Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać amplituner do Sensysów DC.

robi007

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie wszystkich witam.

Jestem w trakcie wymiany amplitunera, bo swój dotychczasowy Onkyo TX-SR 501E sprzedałem. Potrzebuję kupić jakiegoś porządnego ampli w cenie max do 3500zł. Miałby on grać w zestawieniu z moimi Tannoyami Sensys DC, których narazie nie mam zamiaru się pozbywać (na onkyo sprawowały się wyśmienicie). Moje preferencje to 60% muzyka (przeważnie spokojny rock i klasyka) i 40% KD. Ampli musi napędzić ww. kolumny w pokoju 30m2.

Co byście mi mogli polecić (przyszłościowego), żebym nie musiał za jakiś czas znowu wymieniać sprzętu. Wstępnie myślałem nad Onkyo TS-XR 804E lub Denon AVR-2807.

Chciałbym jeszcze dodać że Onkyo TS-XR 804E mogę mieć za 3100zł, a Denona AVR-2807 za 3200zł. Może ktoś zaproponowałby jeszcze coś innego (lepszego) w tej cenie, np. coś z H/K lub Yamahy. Jest to dla mnie ważna sprawa bo mam czas na zastanowienie się do poniedziałku, więc prosiłbym o jakieś podpowiedzi.

bez odsłuchów to ciężko coś doradzic, ale Denon do Tannoya powinien pasowac, zwłaszcza w muzyce jakiej słuchasz...

choc wg mnie lepiej kupic np zamiast 2807 tańszy model tylko do kina np 2307 i do tego jakis fajny wzmacniacz stereo, taki zestaw na pewno zagrałby zdecydowanie lepiej od samego 2807 (czy nawet wyzszego modelu)

Pewnie że bym wolał ampli + wzmak do stereo, ale nie mam miejsca, żeby postawić dodatkowy wzmacniacz, dlatego poszukuję jakiegoś kompromisu. W poniedziałek jestem umówiony na odsłuch i będę miał podłączonego (z Tannoyami) zarówno ww. Denona jak i Onkyo. Mogą mi jeszcze podłączyć do odsłuchu H/K oraz Yamahę (ale z tych dwóch ampli nie wiem za bardzo jakie wybrać modele). Generalnie wiadomo, że wybiorę tego który będzie najładniej grał, ale chciałbym wiedzieć który z nich jest bardziej zaawansowany technologicznie (tzn. więcej funkcji, lepsza kalibracja itp.) i za którego najbardziej opłaca się wydać tyle kasy.

Ps. gdzieś wyczytałem że w modelu Onkyo TX-SR 804 system kalibracji to lipa w porównaniu z Denonem i że nawet model Onkyo 674 ma dyużo lepszą mozliwość kalibracji kolumn.

z HK to chyba model 340 albo 435, obydwa okolo 3 tys. (nie wiem czym się różnią oprócz mocy)

możesz odsłuchac, to na pewno zupelnie inne brzmienie od Denona (bardziej efektowne i dynamiczne, choc pewnie troche mniej szczegółowe)

obydwa HK nie mają chyba też HDMI (Onkyo i Denon tak) ale to chyba nie takie ważne

Właśnie o takie rzeczy techniczne mi chodzi, jak np. HDMI. Teraz narazie mam zwykły telewizor CRT, ale może w przyszłym roku wymienię na plazmę i może do czegoś to wejście HDMI by się przydało.

A tak wogóle to mam jeszcze kilka pytań:

1. czy wystarczy połączenie HDMI tylko między odtwarzaczem DVD a LCD, bo ampli z DVD można przecież połączyć koaksjalem i też chyba będzie super, czy też trzeba wszystko łączyć poprzez HDMI, tzn. ampli+DVD+LCD

2. który z odtwarzaczy DVD wybrać Onkyo DV-SP 504 czy Denon DVD-1930. Czy możecie polecić jeszcze jakiś inny w cenie do 1300zł.

ad 1

wystarczy hdmi z dvd do LCD, do ampli coaxial

ad 2

z tych dvd ja bym wybrał Denona

na hdmi w amplitunerze bym nie zwracał uż takiej uwagi, ważne tylko żeby TV miał ze 2 złącza hdmi (dvd + np tuner cyfrowy)

Posłuchaj Yamaha RX-V 1700 - jest po 3,5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.