Skocz do zawartości
IGNORED

Standard: Brak basu - koszmarny pokój...

cold fire

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam dosyć standardowy a jednak powazny problem - brak basu w pokoju, a wlasciwie jego srednich i wyzszych skladowych. Jak widac na ponizszym rysunku nie mam za bardzo mozliwosci eksperymentowania z ustawieniem kolumn, bo po prostu nie ma na to miejsca. I tu jest pies pogrzebany, poniewaz wydaje mi sie ze lepiej by bylo gdyby kolumny staly na dluzej scianie, a przestawiac mebli niestety nie moge... Natepnym ograniczeniem sa dzwi przez ktore kolumny musza stac blisko scian i szaf, ale gdy na chwilke przestawilem je blizej srodka, zalamalem sie - basu WOGOLE nie bylo! Jakbym odlaczyl od satelitek KD subwoofer. Albo jakbym sluchal na monitorkach z 10cm glosnikiem basowym w 50m2... Natomiast gdy kolumny sa blizej scian bas zaczyna sie pojawiac. Jest on jednak dosyc dziwny - Slychac niskie dzwieki gitary basowej, jednak stopy perkusyjnej prawie nie slychac. Oprocz tego kiepska stereofonia (prawdopodobnie przez bliskosc szaf).

Kolumny - Tonsil Disco 110. Uklad trojdrozny, obodowa zamknieta.

Dodam jeszcze ze wczesniej kolumny staly na szafach i bas byl i to wyjatkowo rozlazly jak na obudowe zamknieta, ale jednak spojny, a zadna jego "czesc" nie byla wyciszona ani podbita.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oto kolumny (zdjecie zaporzyczone, wiem ze autor czasami tu zaglada, a przynajmniej to robil i mam nadzieje, ze nie bedzie mial nic przeciwko... dziekuje:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aa zapomnialem dodac. Na scianie z oknem jest firanka + zaslona ktore calkowicie ja zakrywaja, a sciana przy ktorej jest lozko jest calkowicie pokryta 0,5cm korkiem. W zamysle miala to byc dzwiekowa i cieplna izolacja od klatki schodowej...

Niestety, jak juz pisalem, takich roszad nie moge robic.

Zdaje sobie sprawe ze sytuacja jest dosyc beznadziejna i wlasciwie to nie zabardzo sobie wyobrazam co mozna by bylo zrobic... Licze na Wasze propozycje:)

żadnych cudów nie będzie dając kolumny w sam narożnik uzyskasz podbicie basów do+6dB podnoszącje n.p. w narożniku na 1,5 metra podbicie spadnie Ci do+3db odsuwając od ściany charakterystyka się wyrówna ale basy spadną jeszcze o 3dB .

Przykra sprawa,jeśli byś chciał mieć lepszy bas to raczej inwestycja w dodatkowego suba którego teoretycznie możesz nawet schować pod łóżko ale jednak lepiej żeby stał gdzieś między kolumnami. Kolumienki nie za cudowne,nisko nie schodzą, mimo że watowe więc się nie dziw cudów nie bedzie

pozdrawiam

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mysle ze te kolumny sa po prostu za duze jak na taki pokoj i stad masz takie cyrki. Pomysl nad zmiana na mniejsze, wiem ze są OZ, ale mimo wszystko. Mam gabarytowo podobny pokoj. Na probe ktoregos dnia podpialem male i leciwe RTF'y ktore docelowo sa pod kompa. Pomijajac to ze to nie ta polka dzwiekowa, to owe maluchy wyraznie lepiej sie czuly i zaskakujaco swobodnie operowaly basem niz "ogromne" monitory na 17cm Vifie ;-)) Patrzac z perspektywy czasu ustawienie na dluzszej scianie w takim metrazu nie bylo dobre - zerowa przestrzen, sciana zaraz za glowa i X problemow z podbiciami. Postaraj sie przerzucic kolumny na sciane z oknem i zobacz czy bedzie jakas zmiana, a zmiana kolumn to oczywiscie "ińszy" priorytet :-)

Cudow nie oczekuje pragne tylko troche basu... Przez pewien czas posiadalem glosniczki komputerowe Creative Inspire P380. Ich subwoofer mial 10cm glosniczek a mimo to w wiekszosci nagran bas byl bardziej miesisty, z wiekszym "tapnieciem". Oczywiscie byl on koszmarnie nieliniowy, co nie zmienia faktu ze w malo wymagajacych nagraniach brzmial on lepiej. Pozatym znam mozliwosci tych kolumn schodza spokojnie do 40hz.

Ale dzieki wielkie Rafael za odpowiedz i poswiecony czas.

oczywiscie nad zmiana kolumn rowniez powaznie mysle. Mam juz paru kandydatow. Bedzie to straszna budzetowka ale coz, nie mam stalego zrodla dochodow:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko z wymiana kolumn wiaze sie ryzyko. Nie mam pewnosci ze tego basu bedzie wiecej tak jak tego ze bedzie on bardziej liniowy... A do domu uzywek raczej nie wezme na testy... Co nie zmienia faktu ze i tak pewnie je wymienie bo oprocz basu nie pasuja mi wysokie tony - sa strasznie piaszczyste, papierowe. No i ta wspomniana wyzej scena dzwiekowa...:( Wlasciwie jedyny aspekt brzmienia jaki mi pasuje to srednica. Jest neutralna i dosyc szczegolowa.

pzdr

Co do kolumn to Ci moge tylko tyle doradzic bys celowal w mniejsze i tym samym zwinniejsze od Twoich obecnych. Zagladaj na DIY do watku dotyczacego glosnikow vintage i innych takich okazji, tam moze znajdziesz cos ciekawego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Prawdopodobnie efekt rezonansów pomieszczenia. Gdzieniegdzie są wzbudzenia, a gdzieniegdzie bas się znosi kompletnie. Niestety, pomieszczenie jest bardzo małe i silnie reaguje. To, że bas był, kiedy stały pod sufitem wynika z tego, że fala się do sufitu odbijała. Przypuszczam, że dopiero małe kolumienki ustawione na podstawkach dałyby efekt równomiernego basu. Proponuję popróbować z czymś od Kody albo np. z Tannoy M2. W droższej kategorii np. Dynaudio Audience 42 albo Totem Mite. Chyba że lubisz jak buczy, w takim układzie ustaw kolumny tak, żeby mieć węzeł fali akurat na wysokości ulubionego fotela, i słuchaj sobie.

Widze ze nie pozostaje mi nic innego jak wymienic kolumny... No nic dziekuje wszystkim, pozdrawiam i zycze szczesliwego Nowego Roku!

Oczywiscie temat nie jest zamkniety jesli ktos ma jakies propozycje - piszcie:)

Mam złą wiadomość. Jeśli kupisz sobie kolumnę która ma mały głośnik, ale też schodzi nisko, to będziesz miał tylko większy problem. Zamiana ob. zamkniętej na BR to też może być wyjątkowo kiepski pomysł.

Może na początek powiedz nam dokładnie na jakiej częstotliwości masz górkę/dołek.

cold fire mam taki sam pokoj jak Ty ,te same wymiary drzwi w tym samym miejscu juz nie wspomne o meblach ze tez sa tak samo:). Nie wiem jakiej sluchasz muzyki ja jestem dyskotekowcem wiec lubie bas i moj pokoj naglasnialy kolumny firmy Canton a dokladny model Quinto 530 i powiem ze basu mi nie brakowalo kolumny staly na poczatku na meblach poznej na podlodze ale bas byl nadal miesisty:) Zmienilem kolumny na Tonsil Mistral ladna gora ale brak tego basu troche zaluje tej zmiany. Ale do basu moze poleci kolumny firmy Canton.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na pewno zaspokoja Twoje basowe potrzeby :)

Ukryta Zawartość

hmm generalnie jest tak - dzwiek zaczyna byc slyszalny od 40hz. Jest wyraznie slyszalny do ok 60hz. Od tych 60hz do ok 67hz prawie go nie slychac. potem do ok 90hz jest tak jak przy powiedzmy 50hz. A od 90hz zaczyna systematycznie robic sie coraz glosniejszy az do ok 110hz. Wtedy leci na tej wysokiej glosnosci do konca pasma.

I faktycznie jak slucham muzyki to bas jest taki plaski, pozbawiony calkowicie soczystosci i sprezystosci. Pozatym na wyzszych czestotliwosciach wydaje sie podbarwiony.

Sprawdzalem to na prostym generatorze dzwiekow.

pachu - no to milo sie sklada bo wyzej podalem linka do podobnych kolumn cantona

Ukryta Zawartość

Sa co prawda nieco mniejsze ale nie chce takich wielkich kolumn. Po pierwsze forumowcy odradzaja, co sie zgadza z moimi przypuszczeniami, a po drugie sa klopoty z wejsciem do pokoju - przerwa miedzy szafa a dzwiami jest za mala...:)

Ukryta Zawartość

zanim wydasz pieniądze na nowe kolumny, zobacz co w nich siedzi tzn jakie masz wytłumienie. Sądzę, że w środku pustka. Spróbój dołożyć tłumienia w postaci chocby jakichś gągek lub nawet szmat ( na próbę). Zobacz jak się zmienia ich dźwięk. Oczywiście pokombinuj z ustawieniem tzn ze skręceniem kolumn do środka. Kręć nawet jesli wyda Ci się to nielogiczne. Po prostu słuchaj. Spróbój dociążyć kolumny np książkami. Jeśli powyższe zabiegi nie przyniosą skutku, to pożycz inne np podstawkowce. Mogą też być jakieś wolno stojące. Na koniec dodam Ci że kolega nie ma w takim pomieszczeniu żadnych problemów z basem. Wręcz zmienił wolnostojące Cody na Quba Elements 1. Z tym że on ustwił to wszystko na dłuższej ścianie. (chyba chce sprzedac tanio te cody).

kolumny sa w srodku wytlumione. Z ustawieniem juz mocno eksperymentowalem. Zrobilem tez tak jak Twoj kolega czyli ustawilem kolumny na dlugiej scianie (tej ktora szafa zaslania...). Wrazenia byly nieszczegolne. Faktycznie basu bylo wicej ale byl on niesamowicie nieprzyjemny. Zostala po prostu mocno podbarwiona gora (ok 80 - 120hz) prawdopodobie przez otaczajace mnie loze (bo na nim siedzialem, a przypominam ze jest pietrowe...). Scena byla fatalna, srednica i gora oczywiscie sie nie zminily. Ech mam problem...:( Chyba faktycznie najrozsadniejszym rozwiazaniem bedzie pozyczenie monitorkow od kogos... Albo wogole jakichkolwiek kolumn.

Głupia sprawa ale ja raczej bym zobaczył czy gąbki są dobrze ułożone w środku t.j czy zewnętrzne leżą dokładnie na ściankach, czy nie są za blisko głośnika niskotonowego-tam musi być trochę wolnej przetrzeni .Spróbuj może to będzie najtańsza korekcja ,jeśli tak to napisz wszystkim czy jest lepiej.

pozdr

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

wszystko jest ok tzn. gabki sa przy scianach. Tylko zastanawiam sie czy jest mozliwe zeby polozenie gabek moglo tak radykalnie zmienic brzmienie kolumn... Ja bym raczej szukal rozwiazania w wytlumieniu pokoju... Chociaz jest on wyjatkowo dobrze pokryty materialami tlumiacymi i rozpraszajacymi... No nie wiem:(

no! Jest sukces! Znalazlem trop - otwozylem dzwi szaf przy kolumnach, tak ze teraz maja troszeczke powietrza po swojej wewnetrznej stronie i to slychac! Bas sie zrobil bardziej mieki, milszy dla ucha a jednoczesnie bardziej zarysowany i konturowy, jednak nadal nie dokonca mnie ten dzwiek satysfakcjonuje. Pozatym nie moge wyjsc z pokoju bo dzwiczki od szafy mi przeszkadzaja... Chyba je wymontuje:)

Oprocz tego wykonalem jeszcze jedna operacje. Otoz przestawilem kolumny w sposob pokazany na rysunku. To spowodowalo ze bas jest juz na stopie wyrazny, nie zlewa sie w papke. Co ciekawe srednica na tym nie stracila a wrecz zyskala. Pozatym odsuniecie jednej kolumny od szafy zaowocowalo powiekszeniem sceny.

Powracajac do tego basu powiem jeszcze ze zarowno przed jak i po tych eksperymentach bas w kazdym miejscu pokoju byl zupelnie inny, wystarczylo sie przesunac o pol metra aby dzwiek diametralnie sie zmienil. Tak wiec pewnie nie kazdy nawet w bardzo podobnym pokoju musialby miec podobny problem, a nawet jesli, to tekie przemieszczenie kolumn wcale nie musi oznaczac poprawy... Jestem niesamowicie zaskoczony jak wielki wplyw na brzmienie ma pokoj i przedmioty w nim sie znajdujace a takze polozenie kolumn...

pozdrawiam i zycze rownie efektownych eksperymentow:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.