Skocz do zawartości
IGNORED

Lutowanie kabli do głośników

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy usuniecie koncowek zacisnietych na koncach wewnetrznych kabli w kolumnach i nastepnie przylutowanie golego drutu cyna z dodatkiem srebra WBT bezposrednio do blaszek glosnikow moze przyniesc slyszalny efekt soniczny? Niespecjalnie chce mi sie wykonywac taka operacje i troche watpie w mozliwosc uzyskania w ten sposob poprawy brzmienia... Ogladam "rozbierane" zdjecia kolumn w mnagazynach audio i nawet konstrukcje z wysokich pulapow cenowych posiadaja kabelki nasuwane na blaszki w glosnikach. Kto tam jednak wie... Czy ktos probowal takiej operacji i czy ma ona uzasadnienie w kontekscie uzyskanej poprawy brzmienia? Zaznaczam, ze nie robimy nic innego, zadnego ruszania zwrotnicy, wymiany kabli itd...

W efekt brzmieniowy nie wierze ,dlatego osobiście nie lutuje tylko używam złączek. Po za tym przy nie umiejętnym lutowaniu można przesadzić z temperaturą i narobić sobie kłopotu i kosztów.

a ja lutuję i to z prostych przyczyn - pewności połączenia i większej powierzchni styku. Nie testowałem tych pierduł bo w efekt dźwiękowy nie wierzę... no chyba że tak kiepsko zaciśnięta jest złaczka że się majta na wszystkie strony świata...

Dobrze zacisniety konektorek daje wbrew pozorom lepsze polaczenie niz lut. Chocby dlatego ze nie ma polaczen roznych metali (chemik by to lepiej wyjasnil) jakie zawsze sa przy polaczeniu lutowanym.

Oczywiscie polaczenia lutowane moga byc lepsze i gorsze, takoz samo jak zacisniecie zlacza (jakiegokolwiek) zaciskanego.

Nieprawda, saczek ma rację- konektory głośnika prawie zawsze są cynowane, więc lut daje lepsze połączenie jak zacisk, do tego dochodzi po pewnym czasie sprawa utleniania styku.

Prawie zawsze są cynowane i prawie , to dobre słowo. Co do utleniania miałem okazje wykręcać głosniki w mojej kolumnie z przed 4 lat i styk był idealny , nic się nie utleniło. Pewnie największe znaczenie ma tutaj jakość materiału.

AlexE ma rację, lutowanie nie daje najlepszego styku. Lepszy styk jest przy połączeniu mechanicznym jednakowych metali: skręcenie, zaciśnięcie, itd.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

szczerze to nie wiem jak to jest... rzeczywiście nie ma dodatkowego połączenia chemicznego przy zaciskach, ale z drugiej strony zacisk styka się z końcówką tylko w kilku punktach - mniejsza powierzchnia styku.

BTW. zacisk na kablu co prawda nie łączy nazwijmy to "galwanicznie" ale łączy też przez inny metal z którego wykonany jest zacisk. Tak czy siak prąd płynie w 1 i 2 przypadku przez dodatkowy element - lut albo samą złączkę

Gdyby chodziło o np. połączenie kabla z widełkami to sprawa byłaby prosta - połączenie zaciskane (tzw. gazoszczelne) musi zawsze być lepsze od lutowanego, niestety tylko w teorii, w praktyce już nie zawsze...

W tym wypadku sprawę komplikuje fakt że nie da rady (zazwyczaj) zacisnąć kabla głośnikowego, na stykach głośnika.

Ja osobiscie lutuję (o ile nie jest to głośnik z podle wykonanymi stykami, które np. wytapiają się podczas lutowania z ich mocowań/podkładek - co ma czasem miejsce nawet w głośnikach z średnio-niższej półki, o najtańszych już nie wspominając...).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.