Skocz do zawartości
IGNORED

jaki amplituner, denon czy yamaha ??

mokry21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś miesiąca składam zestaw w skład którego ma wejść ampli , cd, 2 kolumny( kolumny juz mam 2x tonsil soundfinder 130). Z amplitunerów sony już się całkowicie wyleczyłem. Za namową naszego kolegi z forum ( denon.dcd.2560 ) skłaniam się na zakup ampli denon lub yamaha. Tu nasówa mi się pytanie co wybrać?? W grę wchodzi denon DRA-345R i yamaha rx 450 oba w cenie około 380 zł. Napisałem do osoby sprzedającej denona na allegro i dostałem oto taką odpowiedź :

"witam.

Sprzęcik ma solidny aluminiowy panel przedni(nie ma to mowy o jakimś oszczędzaniu na materiałach)

oczywiscie wszystko w srodku 100%oryginalne, nic nikt nie przerabiał a wiem to na pewno ponieważ sam przywiozłem ten sprzet,tak jak inne zresztą z Holandi, dbam o swoje klocki bardzo wiec ten też jest w idealnym stanie wizualnym,widac to zresztą na foto.

Musze jeszcze dodać o tym dzwięku...ostatnio robiłem mu konfrontacje z Yamaha RX-450, najpierw słuchałem Yamaha wydawało mi się że to sprzet w podobnej klasie ale zdziwiłem sie bardzo bo ten denon zupełnie ją zdeklasował.

Tego trzeba po prostu posłuchac.

Zapraszam do licytacji, gwarantuje satysfakcje albo zwrot kasy.

Pozdrawiam."

Zastanawiam się czy nie jest to przypadkiem zachwalanie swojego sprzętu w celu jego sprzedania? Ja skłaniał bym się w kierunku denona ponieważ jest w lepszym stanie wizualnym ale jeżeli powiecie , że yamaha będzie lepiej grała to się jeszcze dobrze zastanowie. Z góry dziękuję za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/30303-jaki-amplituner-denon-czy-yamaha/

Heja,

dokładnie takie same dylematy kiedyś przechodziłem.

Najlepiej by oczywiście było posłuchać obu sprzętów, albo chociaż jakiegoś denona i jakiejś Yamahy z Twoimi paczkami.

Osobiście nie przepadam za Denonem, kolega w pracy z kolei tylko Denony uznaje. Z niejakiego doświadczenia z Yamahą wiem, że te sprzęty trochę lepiej grają z "nieaudiofilskimi" kolumnami. Miałem kilka sprzętów Yamahy (w tym ten amplituner, który teraz gra u kolegi z kolumnami JBL LX2004 i jest rewelacyjnie) i byłęm do tego brzmienia bardzo przywiązany, niezależnie od kolumn było sympatycznie. Denon jest o ile się orientuję z komentarzy znajomych bardziej "wybredny" co do głośników.

Ostatnio przesiadłem się na stare Harmany Kardony (też ciekawe i bardzo ładnie grające amplitunery stereo) i chyba już przy nich zostanę.

Oprócz tego, że jakoś cieplej brzmią, Yamahy mi się po prostu też bardziej podobają z punktu widzenia wykończenia i wyglądu.

Spróbuj się przejść po jakichś komisach albo popytać znajomych i po prostu posłuchaj. Osobiście stawiałbym na Yamahę. Co do Sony zgadzamy się w 100%.

Pozdraw i właściwej decyzji

Hmmm...ze starych śmieci to bym wybrał Denona. Spotkałem się już z kilkoma uszkodzonymi starszymi amplitunerami Yamaha. Z Denonem nie powinno być problemu. Jeśli brać w ciemno to Denon :-)

hmm, ja powiem tak. yamahy nie mają na pewno takiego kopa jak porównywalne denony. majanatomiast nieco większy bass, bo denony mają bardzo mały, ale naprawde super. co do awaryjnosci to reguły nie ma nigdy.

345 to model zdaje sie z 1992 roku, podobnie zreszta jak seria-50 yamahy. chyba wziałbym Denona. większa kulturka na górze pasma.

Przeczekałem całe święta i wreszcie dzisiaj dostałem długo wyczekiwany aplituner Denon dra 345. Podłączyłem to do kolumn tonsil soundfinder i nawet jestem zadowolony, może troszke za mało basu ale to pewnie dlatego, że nie mam rzadnego innego źródła dzwięku poza wbudowanym tunerem. Tu zadam kolejne pytanie, jaki kupić CD do tego zestawu, raczej chciałbym żeby to był denon, ładnie by wyglądał cały zestaw, cena do max 140 zł. Na allegro widziałem kilka modeli w tej cenie ale nie wiem za bardzo jaki wybrać, prosze was o pomoc.

no ja mam od kilku dni yamahe 459 jesli mozesz i masz checi to sprawdz na jakims filmie jak te denoik chodzi... ja sprawdzałem na filmie kill bill i Ludzkie Dzieci oczywiscie w DD (ale na stereo) i gralo to znakomicie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.