Skocz do zawartości
IGNORED

Składam komputer ;-)

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Usiłuje pomóc koledze w złozeniu niedrogiego komputera.

parametry wyjsciowe to;

1.procesor - Intel Pentium D 820 2.8GHz (LGA775,FSB 800, 2X1MB,64-bit) - do ok.400zł

2.płyta glówna - Gigabyte 965P, P965,DualDDR2-800, SATA2,RAID,GBLAN,ATX,Core2 - do ok.450zł

3.pamięć - DDR2 1024MB 667MHz Kingston - do 440zł

4.dysk twardy- Seagate Bararacuda 7200.10 160BG, ATA/100, 8MB cache - 300zł

5.karta dźwiekowa - Realtek ALC883 7.1 -zintegrowana ( nie jest melomanem ;-)

6.karta graficzna - GeForce 7300GT Asus 256MB, DDR2, TV&DVI, PCI-E - do ok.350zł

7.karta sieciowa Marvel 8053 gigabit LAN -zintegrowana

8.monitor 19 " - chyba jakiś Samaung ??? do ok.800zł

9.obudowa Tracer Grandee TRO -868 400W - do 200zl

10.DVD napęd i nagrywarka jest.

Może ktoś zna lepsze rozwiazania ;-) ???

Acha wyszło nam 2360zl bez monitora

https://www.audiostereo.pl/topic/30546-sk%C5%82adam-komputer/

Ostatnio składałem też komputer do biura, płyta Asus P5B+, procek Intel Core 2 Duo E6300 (1.83 GHz, 1066 FSB, 2 MB L2 Cache). Pozostałe elementy na podobnym poziomie cenowym i parametrycznym, wyszło ok 2500 ale dokładnie nie pamiętam, bez monitora. A komputer pracuje bardzo stabilnie i szybko. Monitor do tego Szajsung 940 FB i całkiem ok.

Jeśli starczy budżetu to proponuję zamienić PIVD na Core 2 Duo (dopłata ok. 250pln). Ponadto składając komp dla siebie zamieniłbym płytę gł. na intelowską ze zintegrowaną grafiką - koszt ok. 400pln (no i wtedy odpada zakup karty graf.), z tym, że ja nie używam gierek. Do tego kupiłbym porządną budę z porządnym zasilaczem - powiedzmy, Chiefteca medium tower. Gdyby po tym wszystkim zostało mi parę złotych, albo dołożyłbym RAMu, albo kupił sobie bezprzewodowe combo Logitecha (klawiatura + mysz, ok. 140pln - tej wygody się nie docenia, póki się nie zazna), albo dołożył prostego UPS-a - dane są z założenia bezcenne.

Pzdr, M.

Czyli lepiej kupic dobry procesor , a karte grafiki zintegrowana .

Gry raczej nie wchodza w rachube - przynajmniej na razie ,ale ogladanie jakoiegos filmu napewno.

Może jakies konkretne propozycje to zanotuje i bedziemy szukać ;-) ?

Kiedyś byłem posiadaczem komputera z Pentium , przesiadłem się na AMD i wsciekły jestem na chałas wentylatorów w nowej

konfiguracji. Komputer z Pentium był taki cichy. Zastanawiam się czy z najnowszymi procesorami AMD jest ten sam problem że potrzebują tak intensywnego chłodzenia.

• Redaktorzy

a może warto trochę poczekać, ostatnio czytałem o test nowych procków imtel dual core2, czyli 4 rdzeniowych ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 30 Gru 2006, 21:29

>

Ukryta Zawartość

Marne dwa rdzenie :>

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Kup dysk z 3 latami gwarancji. Jak poszedłem do sklepu i powiedziałem że interesuje mnie twardziel 160-200GB to dali całą listę. Padło magiczne "3 lata" i zostały 2 WD-Caviar i Baracuda. Wybrałem WD bo był o 20zł droższy a różnica była 40 Gb. To tak odemnie : )

Ostatnio kupilem Seagate Bararacuda 7200.10 320 Gb z zapisem pionowym-kupowałem na Allegro i ponoć gwarancja jest sam dysk ??

Słyszałem o 3 - 5 latach. Uzywam go jako dysku zewnetrznego z kablem SATA II i specjalna karta do laptopa .

25 GB przerzucił w 6-7 min ;-)

Ja od dłuższego czasu wszystko kupuje na Allegro i zachowując odrobine zdrowego rozsadku ,ani razu mnie nie oszukano - na Allegro sprzedaja tez firmy. Wtedy kupowałem 2 dyski ;-) I wszystko jest ok. A z tego typu gwarancja sie już spotkałem i działała.

Procesor: Socket AM2: AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX

Płyta główna: Socket AM2: Gigabyte GA-M55S-S3 nVidia

Pamięć RAM: 1024 MB DDR II 667 Kingston

Grafika: PCI-E: Gainward GForce 7900GS 256MB 256bit (500/1400)

Dysk twardy: SATA: WD 250GB SATA-II 300 16MB

Napęd: DVD-RW LG GSA-H22N DVD-+RW DUAL DL

Karta dzwiękowa: Realtek ALC850 Audio AC'97 Codec 8-kan

Karta sieciowa: Gigabit LAN PHY chip 10/100/1000

Obudowa: Tracer TRO-222 Snake 400W

Cena, ok. 2340 zł brutto

Sklep: www.wista.info

W dzisiejszych czasach komputer kupuje sie idac po prostu do sklepu i wydaje sie tyle pieniedzy ile nas stac.

Nie ma sensu "dopieszczanie" konfiguracji bo jakosc i zaawansowanie technologiczne jest podobne u wszystkich producentow, jedyna grupa ktora w wyjatkowy sposob musi sie przylozyc do dobrania idealnie poszczegolnych podzespolow sa "overlock-erzy" ale ile ich jest?

Kolejnym powodem zeby sie za bardzo nie przejmowac tym co jest w srodku jest to ze co z tego ze niby macie super stosunek moc/kasa jak za miesiac i tak nie bedzie to aktualne :)

nie namawiam nikogo do kupowania szajsu ale jest juz tyle markowych komputerow na rynku ze zabawe w skladanie zostawcie pasjonatom, na markowy komputer jest gwarancja, przechodza one testy, czasami jest dodatkowy soft itp no i co najwazniejsze poszczegolne podzespoly dobrane sa optymalnie a nie "bo kolega z forum powiedzial"

na naszym rynku sa: HP, Lenovo, GeoPC, NTT, ADAX, Vobis dwie pierwsze marki nie oznaczaja wcale duzych pieniedzy, reszta to polscy producenci o dosyc ugruntowanej pozycji na rynku, specjalnie nie pisalem o Optimusie bo mimo ze istnieje to za chwile prawdopodobnie go nie bedzie (w kuluarach tego biznesu juz mowi sie o bankrucie nie regulujacym swoich naleznosci)

pozdrawiam

netboy=> kompletnie sie z toba nie zgadzam, żeby kupić dobrze trzeba wiedziec co .

Niedawny przyklad zakupiłem dysk jako zewnetrzny do laptopa z SATA II i w 99% specjalistycznych sklepów nikt nie wiedział o co mi chodzi jak usilowalem kupic do niego obudowe z wyjsciem zewnetrznym SATA II.

A rezultat na USB 2 400GB danych przenosilem blisko 3 dni ,a teraz moze 3-4 godz.

Takze majac pieniadze trzeba choć troche sie orientować.

Wszystkie te gotowe komputery maja cos "powciskane" na siłe ,aby upchnąć sprzedać itd.

No chyba, ze masz środki nieograniczone ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.