Skocz do zawartości
IGNORED

Antiscating i regulacja DUAL CS 455

Michal-MAG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam mały problem, próbowałem szukac wszędzie znalazłem kilka stron o tej tematyce ale nic konkretnego o tym modelu,

Chodzi o Duala cs 455 nie wiem jak wyregulowac antiscating i nacisk na igłę, praktycznie nie mam na ciężarku żadnej skali, wiem że mozna taki pomiar wykonac stosując specjalna wagę, (niestety nie mam dostępu do takowej) chciałbym , zeby chodził jak najlepiej, ...pomóżcie prosze....mam kilkanaście winyli i nie chciiałbym żeby trafiły po odsłuchu do kosza...:(

https://www.audiostereo.pl/topic/30285-antiscating-i-regulacja-dual-cs-455/

Przeciwwaga w Dualach sluzy do ustalenia ramienia z wkladka w rownowadze. Potem pokretlem z boku ramienia ustalasz sile nacisku. Zazwyczaj waga w ramieniu dziala bardzo precyzyjnie, z dokladnoscia do 0,05g. Antyskating nalezy ustawic albo na sluch, albo na dobiegu jakiejs plyty z dlugim dobiegiem. Po opuszczeniu igly na plyte miedzy rowkami, igla powinna poczekac na rowek.

Dziękuję bardzo za pomoc, hmmm ale nadal mam problem, cieżarkiem wyregulowałem tak, że ramię jest w poziomie, jednak przy naciśnieciu "start", widac że tak nie moze być, gdyż ramię " wedruje w kierunku srodka płyty, gdy zwiększam nacisk ciężarkiem (nie regulując nic bocznym pokrętełkiem) jest niby w porządku z tym tylko , ze nie wiem jaki jesat nacisk na igłę...:(Nizej dodaję fotę prosiłbym jeszcze o opis "3"...dziękuję z góry i Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokretlo wagi nr 2 sluzy do regulacji nacisku. Jest wyskalowane do 1,5g chyba co 0,1g, a powyzej co 0,25g. Nie wiem, co w tym modelu robi pokretlo 3. U mnie reguluje predkosc powrotu ramienia na podstawke. U ciebie moze to byc antyskating, ale nie musi. Jezeli ramie w stanie rownowagi porusza sie w kierunku srodka plyty to oznacza, ze masz ustawiony antyskating. Powinien byc ustawiony na "0", aby nie zaklucac innych regulacji. Chcac wyregulowac poprawnie ramie musisz pokretlo 2 ustawic na "0", antyskating ustawic na "0" i doprowadzic ramie do stanu rownowagi. Musi byc rownolegle do taleza gramofonu przy zwolnionym ramieniu i opuszczonym podnosniku. Wowczas pokretlem 2 ustawiasz sile nacisku, zgodnie z danymi producenta wkladki. Teraz nalezy wyregulowac zbieznosc wkladki np. szablonem z www.rcm.com.pl, a nastepnie ustawic antyskating.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.