Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka płytka z saksofonem?

Atomek2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam coś Pula Desdemonda, ale na jego płytkach saksofon jest za słabo widoczny-jakby wycofany.

Chodzi mi o ti żeby był na 1 planie i żeby był bardziej "soczysty" i wyrazisty.

Tak słuchałem reklamy "Pilsner Urquella"-nawet na dennym głośniku z telewizora brzmi nieźle

https://www.audiostereo.pl/topic/30673-jaka-p%C5%82ytka-z-saksofonem/

Paula Desmonda "Feeling Blue" na pewno nie ma wycofanego saksofonu! Włąśnie przed chwila słuchałem.

Jeśli chcesz spróbować czegoś innego to np. Benny Waters, "Live at the Pawnshop", Opus3. Bardzo dobre nagranie, dobry, melodyjny jazz.

Wyjatkowo nie na temat, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

Poznajecie kolesia z saksofonem? ;)

Nareszcie wygląda jak człowiek ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jim Carey hardcore.

Super saksofon na koncertowej płycie Sonny'ego Rollinsa "Without a song" nagranej po wydarzeniach 11.09. Nagranie z koncertu wyborne. Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem o co Ci chodzi,czy o tzw. audiofilskie brzmienie cze też o finezję gry?

Myśle,że z klasyki można Ci polecić płyty Joe Hendersona,np. "Double Rainbow" nagraną dla Verve lub płytę McMcoy Tynera nagraną dla Chesky,na której wspaniale słychać saksofon Hendersona(nawet słychać mechanizm klapek instrumentu).Z muzyki nowoczesnej proponuję nagrania Freda Andersona np."Blue Winter" dla Eremita.

Skoro wspominasz o Desmond`zie to porponuęje posłuchać płyt Dexter`a Gordon`a, są dostęne w ażdym M&M, conajmnije kilka różnych, gra zdecydowanie żywiej :)

Pięna jest Ballds, ale jeśli szukasz czegośbardziej energetycznego to sęgnij po konkretne płyty, użyj wyszukiwarki jakiś czas temu zakładałem wątek odnośnie płyty Dexter`a.

Dodatkową zaletą są niskie ceny tych płyt okło 30 kliku złotych.

-->Atomek2, wojciech iwaszczukiewicz, ale tak to na moje ucho brzmi ;)

Trochę saksofoników różnych na żywo posłuchałem i przyjemniej (lepszym określeniem byłoby "bardziej relaksująco") się tego słucha na nawet niezbyt wyszukanym szerokopasmowcu (inna sprawa że czasem nie o relaks się rozchodzi - wtedy żywy saksofon góruje ;) ).

Żeby nie było, nie zawsze tak jest - to po pierwsze (czasem lekko brakuje pewnych smaczków - i to nawet na dość wyszukanym sprzęcie odsłuchowym, ale o tym już powyżej pisałem ;) ).

Dwa - nie zauważyłem jakiejś prostej zależności od wieku/stanu/ceny instrumentu, a "przyjemności" z jego słuchania (chodzi o sam dźwięk danego egzemplarza).

Czasem się zdarzało że stare służbowe trupy(częstokroć frankensztajny składane z kilku zwłok) ekipy siedzącej obok mnie(czyt. zamkniętych kilkadziesiąt osób w klitce w której odbywały się próby...) brzmiały lepiej od nówek za 4kzł - 6kzł i więcej(na których akurat ktoś całkiem fajnie grał w lepiej do tego nadającym się otoczeniu)...

A co do płytek które polecam, to naprawdę warto przesłuchać "African Waltz" Cannoballa (alcik pierwsza klasa ;) ).

• 2 lata później...

Przypomnę takie dwie klasyczne płytki saksofonowe:

Coleman Hawkins Encounters Ben Webster

The Soul Of Ben Webster

Ukryta Zawartość

post-25579-100006586 1262230788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

generalnie zachęcam do zapoznania się z twórczością tej Pani

"Lily was here" znasz chyba? :)

Ukryta Zawartość

Ja nabyłem ostatnio coś takiego.Moim zdaniem godne polecenia.Saksofon na pierwszym planie w tle piano i bass.Wydanie "enja" na SACD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

glubisz>

Poniżej masz próbki gry saksofonistów, których Ci polecam. Mniej znani niż Webstar, Hawkins czy Getz, ale dmuchnąć w saks potrafili zupełnie nieźle. Konkretnych płyt Ci nie polecam, żaden z nich nie nagrywał złych płyt, ale najlepsze są oczywiście nagrane na żywo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.