Skocz do zawartości
IGNORED

BIAS jak ustawić dla KT90 i KT88?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

od paru tygodni jestem posiadaczem wzmaka lampowego (MING DA MC368 B90).

Chciałbym ustawić BIAS. Niestety, producent w instrukcji nie napisał jak to zrobić. są pr-ki, ale nie wiem gdzie się wpiąć miernikiem, żeby czegoś nie schrzanić. Czy ktoś z Was na podstawie poniższego zdjęcia jest w stanie pomóc?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30851-bias-jak-ustawi%C4%87-dla-kt90-i-kt88/

znajdz katode lampy w tej podstawce i zobacz czy idzie od niej jakis opor do masy? jesli tak to wepnij sie miernikiem ustawonym na wolty dc np. 20V zakres i zapisz jakie wartosci tego napiecia byly na lampach. Teraz ruszajac prkiem ustaw inna wartosc zgodna z upodobaniem przeliczajac odpowiednio napiecia na prad na danej rezystancji bo wazne abys odczytal z paskow jaka to wartosc tego rezystora katodowego.

Witam

Myslałem że ktoś sie odezwie ale nikt nie zrobił tego to wiec ja cos napiszę.

Po pierwsze musiałbyś podać jakie napiecie zasilania jest na anodzie lampy najlepiej jakbys zmierzył.

Po drugie napisz jaka jest wartość tych dwóch zielonych rezystorów, ew. jakieś informacje z instrukcji może jest cos napisane jednak.

Wtedy coś sie uda moze doradzić.

Pozdrawiam Romek

Witam

Katodowy nie ma psków to ten zielony.

Aha anoda jest tam gdzie jest podłączony zółty kabel, masa to ten drut bez izolacji.

Potrzebuje napięcia miedzy masą a anodą , oraz masą i katodą (napiecie na zielonym rezystorze), i jego wartość.

Pozdrawiam Romek

takie zaswiecenie to wlasciwie zniszczenie lampy gdyz ..... wiecej na trioda.com co do biasu to raczej chodzi o wyrownanie w galeziach bo trafo wtedy pracuje symetrycznie bez podmagnesowania. Aby ustawic punkt pracy wlasciwy nalezy znac napiecie anodowe i impedancje trafa i inne napiecia polaryzujace np. S2. trzeba dobrze sie znac na lampach aby nie spalic ich lub przegrzac. taka regulacje traktuje jako doswiaczenie i sprawdzenie rownowagi P-P. Jak juz pisalem wartosci napiec najlepeij zapisac flamastrem na chasis przy lampie.

No dobra chłopaki, pomierzyłem.

Sytuacja jest następująca:

lampy KT 90

rezystor (zielony) - 10 Ohm /6W

napięcia:

- anodowe 104,2V

- katodowe 0,5mV

Zauważyłem, że jak delikatnie ruszyłem pr-ką podczas pomiaru V katod. to zmieniło się to napięcie. Jaką wartość najlepiej ustawić dla tych lamp, a jaką gdybym zmieniał na KT88 (myślę docelowo o Svetlanach KT88 lub 6550C)

Witam

Niewiem jakie tam jest trafo ale punkt pracy wygląda ok, czyli 480V i 50 mA dla KT88 i 6550 powinien być ok.

Pogooglowałem troszkę ten wzmacniacz ma przełącznik tryb triody i pentody (ultralinear), zobacz czy napiecia sa identyczne. Ale nie wiem jakie jest trafo wiec na 100%.

Na jakimś forum prawdopodobnie niemieckojęzycznym znalazłem informacje ze ten wzmacniacz w wersji B czyli na KT88 ma bias na poziomie 45 mA.

Pozdrawiam Romek

Dzięki Romek,

zostawiam tak jak jest, wzmak gra super - nawiasem mówiąc lepiej od Jolidy 801S , jedyne co w nim zmienię w niedalekiej przyszłości, to zamiast KT90 zastosuję Svetlany 6550C

Dzięki wszystkim za pomoc:-)!

No i na sam koniec fotka mojego wzmaka (bez grilla).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zafop

Z tymi KT88 to nie musi byc wcale lepiej .... Lampy Ei sa bardzo dobrymi lampami ze wspolczesnych produkcji, bo Jugole (teraz to chyba Bosnia) robia je na linii produkcyjnej kupionej z likwidowanych zakladow Philipsa w Holandii....

Pozdrawiam!

jasne ;-)

Zanim wydasz fortune na Mullardy posluchaj ecc83 Tungsrama lub 12AX7 Brimara (juz drozej). Polecam bardzo 12AX7 Toshiba Shibaura for audio - tyle ze baaardzo trudno je zdobyc :-/

Rafko,

i od Ciebie słyszałem dużo dobrego nt Brimarów i Toshiby i czytałem też na jakimś forum amerykańskim nt temat.

Dlaczego chcę posłuchać tych kopii Mullardów?, na jednym z forum niemieckich w wątku poświęconym temu wzmakowi znalazłem właśnie info, że z kopiami Mullardów gra super (z tym, że gość grał na KT88 TUNG SOL). Na razie zacznę od Gold Plate JJ (kolega ma mi pożyczyć, więc obejdzie się bez kosztów).

A tak w ogóle to kopie Mullardów (Reissue), nówki można kupić już za 20 zielonych za szt.

poprobowac zawsze warto! dopoki nie kosztuje to majatku ;-)

... ja z kolei czytalem na stronie vacumtubeworld ze np. ecc82 Ei to wierna kopia 12AU7 Telefunkena, bo robiona na tych samych maszynach ;-) tyle ze dopoki nie dorwe ecc82 Telefunkena to sie nie przekonam ;-) (mam ja na wyjsciu w CDku)

P.S. Mam w domu 12AX7 Tungsrama i Brimara (oraz jakby co ecc83 Tesli), ktore w tej chwili leza w szufladzie. Jesli chcesz sie pobawic, to moge pozyczyc na pare dni.....

A co chcesz zmienic w dzwieku?

Brimary i Mullardy dodaja raczej ciepelka i analogowosci, wiec to inna szkola od EH.....

• 10 miesięcy później...

Witam,

Wznawiam wątek i mam pytanie do fachowców. Wcześniej było napisane, że dla lamp KT90 napięcie między anodą a masą 500V i napięcie między katodą a masą 0,5V (co przy rezystorze 10 Ohm daje prąd 50mA) są poprawnymi wartościami. Tutaj rodzą mi się pytania: które z powyższych wartości to bias(?), które napięcia są ważniejsze dla pracy wzmacniacza (na katodzie, czy na anodzie?), a może bias to zupełnie coś innego?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Bias to zupełnie co innego. Bias to inaczej ujemna polaryzacja siatki sterującej (g1) - w tym wypadku lampy mocy - względem katody.

Są dwa i pół sposoby na jej uzyskanie:

- podanie napięcia ujemnego z odczepu trafa zasilającego od -10 do -60VDC na siatkę sterującą (fixed bias). Używa sie tego sposobu przy wzmacniaczach o mocy powyżej 35 W. Ujemne napięcie może być regulowane za pomocą potencjometru, ma to znaczenie podczas wymiany lamp.

- Zablokowanie (co za nazwa, na zdrowy rozum powinno być "połączenie") katody lampy mocy z masą poprzez kondensator u dużej pojemności, równolegle do rezystora, jeśłi taki jest - najczęściej elektroliczny o pojemności 50F - 1000 uF.

Wówczas nie trzeba nic regulować, stąd nazwa self-bias.

Pozostałe pół sposobu - to podanie np. -10 VDC na siatkę sterującą i 220uF na katodę lampy wyjsciowej. Układ mieszany, nie trzeba regulować napięcia ujemnego, a lampa jest trochę zabezpieczona, jeśli zabraknie napięcia ujemnego na G1. (Np wypalona podstawka lamy, albo spalony rezystor itd.)

Jeśli nie masz na G1 napięcia ujemnego znaczy, to musisz mieć taki elektrolit przy katodzie.

Biasem - potocznie - nazywamy przeważnie właśnie to napięcie ujemnie na G1.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.