Skocz do zawartości
IGNORED

NE5532/NE5534 - referencja wg Burmestera

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

co ciekawe wg opinii Burson Audio NE5532 jest klasyfikowany bardzo nisko

oceny (w tabeli) tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja tez je nisko cenie za kiepski dzwiek ale 34 to calkowicie inny op. W audio go nie sprawdzalem ale w pomiarowce wypada swietnie. Za te pieniadze to super OP duzo lepszy o wielu drogich op. Ma tez zalete duzej amplitudy wyjsciowej.

Mam kilka ne5534 w wykonaniu TI. Mają gigantyczny offset (przy wzmocnieniu G=4 DCout było 250mV); pod tym względem stary i taniutki TL071 wypada znakomicie. Może te ne553x ładnie grają, ale jak dla mnie ten offset je dyskwalifikuje.

trzeba naprawde super kosci z nowych op i odpowiednie aplikowania aby byly lepsze dzwiekowo od tych 32. A ciekawe ze tyle osob wymienia te scalaki na nowe? co ciekawe TI pokazuje 34 w swoich notach aplikacyjnych do najnowszych dac. gdyby te scalaki byly kipskie to TI chyba by ich nie polecal? pewnie warto dac na nogi do masy na zasilaniu jakies male ceramiki wyjete np. z plyt komputerowych np. z plytek prockow.

Odnosnie tych kosci polecam lekture ostatniego artykulu J. Curl.

Maly cytat: "When I hear that someone is completely pleased with a 5534 IC op amp, it makes laugh."

Nie mam czasu czytac calego artykylu by znalezc info, ale Curl pracowal albo w TI albo Analog przy projektowaniu op ampow - wiec chyba cos wie o tym;)

Przegrzebalem caly artykul - nie widze tam nic co by potwierdzalo, ze byl zatrudniony w TI/AD(my fault;)). Jedynie wzmianki o wymianie informacji z ludźmi z AD na temat op-ampow i znieksztalcen TIM/PIM oraz wspolnej pracy jego W. Junga, M. Otali i M. Leach nad znieksztalceniami TIM. Przewija sie tam jeszcze pare innych slynnych nazwisk, polecam bo ciekawa lektura.

>cezpata

co masz na myśli: generator heila...?

>mam kolumny ess amt , heil air motion, najwyższy model z membraną bierną,

>glośniki wysokotonowe to wstęgi.

Dr Oskar Heil to facet, który ten głosnik wymyślił. Potocznie mówi sie na to "coś" generator Heila

Nie jest to głosnik wstegowy, tylko rewolucyjny patent (dotychczas jedyny)

Membrana standartowych przetworników bezpośrednio (jak tłok) przesuwa powietrze w stosunku 1:1.Istnieje niedopasowanie impedancji pomiędzy źródłem , a obciążeniem. Waga powietrza jest znacznie niższa od elementów mechaniki głośnika.

G.H (heil air motion transformer) składa się z "harmonijkowej" membrany, której pojedyncze fałdy poruszają się zgodnie z przepływem prądu zmiennego, wtłaczając i wytłaczając powietrze wewnątrz obudowy "silnika". Dzięki temu uzyskuje się prędkość transformacji pomiędzy membraną a powietrzem w stosunku 4:1 i bardzo "czysty" naturalny dzwięk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...ale to temat nie na ten wątek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NE5532 to scalak nienajwyzszych lotów to fakt ale tez i nienajgorszy w czasach kiedy go projektowano to był top hi end dzis warto go wymieniac np na OP275GP analoga..duuuzo lepsze parametry ..znakmity rezultat daje tez wymiana na OPA2132...(lepszy ale drozszy od 275).

NE5534 to nadal ekstra liga poki co jest to najtanszy i najlepszy wzmak operacyjny..wezmy cene około 2 zł ..a taki np zamiennik burbrowna OPA27GP kosztuje 8zł.Najlepsze NE5534 robił philips potem signetics szkoda ze zarzucili produkcje bo teksasy sa dobre ale trzeba je wygrzac.

niekiedy wymiana NE5534 na cos nowego np OPA604 daje wrecz mizerny i fatalny rezultat.

>Piotrek608

Wymiana na zasadzie małpy a nuż się uda faktycznie czasem potwierdza zasadę że lepsze wrogiem dobrego.

604 wymaga innej zewnetrznej aplikacji , przy optymalnych zestawieniach OPA jest lepszy.

>dudivan

Był to cytat z jakiegoś wywiadu z Dieterem B., który mówił , że przy odpowiednio dobranej aplikacji NE ma rewelacyjne brzmienie i oni je preferują. Zacytowany przez kogoś w necie-sam nie czytałem.

Ze staroci TL071,2,4 też niegłupie.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Dobrze sprawują się m. in. jako wtórniki.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Kiedyś był już omawiany na forum temat "NE5532, NE5532A, NE5532N - różnica?" gdzie było sporo na temat jakości 5532.

Wtedy popełniłem wpis, który może warto przypomnieć w tym wątku - w załączeniu poniżej. Generalnie chodzi o to, że trzeba wiedzieć jak i do czego stosować opampy, a nie wymieniać na ślepo, a potem wypisywać na forum rewelacje, że opamp X to rewelacja, a opamp Y to słabizna. Niestety odpowiednia aplikacja opampa ma niebagatelny wpływ na brzmienie.

>>>>>

W doskonale ocenianym przetworniku cyfrowo analogowym Benchmark DAC1 ( m.in. nagroda roku Stereophile ) zastosowano wzmacniacze operacyjne o oznaczeniu N5532A. Poniżej zamieszczam kawałek wypowiedzi Johna Siau ( Director of Benchmark Engineering ) na ten temat.

".. We have just completed a very comprehensive set of tests on the NE5532 and on various substitutes. We have not found anything that will equal the tranparency provided by the NE5532.

Some have suggested susbstituting OPA2134 op amps in place of the 5532s. This is a bad idea! Our tests show an increase in both 2nd and 3rd harmonic distortion, and the addition of higher order (4th, 5th, 6th, and 7th) harmonics that are virtually absent from a stock DAC1. In addition, IMD will increase, and SNR will degrade.

The NE5532 is power hungry, it has high input bias currents, and high offset voltage, but it can drive high-level low impedance circuits with ease. The 5532 should not be used with low signal levels, and it should only be used in low gain circuits. Also, the offset voltage must be managed with appropriate design techniques. ..."

pozdr.Arkadix

chwali sie ze zastosowal tanizne i bierze jak za drozyzne! 32 we wszystkich odmianach sa do d. i tyle. 34 nie jest skompensowana wewnetrznie wiec jest duzo lepsza? no tak do konca to nie wiem jak z ta kompensacja jest?

chwali sie ze zastosowal tanizne i bierze jak za drozyzne! 32 we wszystkich odmianach sa do d. i tyle. 34 nie jest skompensowana wewnetrznie wiec jest duzo lepsza? no tak do konca to nie wiem jak z ta kompensacja jest?

cos w tym jest ze op na dyskretnych sa lepsze od IC. Powodem jest mozliwosc wybrania odpowiednich tanow do miejsc takich jak wejscie itp. No i duzo wiekszy prad spoczynkowy ukladow w scalakach tak sie nie robi bo raz ze by sie zagotowaly a kto by kupil op pobierajacego 50-100mA z zasilacza?

Piotrek608

Faktycznie Burmestery do tanich nie należą, a producent z pewnością liczy sobie za samą nazwę. Ale z drugiej strony jakość brzmienia jest bardzo, bardzo wysoka - miałem do czynienia z odtwarzaczem Basic line 006. Nie wiem jakie scalaki siedzą tam w środku, ale jeżeli rzeczywiscie jest on zbudowany na wzmacniaczach operacyjnych NE5532 to wszyskie opinie o niskiej jakości NE5532 trzeba będzie ocenzurować , a autorów tych opinii wysłać do szkoły ;-)))

Może ktoś ma jakiegoś Burmestera aby zajrzeć do środka ?

pozdr.Arkadix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.