Aleś się Canti zajeżył, no nieprawdopodobne...

To juz ostatni mój wpis w tym watku. Podtrzymuje to co napisalem: MOIM ZDANIEM Kambodża to sprzęt grający bardzo źle, beaznadziejnie wręcz, w swojej grupie cenowej i nie tylko.

Natomisat Canti, jeśli Ty, po porównaniach z innymi klockami wybrałeś CA i podoba Ci sie Twój system, to ja się ciesze razem z Tobą! Bo chodzi o to, żeby cieszyć sie z muzyki. I jaśli Kambodża zaspokaja Twoje oczekiwania, to mi wypada już tylko życzć Ci jak najwięcej czasu na słuchanie, jak najwięcej pieniędzy na płyty i ogólnie we3ołych świąt, bo to już niedługo!

Pozdrawiam Stempur

Panowie rozpętałem 3 wojne światową zupełnie nie mając takiego celu, ale dajmy już spokój z tym sprzętem, każdy ma swoje zdanie i tak ma być, nikt tu po nikim, ani niczym nie "jeżdzi", tak tylko sobie gdybamy (czyt.wyrażamy własne odczucia), a Cantiemu życze więcej spokoju i lepszej samooceny, ponoć osoby z niską... reagują agresywnie, uważając, że to co ich nie dotyczy, tak naprawde ich dotyczy... Bo co ma taki azur wspólnego z Cantim, nic, to tylko metalowy klocek, dzisiaj jest, jutro go nie ma... :) Pozdrawiam wszystkich i życze Wesołych, Spokojnych Świąt i wymarzonych klocków pod choinką!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.