Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do 700zł do metalowej muzyki

daxus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na tym forum

Proszę o poradę jaki kupić używany wzmacniacz do 700zł do ciężkiej muzy : metal itp

Chyba udało mi sie sprzedać dotychczasowy Technics SU-V500m2

Nie zależy mi na bardzo głośnym słuchaniu, ale na jakości dźwięku, jego mocy (co dla mnie niekoniecznie oznacza moc niskich tonów)

Z dotychczasowego Technicsa nie byłem zadowolony - dźwięk był bardzo sztuczny po prostu.

Proszę o konkretne nazwy modeli wzmacniaczy.

Wygląd wzmacniacza nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

właśnie ustrzeliłem na allegro HK655 za 425zł (może nawet od jednego z forumowiczów) Cena raczej przeciętna chyba. W przyszłym tygodniu dojdzie to zobaczymy czy mam rzeczywiście kolumny do bani.

Co do rotela to popieram.

Miałem kiedys ampli rotela; strasznie stare: analogowe wskazniki z przodu, regulowane gałka. W srodku wyglądalo prawie jak te szerokie drewnianne radia unitry:kondensator powietrzny, pelno dziwnych cewek, ale za to porządne masywne trafo, kondy tez niczego sobie i jakas dziwna kwadratowa koncówka.

Dzwiek byl potężny z durzym basem, dobrą stereofonią, wrecz nasycony.

doszedł dzisiaj do mnie dzisiał HK PM-655

poprzednio miałem Technics'a SU-V500m2 i musze powiedzieć że ten Technics nie grał tak źle.

Wiem, może słoń mi nadepnął na ucho.

Na Harman Kardon jest troche lepiej, dźwięk jest bardziej dynamiczny, ale góra jest mocno wyeksponowana, średnica wycofana, bas jest bardziej wyrazisty (oczywiście nie bawię się pokrętłami we wzmacniaczu ani żadnymi przyciskami typu Loudness)

Ale nie doznałem szoku jakościowego po przesiadce z Technicsa.

Na PM-655 dźwięk bez rewelacji, lepszy ze względu na dynamikę i być może wokal, gitary, perkusja, wszystko jest być może naturalniejsze, a może to siła sugestii bo chcę w to wierzyć ?

Technicsa miałem 6 lat, więc dokładnie wiem jak gra.

Wzmacniacz ma większą moc 2x60W przy 8Ohm, a Technics jak wiadomo 2x35W.

Może to dlatego, że mam słabe źródło dźwięku : mp3 z laptopa, używam wyższych bitrate typu 256-320kbps, ale to wciąż kompresja mp3.

Posłucham jeszcze, jest ok, postęp, ale chyba za bardzo napaliłem się na jakiś gigantyczny skok jakościowy.

są opinie, że metal to dobrze brzmi tylko na lampach:)

ale do rzeczy. System będzie brzmiał tak jak najsłabszy element toru. jak resztę sprzętu masz dobrą to zapewniam Cię, że różnica w dźwięku między CD a MP3 do tego jeszcze z laptopa to przepaść - która od razu usłyszysz. niekoniecznie byś ją słyszał mając dalej wzmak techniksa. zresztą możesz to sprawdzić. Poza tym kable tez mają naprawdę trochę do powiedzenia. no i jest jeszcze synergia. skoro masz za dużo góry (np ja teraz tak mam - więc niebawem zupełne przemeblowanie będzie u mnie) to znaczy się, że coś tu nie pasuje zdecydowanie. Spróbuj więc to skorygować i kup CD który ma jednak górę oszczędną i nie jest aż tak ekspresyny. Może jakiś starszy philips? Powodzenia w zabawie.

>są opinie, że metal to dobrze brzmi tylko na lampach:)

>Ja sie z tym nie zgodze oczywiscie jest to kwestia osobistych preferecji

>jednak trzeba miec wysoko skuteczne kolumny

>700zl to stanowczo za malo nawet na rynku wtornym

>lampy maja specyficzny rodzaj grania cieply przyjemny wrecz czarujacy idealnie sprawdzaja sie w muzyce kameralnej malych skladach jzzowych

>jak dla mnie sluchanie metalu sprawdza sie jedynie w towazystwie wzmacniacza ktory musi miec odpowiednie podparcie w basie (ale koniecznie dobrze kontrolowanym twardym jak wyboch fajerwerka ), spora dawke energi swoisty wykop oczywiscie czytelna ale nie koniecznie analityczna srednica by w pelni docenic brzmienie instrumentow oraz wysokie koniecznie kontrolowane nawet nieznacznie wycofane o miekkiej faktorze bo w tym rodzaju muzyki mogo szybko meczyc

>To sporo wymagan tym bardziej ze dysponujesz raczej szczoplym zasobem gotowki

>Ja polecam wzmacniacze ROTEL ,CREEK

daxus,

piszesz, że zależy ci na jakości dźwięku, z tego co ci radzą to będziesz miał takiego troche innego technics'a.

W dalszym ciągu nie da się tego słuchać. Chcesz dobrą jakość to w tej cenie (700-800zł) tylko rzeczy robione, które przebijają tą poadlinę, którą ci polecają panowie we wwpisach powyżej.

Jeżeli będziesz miał pytania napisz: [email protected]

>W dalszym ciągu nie da się tego słuchać. Chcesz dobrą jakość to w tej cenie (700-800zł) tylko rzeczy

>robione, które przebijają tą poadlinę, którą ci polecają panowie we wwpisach powyżej.

Mirek Potempski musisz kolego wziasc pod uwage pewien aspekt "rzeczy robionych" byc moze przebijaja produkty znanych marek ale najwazniejszy jest odsluch-i co do tego nie ma watpliwosci!! Kiedy ma to kolega z sasiedztwa albo z okolic to nie ma problemu natomiast sprawa sie komplikuje kiedy ten "klocek" jest z drugiego konca polski-kupowac w ciemno tulko dlatego ze jest to kopia urzadzenia ktore w orginale kosztuje 10.000 To nie jest gwarancja ze w moim systemie sie to sprawdzi -chyba wiesz jak wazne jest odpowiednie dobieranie klockow by uzyskac pewien okreslony charakter brzmienia ktory odpowiada twoim preferecjom.

>pozostaje jeszcze problem sprzedania takiego produktu bowiem jest okreslone grono odbiorcow najczesciej z okolic na allegro jest ciezko.Kiedy w gre wchodzi np ROTEL ra02 ja wiem jak to gra moge kupic go z Ameryki i wiem ze zagra tak samo jak u kolegi no i ze sprzedaza tez nie bedzie problemu!!!

>Nie kazdy ma ochote ryzykowac!!!

>A dla przykladu dodam ze kolega mial klon koncowki mocy pass lab,a za 12.000 i umnie sie nie sprawdzila pobil ja ww Rotel za 2800

Brodawid,

w tym konkretnym przypadku cały czas zdaje mi się, że chodzi o jakiś minimalny poziom, który już jest w stanie dać dużo przyjemności ze słuchania muzyki.

O jakim ryzyku ty mówisz, jak byś kupował kolumny ze stanów za $50000 to jest ryzyko.

Zawsze są jakieś koszty związane z próbami. Jeżeli rzecz robiona się nie podoba można to zwrócić, czyż nie można zawrzeć takiej umowy za kaucją oczywiście.

Jakie gusta, jakie preferencje, Brodawid, który z tej padliny o której piszesz gra neutralnie i zrównoważonym dźwiękiem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mirek wiem ze chcesz byc najmadrzejszy ale daruj sobie.

daxus psg ma do sprzedania Yamahe AX 900 (IMHO lepsza od A 1000) za bardzo dobra cene. Zapukaj do niego. Pozdrawiam.

Mirku, za 700-800zł to chyba rzeczy robione DIY(sam dla siebie dla przypomnienia idei;)) a nie na zamówienie ?

Bo przy zleceniu takiej roboty raczej nie kupisz nic poniżej 2Kzł(może poza GC - ale tego do rocka polecic nie mogę)

A za 2Kzł, to już z drugiej ręki np. Exposure...tyle, ze to ma być za 700-800:)

Pozdrawiam

Mirek Potempski,

>Widze Mirek ze ostro bronisz swojego zdania i dobrze!!! Gdybysmy wszyscy sie zgadzali o nie bylo by o czym pisac.

>Natomiast ja podczymuje swoje bo mowisz "umowa za kaucje" sam chyba wiesz jak wiele trzeba posluac np. wzmacniaczy zeby znalesc odpowiedni dla siebie!!!

>Jest to malo prawdopodobne zeby juz za pierwszym razem kolega trafil wlasnie na TEN!!

>A wysylki kosztuja 50-30 niech nawet tylko 20zl przy takim budrzecie to duzo!!!

>Lepiej wydac jednorazowo na bilet pojechac do wielkiego miasta uprzednio tel. umowic sie na odsluchy w kilku salonach audio znalesc odpowiedni dla siebie a pozniej kupic z 2-reki

>Ja tak zrobilem z kolumnami

>Jakie gusta, jakie preferencje, Brodawid, który z tej padliny o której piszesz gra neutralnie i

>zrównoważonym dźwiękiem.

>Musisz wziasc pod uwage ze nie kazdego stac na hi-end albo nawet na DIY czy to znaczy ze ma zrezygnowac z kupna sprzetu!!! Audiofilia to wspaniale hobby i maja takie samo prawo cieszyc sie z niej bogaci i biedni

>kopletowanie sprzetu bez wzgledu na cene jest bardzo przyjemne i daje wiele radosci nawet jesli posiaddany sprzet nie "gra neutralnie i zrównoważonym dźwiękiem".

dzięki wszystkim za rady

ja albo nie trafiłem ze wzmacniaczem w moje preferencje

albo mam słabiutkie kolumny, którym nie pomoże żaden wzmacniacz

albo mam słabe źródło dźwięku i tu nic nie pomoże

albo ehhh mam za wysokie wymagania przy małym budżecie

I jak tu nie zbankrutować?

Jakbym miał wszystko po kolei kupować i sprawdzać to rodzina mnie z domu by wyrzuciła uhh.

Dobrze przynajmniej, że teraz jest moda na zestawy pierdziawek 5.1 albo 7.1 za 150zł z supermarketów, to da się ustrzelić względnie tanio coś w stereo.

>Nie doloj sie kolego!!! Brak kasy to jescze nie koniec swiata

>Cierpliwosci wlasnie dlatego nowy zakup sprawia nam biednym tyle radosci a warto ksztalcic w sobie dusze audiofila to piekne hobby!!!!!!!!

>W koncu trafisz na swoj ideal (prawie) bo jak znam zycie zawsze znajdzie sie slabe ogniwo do wymiany

>Ja swoj odnalazlem teraz tylko mala kwestia ZAKUPU..... :)

właśnie zakupiłem Yamaha AX-900

Slucham godzinę, także odczucia na świeżo.

W porównaniu do mojego poprzedniego HK PM655, Yamaha ma mniej męczące wysokie tony, chociaż dalej wyraziste, w końcu słyszę średnicę bardzo dobrze, niskie tony są mniej wyeksponowane niż w HK.

Ogólnie nic nie wysuwa się na pierwszy plan, może minimalnie góra, ale średnica jest bardzo dobra. Muzyka jako całość jest przyjemna dla ucha.

Yamaha ma moc i jest bardzo dynamiczna, do tej muzyki którą słucham (metal) nadaje się świetnie.

Chwilowo kończę moją zabawę ze wzmacniaczami, w tej cenie ciężko kupić coś lepszego.

Teraz jeżeli już to będę zmieniał kolumny.

Witam

Jezeli chodzi oTwoje kolumny ,to byly one sprzedawane w Polsce w 2001 roku przez Hi-End za 1999zl. Zalecana moc wzm. 20-150W, pasmo 50-20k hz(-3db), efek. 90db, imp.8. Przeznaczone do pom. do 30m2. Solidne i mocne, raczej ekspresyje ;) To z moich notatek,ktore pewnie nic nowego nie wnosza, bo i tak chcesz je wymienic.

Pozdrawiam

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

daxus, 17 Sty 2007, 13:25

"Chwilowo kończę moją zabawę ze wzmacniaczami, w tej cenie ciężko kupić coś lepszego."

Coś mi się zdaje że jednak nie chwilowo ino na długo długo, bo jeszcze nie spotkałem do 4000zł czegoś lepszego do tej muzy (z nówek) ostatnio poległ Vincent 226mk i ten "wspaniały" 1500AE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.