Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie końcówki mocy - Denon PMA-560

marwi

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie dosyć nietypowe oraz trudne do zakwalifikowania do określonej zakładki, ale jakoś zadać je trzeba.

Chodzi mi o wartość napięcia zasilającego końcówkę mocy w wzmaku z tematu. W PMA-1560 jest to 66,4V (siedzę ze schematem w ręku ;-), ile może być w PMA-560? 46V? Inna wartość? Kondensatory filtra są na 56V.

Liczę na pomoc zorientowanych i/lub posiadających schemat.

Dziękuję, pozdrawiam.

A gdyby zadać pytanie w drugą stronę, jaką moc miałby wzmacniacz gdyby zamiast, powiedzmy, napięciem 46V byłby zasilany napięciem 28V czy nawet 23V? Sama konstrukcja się nie zmienia. Moc zależy od kwadratu napięcia więc wygląda, że wchodzi w rachubę aż czterokrotny spadek.

Teortycznie tak.

Ale poza tym, że wyższe napięcie pozwala osiagnąć wyższą moc są jeszcze inne ograniczenia - spadek napięcia zasilacza przy obciażeniu wynikający z jego wydajności prądowej, dopuszczlany prąd tranzystorów i dopuszczalna moc strat na nich, topologia końcówki mocy i pewnie jeszcze inne. Przy tym samym napięciu zasilania różne wzmacniacze mogą dysponować całkiem różną mocą wyjściową i nie za bardzo da się to w prosty sposób przewidzieć. W proaktyce o mocy wyjściowej decyduje jednak pomiar - jak moc Cię interesuje - przy 1kHz czy przy 10kHz, ze znieksztalceniami 0.01% czy 10% - to mogą być zupełnie różne liczby.

Racja. Myślałem tylko o porównaniu mocy oddawanej przez tą samą konstrukcję końcówki zasilaną różnymi napięciami :). Podanie absolutnej reguły odwzorowującej wielkość zasilania na moc nawet mi się nie śniło.

Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie:

jakie napięcia zasilania są w 560-tce?

jeszcze lepiej to - jakie napięcia na trafie i jakiej mocy ono jest, a ideał i pełnia szczęścia gdyby ktoś podzielił się kawałkiem schematu, może być skan.

Wdzięczny za pomoc,

Marcin

Znalazłem inf. n.t . mocy tego wzm. : 2x70 Wat/8 Ohm, 2 x110 Wat/4 Ohm. Czyli około pewnie 2x45V nap. stałego na końcówkach mocy. A moc transformatora to jakieś 300-350W. Może więcej inf. udzieli Ci kol. discomanaic71 - zob. wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak dawno mialem 560... To prawie prehistoria. Na pewno mial 220 watt poboru z sieci i wykop godny wzmaka 100 wattowego (w praktyce 2 razy 70 watt przy 8 Ohmach). Mysle ze tak jak mowi Molibden zasilanie koncowek bedzie w okolicy 45 V. Te kondy mialy chyba po 12.000 uF (na pewno) i byly na 56 V.

post-1457-100000378 1170308840_thumb.jpg

Dzięki. Apropo zasilania wzmacniacza. Powiedzcie mi proszę Panowie jak wygląda kwestia jakości oryginalnych toroidów w Denonach. Można przyrównać taki toroid z PMA-560 czy PMA-1560 do odpowiednika zrobionego przez np. toroidy.pl w wersji standardowej bądź audio?

>discomaniac71

A gdyby były to prawdziwe toroidy to czy przewyższają jakościowo trafka dostępne dla nas po nieastronomicznych kwotach? Myślę o panu Lachowskim, Indelu i podobnych źródłach.

disco>>

patrząc na profil toroidu w foto które wkleiłeś, to niemożliwe żeby to był toroid, dlaczego? jego wysokość na oko jest większa niż średnica,jest technicznie niemozliwe, żeby na automatycznych nawijarkach osiągnąć tak wysoki profil, sukcesem jest jeżeli uda zrobić się toroid, którego wysokość jest połową średnicy (zabaczcie do tematu trafa to tam wszystkie zamieszczone foto toroidów przypominają naleśniki), jaki z tąd wniosek? przypuszczalnie ten toroid to zwykłe trafo zalane w kubku udajace toroid, poprostu ze wzgledów marketingowych, toroid lepiej sie sprzedaje a nikt nie będzie rozcinał trafa, żeby zobaczyć co tam naprawdę jest, acha byłby techniczne możliwy tak wyski profil, gdyby to byly dwa toroidy ułozone jeden na drugim, ale raczej nie podejrzewam denona o takie pomysły

Faktycznie, sprawdzałem rozmiary toroidów 250VA i 300VA - ich średnica około 11-12 cm, dzięki której ledwo mieszczą się na miejscu oryginalnego trafka. Rozstaw śrub mocujących w 560 wynosi tylko ok. 9cm.

Wygląda, że w 1560 jest bez oszustw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.