Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Naim Ariva - opinie, testy?

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów

Jestem na etapie końcowym składania systemu. W moim posiadaniu są: Denon PMA 2000 AE, Denon DCD 2560, interkonekt Audioquest Panther. I teraz najważniejszy element - kolumny. Słuchałem: KEF IQ9, Avance dana 670 AV, JMLAb Opal chyba 715, Monitor Audio RS 6 i RS 8, Focal 816, Phonar P5, Vienna Acoustic Mozart i ... no właśnie. Na koniec te, które zrobiły na mnie zdecydowanie najlepsze wrażenie. Naim Ariva. Mało o nich słychać i nie wiem czy to dobry wybór. Praktycznie każda z ww kolumn miała jakieś plusy (prócz Monitorów 8 - nuda, drażniąca góra i zbytnia otwartość i VA - tu juz w ogóle nie wiem gdzie leżą źródła dobrych opinii ich dotyczących)

Więc tak:

KEF - niesamowita punktowość, ale brak kopa. Z czasem punktowość odbierałem jako efekciarstwo pod pierwszy odsłuch w sklepie.

Avance - muzykalność, ale maluuutki basik

Opale- dynamika, ale z męczącym basem i górą

Monitory 6 - ładne, otwarte, ale brakowało tego magicznego elementu

Focale - klasa, ale nie do muzyki której słucham - głównie rock i muzyak etniczna - i trochę był wokal cofnięty przy prawie każdym kawałku

Phonar P5 - klasa, znakomity środek, góra delikatna, ale na poziomie i ... niestety zupełny brak basu.

No i przysłży Naimy, któych nawet nie chciałem podłączać :). Odpailły i ... jedyny mankament to nieco rozpływający się bas. Góra - doskonała, czysta, nie natarczywa. Środek -klasa (może nie ta co phonary i focale, ale zbliżona), ale wokale... uuuuuuuuu. Te kolumny tzrymają nastrój kawałków spokojnych (amused to death watersa było objawieniem), ale i młócą porządnie przy tool czy DT.

I teraz pytanie? Czy ktoś ich słuchał i potwierdza moje subiektywne opinie? Nie jestm do końca przekonany, choć słcuhalem ich dość długo i wydaje mi sie że pierwszy zachwyt w sklepie minął. Naim w kolumnach ma mały wybór i to chyba nie ich specjalizacja, ale może to plus? Czy ktoś widział jakieś testy, opinie ich dotyczące?

I jeszcze jedno - mozecie polecić kable głośnikowe i ewentualnie sieciówkę które "zbiją", zewrą i utwardzą bas w takim systemie?

Kuba

https://www.audiostereo.pl/topic/30775-kolumny-naim-ariva-opinie-testy/
  • 4 lata później...

Kupiłem te głośniki razem z najtańszymi klockami NAIMA - w komisie. "Klocków" słuchałem wcześniej z jakimiś wypasionymi TRIANGLAMI: dość dobrze, ale za ostro. Głośników z elektroniką... nie pamiętam - taki wielki, efektowny, chyba ADVANCE ACOUSTIC - zdecydowanie za jasno. Pełen zestaw grał zdecydowanie najlepiej. Tylko... Stereofonia. Słaba: wąsko, płytko. Może NAIM tak ma? Może nic nie da się z tym - za rozsądne pieniądze - zrobić. Może Audio Physiki z górnej półki? Może Harbethy (chyba bardzo popularne, wychwalane pod niebiosa połączenie - ale i tu wszyscy piszą o barwie, a nikt o przestrzeni). Mogę porównać mój zestaw z Audio Analogami kolegi w połączeniu z podstawkowymi Xawianami: tam jest więcej góry, ale jest to góra wysokiej jakości - odsłania trochę nowych detali, daje więcej powietrza, a nie kłuje ( plus za górę), dół, jak na monitory, całkiem nie zły, ale jednak - co dwa głośniki to nie jeden, co obudowa zamknięta to nie b.r. Podsumowując: te dwa zestawy brzmią zaskakująco podobnie, z tym, że góra w zestawie kolegi jakby trochę lepsza, ale dół - u NAIMA - bez dwóch zdań. Na koniec - mając firmowy zestaw NAIMA temat kabli automatycznie schodzi jakby na odległe plany (wszystko firmowe, eksperymentować można, ale czy jest sens?). Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.