Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt między preamp a końcówkę!

Piasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie połączenia końcówki mocy z przedwzmacniaczem, mianowicie czy kabelek który połączy oba urządzenia musi być dobierany z taką samą starannościa jak w przypadku CD, czy ma podobny wpływ na brzmienie i w jakim stopniu. jak bardzo może to wpłynąć na brzmienie zestawu, jak to dobrać. nie wiem jak jest w przypadku zakupu nowych zestawów preamp i końcówka?

Moje jeszcze jedno pytanie: obecnie mam połączany CD bezpośrednio z końcówką mocy Yamahy, głośność regulujępotencjometrami w końcówce, ze względu na moc jest to skok bardzo niewielki, ale kolega przyniósł integrę Opera Audio A100II Hybryd w wyjściem na końcówkę i zaskoczyło mnie to że po podłączeniu regulatory sygnału wejściowego w końcówce musiałem ustawić na maksa, potencjometr w Operze co najmniej na połowę czyli na godzinę 12 żeby uzyskać odpowiedni poziom głośności!, terez nie wiem czy ta Opera ma tak niskie napięcie na wyjściu czy może jest coś uszkodzone, czy może nie każda końcówka nadaje się do podłączenia z tym wzmakiem?, poziom jest duzo niższy niż w przypadku podłączenia bezpośrednio z CD.

kIEDYS JUZ SIE O TO SAMO PYTALEM, no i sie okazuje ze kable musza byc tak samo dobre, bo to co poleci lepszym, straci w drugim i na odwrot. Wiec pre+koncowka to podwojny wydatek na kable:((

Tyle, ze w tych dwu przypadkach - te same kable na "odwroconych pozycjach",

juz wcale nie musza sie sprawdzic ! Wiec wyglada na to, ze wymagania sa calkiem rozne !

U mnie np. srebrny Kimber miedzy zrodlem a pre, i Cardas Neutral reference, miedzy pre a koncowka,

jest w miare OK., ale po zamianie miejscami, jest wprost - okropnie !

A jeszcze duzo lepiej niz Cardas, miedzy pre a koncowka "gra" - Audio Research !

Teraz jeszcze chcialbym sprawdzic Kimbera Select KS 1011 (miedz), bo wydaje mi sie,

ze mogloby byc jeszcze lepiej ! (pre jest hybryda, wzmak mocy tranzystor 250 W).

Niech ktos sie moze autorytatywnie wypowie : czy uprawnione jest przypuszczenie,

ze srebro raczej do lamp, a miedz do tranzystora (szczegolnie przy koncowce) ?

U mnie srebrne interkonetky sie nie sprawdziły chociaż mam lampy.

Najlepszy efekt jak na razie to weglowo-miedziany Xindak CFA-1 miedzy cd a pre,

i Stereovox HDSE miedzy preamp a końcówki.

Cóż trzeba po prostu posłuchac róznych kabli w swoich systemach.

Nie ma wyjscia!

Piasek,

jeśli już musisz mieć preamp i końcówkę to trzeba minimalizować straty przez użycie najlepszych z możliwych interkonektów. Niestety każdy dodatkowy element w torze to strata na sygnale - bo wymagane są dodatkowe kable - i ja zawsze radzę minimalizm w tych kwestiach. Im lepszy kabel tym mniejsze straty ale niestety samemu trzeba popróbować z kablami bo tu nie tylko wchodzą kwestie jakości ale również własne przyzwyczajenia. Na przyszłość jednak radzę dobór toru bez preampu

Pozdrawiam

hmmm mowicie ze srebo w trazystorze to zadna rewelka..wsumie to zastanawiam sie nad kupnem Tara Labs Air 1..na poczatek 1, a potem bede musial dokupic 2giego..myslicie ze sie sprawdzi w moim zestawieniu??

Jest srebro i srebro. Ogólnie krąży mit ze srebro rozjaśnia choć to oczywiście nieprawda. Srebro wybitnie ogniskuje i bas trzyma za pysk. Miedź jest gładsza (choć nie zawsze) i sztucznie rozdmuchana. Nie można wiec mówić co gdzie jest lepsze. Bez eksperymentów się nie da. Najgorsze są chyba kable srebrzone udające i jedno i drugie:)

Blady99, 17 Gru 2006, 13:58

świetny wybór - Tary są wybitnymi kablami. Natomiast co do srebrnych kabli - z moich doświadczeń wynika że dobre miedziane kable biją na głowę srebrne i to nawet na górze, która jest podobno ich królestwem, dlatego że miedziaki takie jak Tary są wybitnie transparentne. Srebrne kable sprawdzają się tylko w przyciemnionych systemach, bo srebro obcinając średnicę góry daje wrażenie większej ilości informacji w najwyższych rejestrach

Pozdrawiam

wszystko zależy od konstrukcji i kalba jak i przewodnika.. Twonk miał AQ SKY, to czyste srebro i ono nie gra jak srebro, niesamowity spokój z kabla bije podobno... ja jak na razie wolę miedź..

Matthew, 17 Gru 2006, 14:55

Ta suchość mogła bardziej świadczyć o systemie a nie o kablach. Jak napisałem Tary - nawet niższe modele - to wybitnie transparentne kable

Pozdrawiam

No i super, to nie mam nad czym sie zastanawiac..tylko ze duzo pisane bylo na temat podrobek na rybku wtoryn. Jak ja rozpoznac?? Czy Air 1 wysawiona obecnie na allegor to orginal??

te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wyglądają na oryginał, ale ja obracam się wokół wyższych modeli więc nie chce wprowadzić w błąd. Najlepiej zapytać gościa skąd je sprowadza itd.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiofil123, 17 Gru 2006, 15:04

no całkiem możliwe... wydawała mi się ostra i na dłuższe słuchanie nie do przyjęcia, wiele bardziej przyjemniejszy sprawdził się u mnie Cardas Neutral Ref... musił bym pogrzebać w klockach i Tara by zagrała ;)

Taaak tyle teorii co i wiedzy :-)

Generalnie sprawa wyglada tak samo w obu przypadkach, tyle ze zupelnie inaczej.

Kiedy IC ma najwiekszy wplyw na brzmienie? Ano rozpatrzmy 2 przypadki:

1. Wejscie koncowki ma mala impedancje (koncowka potrzebuje sporego pradu od zrodla/preampu) oraz wyjscie zrodla ma wysoka impedancje/mala zdolnosc do oddania sporego pradu

2. Wejscie koncowki ma duza impedancje (koncowka nie potrzebuje duzego pradu od zrodl/pre) oraz wyjscie zrodla ma stosunkowo mala impedancje/zrodlo ma spora zdolnosc do oddania sporego pradu.

To skrajne przypadki. W 1. IC bedzie duzo zmienial, bo kazda zmiana pojemnosci moze duzo spieprzyc. W 2. kazdy porzadny IC nie bedzie zmienial za duzo, bo mamy dobre dopasowanie zrodla sygnalu i odbiornika, oczywiscie mozna sporo zj***c, jesli zacznie sie kablarskie voodoo.

Jak wyglada rzeczywistosc? Regulowane (i nie-) wyjscia zrodel sa zazwyczaj w stanie oddac malo pradu. Preamp jednak posiada zazwyczaj spora impedancje wejscia i niewielkie zapotrzebowanie na prad do prawidlowego wysterowania. Sam zas, jesli jest porzadny, posiada mala impedancje wyjsciowa i mozliwosc oddania odpowiednio duzego pradu dla kazdej koncowki (chyba, ze koncowka nazywa sie Spectral albo McIntosh).

Wniosek jest taki, ze z punktu widzenia efektow pojemnosciowych polaczenie miedzy pre- a koncowka statystycznie mniej krytyczne nie polaczenie miedzy zrodlem a pre-

Reszta to w 90% wymysly kablarskiego voodoo

Łączówka między pre i power ma decydujące znaczenie. Źle dobrany drut tutaj może zepsuć tzw. wszystko. Sprawdź kabel Garmina - ludzie z tego forum mają go upchanego po szufladach, bo wolą grać na czymś firmowym. U mnie był zdecydowanie lepszy (z dzielonym Sphinxem) niż bardzo kosztowna konkurencja z najwyższej półki. Inna sprawa, że jednego Garmina nie ma - są różne mutacje tego kabla. Ja swojego rzeczywiście trzymam też w szufladzie. Kto wie, może wrócę do wersji rozdzielonej kiedyś...?

No to w koncu jak jest..ma ten wplyw czy nie ma?? Ja wogole nie rozumiem jednej rzeczy..jezeli mam 2 rozne kable to sprzet chyba powinien grac jak ten gorszy niz jak ten lepszy??? czy kupujac sobie Tara Labs Air 1 i wpinajac go miedzy cd a pre, a miedzy pre a koncowka wepne Audionove Nightfligh bedzie dobrzem , czy moja AN bede musial sprzedac??

nawet przy jednym lepszym kablu dzwięk z pewnością się poprawi ale oczywiście gorszy kabel będzie trochę ograniczał - jak sporo to trzeba posłuchać. Z pewnością będziesz miał dobry kabel ale pytanie brzmi jak pozostałe elementy toru grają. Nie oszukujmy się, dobre kable - a do nich należą Tary - nic nie dodają a tylko przekazują charakter pozostałych elementów toru

tak trzeba próbować i słuchać

u mnie np najlepiej i najtaniej (porównując grogą konkurencje) sprawdził się Sonus Olivia , którą polecam

pozdrawiam

Czy ktos moze mi wyjasnic jak to jest z oryginalnoscia Tara labs air 1 w Polsce.

Kiedys o maly wlos kupilbym podrobke Tary 1000i, a na allegro

regularnie widuje Air one ktorego cena oscyluje w granicach 1/5 ceny sklepowej.

Troche to podejrzane?

a jak jest z oryginalnością w Ameryce? Tam ceny też są niższe jeśli kable nie idą przez dużych pośredników. Cały problem polega na tym że marże podbijają ceny i to często marże kilku pośredników

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.