Skocz do zawartości
IGNORED

Kanał centralny w DVD-Audio i SACD

Gość maciejk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maciejk

(Konto usunięte)

Od razu przepraszam za post w tym katalogu, ale wydaje mi się, że DVD-A i SACD bardziej należą do kategorii STEREO niż KINO D. Dręczy mnie wątpliwość o stosowanie kanału centralnego w odsłuchu audio wielokanałowym. W sieci doczytałem, że wiele miksów jest robionych bez udziału centrala (w 4.0 lub 4.1), z uwagi na niewłaściwe rozłożenie artystów na scenie. W dobrych zestawach wielokanałowych central może byc łatwo zasymulowany jako "fantom" przez zestawy główne-przednie. Znalazłem też opinię Chesky Records:

"On the subject of using a center-channel speaker for audio-only playback, Chesky believes that "while a center channel may be good for video, most audiophiles get a pretty good phantom center. Also, most serious listening in the real world is usually done alone so the listener can sit in the sweet spot. I think [the center channel] can be put to better uses."

Rozważając nowe, bezstratne standardóy DD-HD i DTS-HD mozna oczekiwać, że w najbliższej przyszłości zastapią one DVD-A i SACD. Co wtedy z kanałem centralnym, czy wówczas też jego zastosowanie, wyłącznie do muzyki, okaże się zbędne. Ciekaw jestem waszych opinii i doświadczeń w tym zakresie. Pozdrawiam.

po pierwsze nikt nie każe ci słuchać zapisów wielokanałowych, wsyzstkie te plyty mają wysokiej jakości ścieżki 2.0,

po drugie cechą płyt DVD-audio i SACD jest większa pojemność nośnika a co za tym idzie możliwość umieszczenia np ścieżki 2.0 albo wielokanałowej, co więcej jest cała masa płyt SACD które nie zawierają materiału wielokanałowego - choć 90% userów kojarzy te nośniki (SACD - DVD-Audio) właśnie z tym.

Często materiał 2.0 ma zdecydowanie wyższe parametry niż ten sam na płycie zapisany w 5.1

Zarówno SACD jak i DVD-Audio zawierają materiał kompresowany bezstratnie (poczytaj np o DSD) i w tym kontakście nowe formaty o których piszesz nie mają nic do tego bo zarówno DD jak DTS to kompresja stratna

Gość maciejk

(Konto usunięte)

Chyba się nie zrozumielismy, ja właśnie chcę słuchać zapisów wielokanalowych, zastanawiam się tylko nad sensem głośnika centralnego w tym zestawieniu.

Formaty o których piszę (DD-HD i DTS-HD) są kompresowane BEZSTRATNIE. Wspomniałem o nich, bo skoro mają się stać standardem, to tak niszowe twory jak SACD i DVD-A pewnie znikną z rynku. DD-HD lub DTS-HD zapewnią tą sama jakość, a kompatybilność będzie znacznie większa (wszystkie nowe odtwarzacze DVD będą czytać i dekodować nowe formaty). To samo pewnie czeka poczciwą płytę CD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.