Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz Elektronik Elektor 2/94

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu przeglądam tą grupę zapaleńców i postanowiłem samodzielnie wykonać choćby jedno urządzenie z prawdziwego zdarzenia dopieszczone w miarę posiadanych środków i bez przeginania np. czy różni się dźwięk pomiędzy kondensatorami różnych firm , typu MKP , na początek jest to przedwzmacniacz . Nie jest to może konstrukcja z elementów biernych ale w dzisiejszych czasach można całkiem przyzwoite efekty osiągnąć na niedrogich wzmacniaczach operacyjnych OPA134 . Pozstanowiłem nieco zmodyfikować w zasilacz w zasadzie przedobrzyć i wykonałem zasilanie w podwójnej stabilizacji na LM317 i LM337 z dodatkowym filtrowaniem kondensatorem tantalowych 10uF pozwalającym ośiągnąć 80dB tłumienia tętenień zasilania oraz drugi stopień na 7812 i 7912. Oczywiście kondensatory FC, FM , ceramiczne , tantalowe i MKT diody szybkie . Tak to jest jak chce się przedobrzyć . Po podłączeniu do wzmacniacza 2x TDA7294 wzasadzie nie obecności przedwzm. . Ten wzmacniacz to tylko doraźnie do testów docelowy będzie ten słynny symetryczny na IRF540 9540 ... . Ja wywodze się z tego typu odłuchowców co podstawowe pokrętła to sopran i bas , lecz następiła odmiana na lepsze tzn bez upięknień tak jak jest nagarane i tyle. Pierwsze wrażanie po chyba całodniowym wygrzewaniu ; bo na poczatku to nie dało się słuchac brzmiało jak magnetofon jamnik ; to wkońcu usłyszałem charakterystyczny rezonans instrumentów które idelnie stroją z pianinem i gitarą ; ci co grają wiedzą co mam na myśli ; wcześniej nawet o tym nie pomyślałem że można to osiągnąc i to bardzo zachęciło mnie do dalszych prac, które systematycznie będę zamieszczał w postaci zdjęć i schematów dla tych co lubią lutować .W sopranie skończył się charakterystyczny piach i trzeszczenie , stereofonia jest wyraźniejsza , zdecydowanie piękniej słychać wykonania mimo posiadania starch kolumn chyba z 74r. tu też będzie zmiana za jakiś czas . Co do przedwzmacniacza to jestem ogromnie zadowolony z neutralności przekazu i muszę się trochę do tego przyzwyczaić , zrezygnowałem z przekaźnika odłączającego wyjście, uważam że dodatkowe przewody z 50Hz z zasilania blisko wyjścia niepotrzebnie będą oddziaływały . Potencjometry to Piher całkiem pożądne w dobrej cenie . Wzmacniacze operacyjne to OPA134PA dlatego , że przeznaczone są idealnie do takich zastosowań , napięcie wyjściowe w granicach 1V dobrze pasuje do wysterowania wzmacniacza . Zastanawiałem się jeszcze na OPA604 lecz wybrałem te wcześniejsze . Jeżeli jest ktoś zainteresowany tą konstrukcją to chętnie przekażę schematy i opis . Adam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14577-100000267 1170309016_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30778-przedwzmacniacz-elektronik-elektor-294/

>proximate,

... zrezygnowałem z przekaźnika odłączającego wyjście, uważam że dodatkowe przewody z 50Hz z zasilania blisko wyjścia niepotrzebnie będą oddziaływały . ...

"Wykonaj przekażniki" sterowane napięciem stałym - więc 50Hz będziesz miał daleko - nawet w innej obudowie.

Na prośbę zamieszczam zdjęcia i zachęcam do pracy na tym cudeńkiem . Adam

Ukryta Zawartość

post-14577-100000219 1170309096_thumb.JPG

post-14577-100000220 1170309094_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i reszta ..

Ukryta Zawartość

post-14577-100000216 1170309103_thumb.JPG

post-14577-100000217 1170309101_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.