Skocz do zawartości
IGNORED

troche durny pomysl, ale...

koc

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mnie naszlo - czy jest mozliwe polaczenie dwoch wzmacniaczy z jednym zestawem kolumn? Jak to kabelkologicznie rozwiazac? Trzeba kable przepinac, czy mozna je podlaczyc jednoczesnie, i jedynie nie wlaczac dwoch wmacniaczy naraz? Ja wiem, ze to durne jest, ale wyjasnijcie mi sprawe od strony praktycznej. Pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/3087-troche-durny-pomysl-ale/

Hehe, wolalem sie upewnic;) Troche mnie jedynie zastanowila mozliwosc podlaczenia jednego wmacniacza dwoma zestawami kabli i przelaczania sie A/B, wiec przyszlo mi do glowy zbudowanie czegos w rodzaju selektora sygnalu, z okablowaniem wewnetrznym takim samym, jak zastosowane glosnikowe i wtedy.... Eeee, lepiej juz pojde do domu...;) Przez ta jesien czlowiek jakis taki sie robi....

To nie taki głupi pomysł...

Może być bardzo dobry jeżeli np. mamy kolumny stereo, które chcemy też wykorzystać jako frontowe w kinie domowym, ale żeby pracowały z innym wzmacniaczem niż ten stereofoniczny (bo np. jest to Audio Note Ongaku i trichę go szkoda do kina ;-))

Zamiast przepinać kable lub mieć podłączone oba naraz możesz sobie zastosować taką zwrotnicę mechaniczną. Normalny helel - takie coś jak do przełączania drukarek, tylko może wykonane bardziej audiofilsko :-)

Mialem na mysli bardziej wykorzystanie budzetowego, wygodnego, zdalnie sterowanego tranzystorka (do naglasniania radia internetowego, dvd czy tunera tv) razem z pieknie brzmiaca, acz malo wygodna w obsludze lampa spieta z cd. Idea jednak pozostaje ta sama, a Twoj glos sugeruje, ze w tym szalenstwie cos jest:)

Drugim wyjsciem jest kupno integry tranzystorowej z mozliwoscia pracy jako koncowka i przedwmaka lampowego - do przedwzmaka wpiac cd, do integry mniej szlachetne zrodla. Ktos widzi jakies przeciwskazania? Bo ja juz mam zlasowany mozg dzisiaj....

• Redaktorzy

A czy nie lepiej (od tej wspomnianej juz strony praktycznej, oczywiscie) zakonczyc kabel od strony wzmacniacza bananami, i tylko przekladac w razie potrzeby te 4 koncowki? Mam wrazenie, ze tak jednak prosciej, taniej, a moze i lepiej brzmieniowo, kto wie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.