Skocz do zawartości
IGNORED

Tara Labs IC Air1, 2 i 3 jakie roznice?

soso

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie - czy ktos sluchal roznych modeli Tary Labs Air - chodzi mi tylko o interkonekty RCA i czy sa miedzy nimi istotne roznice. Jezeli juz to gdzie jest granica pomiedzy niezlym a hi-endowym Air?

Kiedys ktos pisal, ze dwa z tych kabli sa niemal identyczne w brzmieniu a trzeci odstaje. Nie pamietam, czy ta podobna para to Air 1 i Air 2 czy tez Air 2 i Air 3?

A moze ktos ma jakies namiary na dobre review tych IC?

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/30615-tara-labs-ic-air1-2-i-3-jakie-roznice/

Air1 i Air2 są niby zbliżone, dla mnie nie :) Polecm AIR1 ale serie2 - czyli nowsza ewolucja air1 - jest pozbawiony tej dawki osuszenia dźwięku co w starej serii miało miejsce. Są naprawdę bdb - porównywałem z Cardas GR, AQ Cheetah oraz xlo sig2 - w tym przedziale cenowym.

Air 1 są zdecydowanie najlepsze z tej trójki - z moich odsłuchów wynika że firmowy opis pokrywa się całkowicie z rzeczywistością. Oto charakterystyka Air1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powodzenia

Ukryta Zawartość

W sumie zainteresowalo mnie ogloszenie o Air 2 i Air 3. Pierwszy za 900 zl a drugi za 600 zl. Podobno oryginaly a przynajmniej oryginalne opakowania.

Jezeli Air 2 nie rozni sie wiele od Air 3 to moze ma sie 300 zl w kieszeni. Jezeli zas Air 2 nieiwiele rozni sie od Air 1 to warto moze kupic Air 2. Takie oto sa problemy :-)

pzdrw

soso

PS

nie jestem pewien czy mam wspomniany test w pisemku fi-fi ale sprawdze :-)

Jeśli tak sprawa wygląda to zdecydowanie polecam AIR2. Model AIR3 nie jest już na poziomie topowych modeli serii AIR i nawet nie powinien zawierać się w tej serii - jest dość przeciętny nawet w swojej cenie. Model AIR2 traci trochę do AIR1 ale zachowuje ogólne cechy brzmieniowe tego droższego kabla.

Pozdrawiam

mirror04, 3 Sty 2007, 15:30

>Air1 i Air2 są niby zbliżone, dla mnie nie :) Polecm AIR1 ale serie2 - czyli nowsza ewolucja air1 -

>jest pozbawiony tej dawki osuszenia dźwięku co w starej serii miało miejsce. Są naprawdę bdb -

>porównywałem z Cardas GR, AQ Cheetah oraz xlo sig2 - w tym przedziale cenowym.

Czym sie rozni serie 2 od pierwotnego modelu? Czy to jest ta banieczka ze spiralnie skreconym drucikiem? Czy starsze modele sa marne?

pzdrw

soso

Fizycznie kolor końcówek jest wpadający w granat a nie jasno niebieski jak w serie1 i pisze na nich poprostu "serie 2". Dźwiękowo jest dla mnie różnica ale cena też jest inna ponieważ w USA stary model 1m można dostać za ok 330 dol a serie2 kosztuje na wtórnym rynku od 450 do 500 dol. Brzmienie jest jeszcze potężniejsze i swobodniejsze niż w starym modelu , lepiej jest kontrolowany bas i tak jak pisałem lepiej prezentowana jest średnica i wokale nie ma tej suchości co stary model. Dla mnie bardziej AIR1 serie2 możno porównać np. do AQ Cheetah który wnosi do systemu ogromną dawkę emocji choć nie ma tak potężnego basu jak tara.

• 1 rok później...

@soso

>Czym sie rozni serie 2 od pierwotnego modelu? Czy to jest ta banieczka ze spiralnie skreconym drucikiem? Czy starsze modele sa marne?

Pierwsza seria jest dużo gorsza od Serie 2. Dostępne u nas egzemplarze pierwszej serii mają dyskusyjne pochodzenie.

Z tym, że dostępne w tym momencie na Allegro kable AIR, seria pierwsza to oryginały.

Banieczka z drucikiem to gadżet na zamówienie, rzadko spotykany.

Słuchałem kilku egzemplarzy pierwszej serii i AIR 3, serie 2. Ten ostatni grał najlepiej, jednak nie polecam.

Tara Labs ma dobrą korelację cena/jakość, warto decydować się na wyższe modele.

>Kiedys ktos pisal, ze dwa z tych kabli sa niemal identyczne w brzmieniu a trzeci odstaje.

AIR 1, AIR 2 , serie 2; odstaje AIR 3 serie 2.

@mirror04

>Fizycznie kolor końcówek jest wpadający w granat a nie jasno niebieski jak w serie1 i pisze na nich poprostu "serie 2".

Zobacz na Allegro, AIR1 i AIR 3, pierwsza seria, są ciemnoniebieskie, oryginały na 100%. Jasnoniebieskie prawdopodobnie mają inne pochodzenie.

tak sie sklada ze w swoim systemie mam cale okablowanie tary, ktore wg mnie ma bezkonkurencyjny stosunek cena/jakosc (szczegolnie jak sie robi zakupy w USA :))

ja w sumie mam okablowanie XLR, ale RCA cwiczy moj kolega, AIR1 jest zdecydowanie najlepszy i znaczaco odstaje od mlodszych braci (troche inaczej jest z kablami glosnikowymi, w zasadzie pomiedzy 1 a 2 roznica jest stosunkowo niewielka), przy zakupie interkonektow z tych starszych linii trzeba uwazac na podrobki niestety, raz w moje rece wpadl podrabiany AIR1 XLR

no i ogolna uwaga, moim zdaniem to co wnosi kabel bardzo zalezy od systemu i w zasadzie dany kabel w roznych systemach moze zagrac zupelnie roznie, dlatego pisanie o cechach kabli ma moim zdaniem umiarkowany sens, kable to finalne szlify dla systemu i wszystko zalezy od tego co chcesz szlifowac, ale tego niestety trzeba po prostu posluchac, chociaz tare z czystym sumieniem polecam :)

Zydelek zapewne bez żadnej przyczyny wznowił temat po niemal dwóch latach, a ta aukcja to jedyni eprzypadek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj soso

Słuchałem Air 3 i Air 1. Moim zdaniem różnica warta dopłacenia pieniędzy. W wyższym modelu jest więcej powietrze, znacząco lepsza szczegółowość i rozdzielczość dżwięku. Niestety nie wiem, jak na ich tle gra środkowy Air2, czy bliżej mu do "jedynki " czy do "tyrójki".

Jeśli chodzi o rożnice międzi serią pierwsza a nowszą druga, to nie był bym tak jednpznaczny w ocenach. W pewnych aspektach moim zdaniem lepsza jest jedna, w innych druga. Porównywałem obie serie na model AIR 1 na XLR-ach. Nowsza seria była precyzyjniejsza, lepiej kontrolowała dzwięk, ale brakowało jej odrobinę wypełnienia średnicy i basu, jaką miała starsza seria pierwsza. Co kto lubi...

I jeszcze jedno: pojawiły się wpisy o jakimś osuszeniu Air 1. Ja w swoim systemie tego nie zauważyłem. Powiem nawet, że wręcz odwrotnie. Jak po raz pierwszy wpiąłem Tarę Air 1 w miejsce Stereovoxa, to miałem wrażenie że do systemu ktoś wlał wiadro gęsteg farby :-)

O Tary pytaj dirta. Handluje nimi ale również słucha i zna je na wylot.

Pozdrawiam Stempur

Dlaczego niesamowity?

Wg. mnie kabel bardzo...... himeryczny. W torze lampowym, gdzie system sam w sobie jst bardzo przestrzenny i gra pełnym dzwiękiem sie nie sprawdza, ba nawet psuje dzwięk.

Może więc ktoś napisze co jest takie och i ach w Tarze że tak je lubicie?

Czy rozduchana przestrzeń ponadnaturalna, brak precyzyjnego lokalizowania (ogniskowanie źródeł pozornych dzwięku), pogrubiony średni bas i szeleszczące wysokie tony w porównaniu z krystalicznymi jakie dają stereovoxy ? Jesli tak to rzeczywiście może być "ktoś" niesamowity :)

stempur, 6 Paź 2008, 11:44

>No tak, trzeba patrzeć na daty wpisów...

>A swoją drogą 1500 PLN za Tarę Air 1 to troche sporo...

A ile wg. Ciebie nie jest sporo za kabelek, który u dystrybutora kosztuje zdaje się 4,6 czy 4,8 Kzł ?

Jak sądzisz?

bzdety pleciesz Zed, jak zwykle przy swoich ciemnych interesach...

jakie 4 patole za IC TARA Labs Air 1?

cennik AudioSystemu

Ukryta Zawartość

ceny za konekt RSC AIR 1 SERIES 2

cena za 06m / 1,0m / 1,5m:

2.800 / 3.200 / 3.600 plnów...

i to za za nówkę sztukę w pudełku od właściwej wersji i papierami, a do tego niemacany Twoimi paluchami - a to jest bezcenne... ;-p

x.

Ukryta Zawartość

Zydelek, u dystrybutora Tara Air 1 nowej serii kosztuje w detalu 3.200 złotych. Po nagocjacji jest do wzięcia pewnie za 3 tys.

Niedawno był do kupienie za 1600 złotych model ISM Onboard The 3 i to na XLR–ach.

o, proszę, 1-metrowa TARA Labs Air One na Allegro, 19 września poszła za... 831 plnów ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

Ukryta Zawartość

To są inne kable, zakrętki wykonane inną technologią, napis Tara Labs i strzałka na jednych tłoczony, na drugich drukowany, tulejki mają inny odcień niebieskiego.

Ukryta Zawartość

post-11005-100004072 1223301039_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)))

Nie sprawdzałem ile kosztuje bo mnie to najmniej interesuje.

Interesuje mnie natomiast odpowiedź na moje pytanie jekie zadałem. Co w tej Tarze jest takiego że jest achch i ochchch ???

Kable na mojej aukcji są mojego kolegi. Jesli jest ktoś zainteresowany to moze zaproponować swoją cenę. Jesli obie strony się zgodzą z ceną to można je nabyć poza allegro.

Zydelek,

myślełem, że jesteś na tym forum na tyle długo, by zorientować się, że zakładka 'ogłoszenia' jest gdzie indziej - ale wybacz jeśli przeceniłem sposób Twojego rozumowania...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.