Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD1520 odyfikować czy kupić nowy?

piotr 123

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę zastanawiam się nad zmianą Cd w moim zestawie DENON DCD 1520 + BALTLAB+ B&W CDM1, czy ktoś mogłby coś doradzić , zastanawiam się nad : CD AZUR 640C V2 ewentualnie modyfikacja u Pana Stelmacha. Zalezy mi głównie na uzyskaniu szerszej i głebszej sceny dźwiekowej.

Za kilka dni będę mógł odpowiedzieć jak zmienia się scena jak gra przetwornik Stelmacha. Czekam na koniec remontu w moim pokoju i mogę zacząć testy. Jestem świeżo po instalacji Stelmacha w Onkyo. Nie wiem tylko czy zestawienie B&W będzie najszczęśliwsze ze Stelmachem ... Stelmach gra analitycznie ... może z B&W słychać będzie dzwięki a nie muzykę ... trzeba spróbować ...

Za to Batlab zagra idealnie - to dobry wzmak.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

piotr 123

DOBRY denon gra fenomenalnie z baltlabem, CA sobie odpuść bo to murowana porażka z baltkiem. Kup na allegro jest DCD2560 (lub kilka podobnych), i tego poddaj SOLIDNEJ modyfikacji np. u "piotrek608" i z butów Cie wyrwie :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A jakie są wasze opinie na temat przetworników Pana Stelmacha, ? czego można sie spodziewać po podłaczeniu do Baltlaba i B&W, mam jeszce kolumny Vistaon VOX 251, ale BALTLAB w moim pokoju nie gra z nimi dobrze, meega zły wielki buczący bas. O dziwo Vistatony grają barzo przyjemnie z amplitiunerem Yamahy w kinie.

Wyszukiwarki to nie łaska użyć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz masę innych ciekawych wątków w których poruszono temat DAC-a Pana Andrzeja Stelmacha i nie tylko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiście, jak najbardziej nadaje się do upgrade, ja aktualnie robie upgrade najlepszemu modelowi z tego okresu DCD3520 i ten model bez modyfikacji zaskoczył mnie pozytywnie jakością dźwięku, teraz udało mi sie kupic płytę główną DCD1520 bo jest ona identyczna pod względem konstrukcji konwertera C/A, te same przetworniki B-B PCM64P

18Bit (całosć skladana do 20Bit dzieki scalakowi denona HG61HO4B22P patrz załaczone foto) o raz ten sam filtr NPC5813 i te same scalaki na wyjściu Ne5532, DCD1520 był 2gą konstrukcją od góry w tym czasie Denona, praktycznie różni sie brakiem 2 traf (i tak będę je wymieniał) brakiem wyjścia zbalansowanego no i nie ten transport

co ja bym w nim zrobił w takim podstawowym upgrade:

wymiana trafa na toroid 60VA

wymiana wszystkich głownych elektrolitów na audiofilskie

wymiana kwarcu na na precyzyjny TCXO16.9344MHz z autonomicznym zasilaniem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za wpisy, ale wciaz jedno pozstaje dla mnie tajemnicą, czy modyfikacja da mi jakosc dzwieku na poziomie dzisiaj sprzedawanych odtwarzaczy cd ze srdeniego zakresu cenowego niech bedzi tutaj przykladem denon z serii 1500, Maranz serii 7000, czy 5000 ?

piotr123>

Zwroc tez uwage na "temperature" grania Twojego potencjalnego zrodla. Dac Stelmacha o ktorym pisales jest bardzo ok. Mialem go dosc dlugo, ale jest to granie troche techniczne wiec bys nie mial tej szerszej sceny kosztem agresywnosci w zestawieniu z Twoimi B&W i Baltabem.

Piotrek608/adamhiend>

Tak przy okazji - duzo jest "kopania" w DCD2560 by mu troche odpiaszczyc gore? (poprawic rozdzielczosc i szeroko pojeta kulture tego rejonu ;-) Slucham go sobie od 2 dni na zmiane z kolumnami i sluchawkami - przyjemnie gra, ale mam w obu wypadkach ta sama uwage...

AmAdeus

Słuszna uwaga! Mnie również przeszkadza w tych Denonach zapaszczona, rozmyta góra.........do tego stopnia, że przed laty 1420 grał u mnie....tydzień:) Tutaj Sony ES ma dużą przewagę.

houek, 17 Gru 2006, 08:36

>AmAdeus

>Słuszna uwaga! Mnie również przeszkadza w tych Denonach zapaszczona, rozmyta góra......do tego

>stopnia, że przed laty 1420 grał u mnie....tydzień:) Tutaj Sony ES ma dużą przewagę.

Pomiędzy DCD 1420 a DCD 1520 jest znacząca różnica, na korzyść tego drugiego oczywiście.

Do wyżej polecanych CD Denona dodałbym DCD 3520.

houek>

Pewnie to wina tego pasozytniczego, denonowskiego "alpha processing" - przynajmniej tak wynika z wielu opini.

Swojego DCD1430 mialem prosto od Andrzeja Stelmacha juz po przerobkach.

Przy okazji moge podsunac dla piotrka 123 oferte "sviru", obecnie sprzedaje na allegro modyfikowanego marantza CD6000. Sam mam wyzszego Kenwooda DP7050 po jego przerobkach. Dzwiek nie ma prawa draznic, swietna rozdzielczosc, przyjemne ocieplenie dzwieku z duzym i dynamicznym kopnieciem na dole. Zadne tam misiowate, cieple kluchy :-)

Amadeuz>>

ja bawiłem się 2560 b.dawno i juz nie zabardzo pamiętam jak on grał ale z tego co pamietam od razu wymieniłem scalaki na NE5532 i wyszedł dramat, okazało sie, że jak w kazdym japończyku, wielkość traf jest zaprojektowana na styk poboru mocy, skutkiem czego większy pobór prądu przez NE5532 już odbił sie jego brakiem, dźwiek stał sie "wyżyłowany" krzykliwy i dopiero wymiana na LF353 o niskim poborze prądu poprawiła sytuację, ale akurat w tym czsie zrobiłem swój pierwszy konwerter C/A na PCM63PK i pilnie potrzebowalem dobrego transportu, pod reką miałem

2560 więc skończył jako tranport o wadze 20kg z dwoma toroidami 60VA z wywalona sekcja audio a za to rozbudowanym stopniem wyjsciowym dla cyfry

jeżeli chodzi 2700 to tam wystąpiłl ten sam efekt jak wsadziłem NE5532 (tutaj dopiero wsadzili procesor alpha byl to poprostu pierwszy dobry 20Bit filtr robiony przez NPC dla Denona, wiec mozna powiedzieć, że "alpha" to byla poprostu nazwa handlowa tego filtra) dopiero jak wsadzilem toroid 100VA dźwiek zrobil sie bardzo przyjemny, przy oryginalnym zasilaniu na LM78/79, tylko elektrolity wymieniłem na wieksze za diodami NIPPON 10000u/26V a na wyjsciu stabilizatorów 3300u plus MKT1u, ale to był pierwszy etap upgrade 2700, obecnie czeka w proszku na dokończenie przeróbek, na wysciu maja byc tranzystory cos koło 120szt, a stabilizacja na dodanym zewnetrznym radiatorze do LM317/337

reasumujac jakikolwiek upgrade moim zdaniem w Denonach trzeba zacząć od wymiany trafa, natomiast jeżeli chodzi 2560 to poczekajmy na opine piotrka608, bo on ma w tym modelu najwieksze doswiadcznie

adamhiend, jak to z tymi alpha procesorami jest? Na prawie każdym denonie ze średniego przedziału pisze alpha processing, za to u mnie jest "prawdziwy" alpha czy po prostu jest ten procesor a na reszcie jest tylko napisane tak dla picu :-) ??? Ktore modele go mają a które są zdobione jedynie jego nazwą dla prestiżu?

pzdrawiam

no wlasnie, gdyby Piotrek znalazl w nowym roku troche czasu i by sie zgodzil to chetnie bym podrzucil tego 2560. Nie chodzi moze o dzikie orgie z lutownica na calym PCB, ale tylko o lekkie ucywilizowanie skrajow pasma ;-))

operton>>

to bylo tak: jak z początkiem lat 90-ch opracowano pierwszy filtr 20Bit z 8Xoversamplingiem w NPC to denon od razu go kupił i nadał mu nazwe alpha procesor, w tym czsie podobny filtr opracował B-B pod nazwą DF1700, z czasem filtry 20Bit staly się tanią codziennoscią i Denon wsadzał je juz do wszystkich modeli, z tym że, w tych tańszych modelach nie wykorzystano wszystkich jego możliwości jak 8Xoversamplingu

adamhiend, dzięki...

aha jeszcze, czy denon korzystał wyłącznie ze swoich (kupionych) filtrów od NPC czy też w pozniejszym czasie kupował od BB DF1700 no i czy w ogóle miedzy nimi byly spore różnice?

• 1 rok później...

pytanie czy taki stary denon nie pozostanie dalej starym denonem ...Jakoś pare CDków przeszło żez moje tunningowe łapy i było podobnie jak ze wzmakiem. Dużo robiłem aż w koncu kupiłem cosseryjnego i stwierdziłem że nie warto kupować staroci i sięmęczyć do tego.

Jeśli chodzi o mój odtwarzacz (znakomita baza do tuningu) to nie słyszałem klocka seryjnego który by zagrał tak czytelnie, przestrzennie a zarazem dynamicznie i gładko. Nie będę pisał jakie klocki już z nim porównywałem bo posiadacze "grubych" cedeków zaczną po mnie psy wieszać że głuchy jestem.

Na pewno warto tuningować, ale z całą pewnością nie wszystko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.