Skocz do zawartości
IGNORED

System- ProAc 2.5 , NAD C320BEE , 521BEE

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w nowym watku i zapraszam do wymiany doświadczeń :)

Załozyłem ten watek dlatego , że zrobiłem klony ProAC 2.5 , przerabiam NADa C320BEE i C521BEE.

Jestem na etapie " ostatecznych szlifów " , a poniewaz to wszystko współgra ze sobą i zmiana pewnych komponentów wpływa na brzmienie całości , a trudno dokładnie opisać to na raz we wszystkich trzech wątkach.

W ten sposób wygodniej bedzie śledzić temat zainteresowanym , jak i prowadzić mi samemu.

Kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więcej zdjęć:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

CDek:

Ukryta Zawartość

Razem to współpracuje poprzez IC Audionova Phobos MKII i AudionoVa Moonwalk w pokoju 25m. 3m wysokości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30885-system-proac-25-nad-c320bee-521bee/

Na poczatek proponuję porównanie C521BEE , po moim tuningu - kontra CDek fabryczny jednego z forumowych kolegów.

Aby naprawdę stwierdzić różnicę co dał tuning w moim CD kontra CD fabryczny nagrałem kilka znanych mi kawałków na dwóch płytachw programie EAC .Podłączyłem to pod wzmacniacz , wygrzałem i jednocześnie sterujac jednym pilotem przesłuchiwałem znane mi kawałki. Test ten umożliwiał mi na bieząco porównywanie dwóch CDków i sadzę , ze był bardzo wiarygodny.

Całość:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak i porównywanie na bieżąco jak zmieniają dźwięk poszczególne kondy.

I tak :

Bosch MP 5uF

SCR MKP 4,7uF

Olejak Telpod 4uF

W dalszej kolejności były :OS CON 100uF/10V , Panas FC 100uF , Black Gate F 100uF/6,3V

I Telpod 4uF z ruskim teflonem 0,1uF

Ukryta Zawartość

post-13108-100009986 1170309412_thumb.jpg

post-13108-100009987 1170309410_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt wygrzewał się całą noc.

Najprosciej - CDek przed tuningiem zagrał tak jak mój z kocem na kolumnach dodajac buły do basu :)

Po tuningu - czysciej , znacznie lepsze kontury dźwięków , lepsza przestrzennosć , lokalizacja źródeł , wyraźne "tło"

Fabryczny CDek zagrał coś na zasadzie MP3 tzn wycinał z dźwięku wszystko ponizej pewnego poziomu.

Jak na poniesione koszty ZNACZNIE LEPIEJ.

Cóż - na pewno nie jest to jeszcze ostatnie słowo co do tuningu tego CDka ( pozostał zegar , kabel zasilający itd. )

W tej chwili CDek jest przerobiony tak jak mój, dociera się i układają się wyzej wymienione kondy.

Ich wpływ na dźwięk opiszę niebawem.

>>muda44, 14 Sty 2007, 21:12

>Po tuningu - czysciej , znacznie lepsze kontury dźwięków , lepsza przestrzennosć , lokalizacja

>źródeł , wyraźne "tło"

I największe "tło" pewnie było z Boschem MP ;-)

No nie ;)

W moim NADzie jest akurat Black Gate N.

Jak sie wszystko dotrze - opiszę co i jak.

Nie wszedzie MP , jak i MKV sa najlepsze - ale jeszcze się docierają...

A co do BOSCHa MP to najwięcej zmian ( tła , mikrodetali , wybrzmień ) i jednocześnie najwyższy współczynnik głębokości opadu kopary spowodował w torze wysokotonowego w zwrotnicy kolumn :)

Panowie - PRZEPASC!

>muda44>

Świetny pomysł z tym porównaniem dwóch cedeków i tych samych nagrań w tym samym czasie. Precyzyjnie zauważyłeś z tym dźwiękiem MP3 - on własnie tak grał jakby obcinał pasmo powyżej pewnego poziomu , nie wspominam o tym kocu - też dobre. Znowu chyba nie będę spał przez tego Nada. Pozdrawiam na polu walki o coś więcej niż przeciętność - Jacek

Przed dołożeniem kondów , pogrubieniem sciezek i wstawieniu MUR860 tak sobie.

Teraz jest 74000uF i o wiele szybszy , bardziej zwarty bas. Chociaż słychać , ze jeszcze ciut można ze skanów wycisnać.Zostało mi jeszcze wywalenie cieniutkich zworek prądowych , co tez pomoże.

Można więcej - ale do wymiany trafo. Nawet takie znalazłem ( 300W ) i po delikatnym podcięciu radiatora nawet by weszło. Ale co do jego klasy to raczej kicha ( 75zł ). Tak więc wolę ciut mniej , ale bez burczacego trafa.

Czy ktos z was ma doswiadczenie , gdzie lepiej sprawdza się kondensator przy końcówce - przed potkiem , czy za?

W CD nie mam na wyjsciu konda , ale U wyjsciowe jest na tyle małe , ze raczej nie zaszkodzi potkowi .

Jutro zmiana z MKV , na BOSCHA MP - wydaje mi się , że z MKV jest juz za duzo tła.

>>muda44

daj tam Silmic czy Elnę albo jakiegoś MKP - moim zdaniem żaden Bosch czy Siemens tam sie nie nadają - w każdym z nich jest za dużo tła, niestety. Teraz jakiś czas po próbach jak podmieniam Boscha z Silmic to nie mogę uwierzyć jak w CD-ku Bosch chowa za tym tłem magiczną srednicę...

Chodzi mi oczywiście o konda przed końcówką.

saczek - masz rację. MP w zwrotnicy dla wysokiego jest OK , ale dodatkowy MKV we wzmaku to już raczej przesyt.

Zaraz jeszcze spróbuję MP 5uF za potkiem , a jak nie to powrócę do MKP , albo dokupię BLACK GATE N .

Chociaż ciekawie zagrał w CDku Black Gate F 100uF/6,3V i telpod 4uF - ten ładnie kształtuje kontury.

Wstawiłem BOSCHa MP 5uF przed potkiem we wzmaku....

I tak już raczej zostanie :))

Test polegał na podłączeniu 2metrowego kabla Jamo wpiętego we wzmaku - a na drugim końcu ja przed kolumną z garścią kondów w jednej ręce i pilotem w zębach :)

Grał tylko ten kanał i porównywałem kondy kontra zwarty ( duze ryzyko! ) kabel.

Wnioski :

-Najlepiej bez konda - wiadomo

- MKV daje DUZO tła , mikrodetali - ociepla dźwięk , ale jeden w systemie wystarcza. Wraz z BOSCHem MP we zwrotce dawał już przesyt tła , maskując detale.

- MP ma mniej tła od MKV , jest bardziej neutralny.

- w tym miejscu próbowałem też Telpodowskie olejaki , MBGO , BG i inne. MBGO za bardzo metaliczny , Telpod podkreśla ( wybija - najlepiej to słychać na fortepianie ) detale , BG F po środku.

- Pojemnosc 4uF wystarcza - brak obcinania dołu.

Płyta PCB ( CD forumowego kolegi ) dociązona MKP10 :)

Podmieniłem tez rezonator przy przetworniku na HKC - ponoć to klasa OMIGów :)

Teraz CDek dociera się - zobaczymy co MKP10 + HKC zmieni w stosunku do mojego CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha! - zmieniłem jeszcze rezystory na zasilaniu OPA2604.

Były 220ohm , zmieniłem na 47ohm.

Moim zdaniem poprzez spadki 220 można dobrze wyfiltrować zasilanie , ale to nie tędy droga :)

Teścik odsłoni prawdę :)

Obiecałem opis jak wpływają na dźwięk różne kondy pomiędzy OPA , a przetwornikiem.

- Najgorzej wypadł oscon - to nie miejsce dla niego

- Panas FC - po prostu separował

- MBGO 1 - przeciętny , trochę ostry.

- Black Gate F - bardzo podobny do N - dużo szczegółów , detali , wybrzmień. Ładna równowaga tonalna.

- Telpod 4uF - najlepiej ( najwyraźniej ) ze wszystkich rysowane kontury dźwięków .

- Bosch MP - lepiej się sprawdził na wejściu koncówki , przed potkiem - a w CD więcej tła od pozostałych , gorsze kontury niż Telpod ale lepsze niz w MKP SCR

- MKP SCR - najbardziej uniwersalne - gdyz z olejakami w przeciętnych systemach moze być za ostro!!

Kolej na porównanie mojego C521BEE kontra starszy model C521!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej w 521i brakuje przestrzeni , pogłosów. Jest niby stereofonia , ale wszystko ogranicza się do kanałów lewy/prawy.

Druga kolosalna różnica , to ze w 521i wszystki dźwięki są mocno rozmydlone.

Zobaczymy co da przeróbka.

Poniżej ten sam napęd - różni producenci.

SONY z srebrnego 521BEE

Drugi z 521i

Czym się różnią oprócz napisu?

SONY znacznie szybciej wczytuje płyty i znajduje ściezki - ciszej pracuje.

Niestety w moim tez jest no name :/ i czasem długo szuka sciezek na CDRach.

Ukryta Zawartość

post-13108-100009659 1170309895_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i z cyklu usmiech dnia

Fabrycznie wytłumiona pokrywa :)

No i niżej juz troszkę lepiej :)

Ukryta Zawartość

post-13108-100009657 1170309898_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tapetę poszedł C320 i mój C320BEE.

Ogledziny budowy:

W C320 jest mniej połączeń w zasilaniu typu wtyka/gniazdo , moim zdaniem zdecydowanie lepiej niż w C320BEE.

I to od samego kabla zasilającego , poprzez podłączenie trafa z płytką bezpieczników , dalej prostownik z filtrem do płyty głownej.

W C320 zworki prądowe do głównych tranzystorów są znacznie grubsze niż w C320BEE.

Radiator starszej wersji ma dodatkowo blachę oddzielającą od trafa.

Nowsza wersja ma natomiast ładniejsze ( grubsze i większe ) radiatorki zasilacza i stopni wzmacniających .

Czas na odsłuchy...

Na fotce C320

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>C320BEE

Wiekszy efekt osiagniesz, jak sprzedasz tego NAD'a i zainteresujesz sie wzmakiem z wyzszej polki (do 1000 zl kupisz z rynku wtornego cos zdecydowanie bardziej ciekawego). Chyba, ze robisz to czysto hobbystycznie i po prostu lubisz "dlubac" w tym NADzie... To kiepski wzmak (mialem 2 lata i nie zagral z zadnym z 4 posiadanych kolejno zestawow) :(

Pozdrawiam,

Lete

lete - masz rację.

Miałem ten wzmak przeznaczyć jako dobre stereo do kina domowego , ale po tym co już w nim zrobiłem to raczej pozostanie na dłuzej.Wiele wzmaków już słyszałem , zarówno swoich konstrukcji , jak i firmowych i jest naprawdę bardzo dobrze. Na tyle , aby jeszcze w niego zainwestować.

Mam już części do preampa barszczyka - zobaczymy co da ten preamp.

Choć im mniej cześci w sygnale tym lepiej!!

Preamp tego wzmaka BARDZO zaniza jego poziom!! W samej sciezce sygnałowej są 4 tandetne kondensatory , a sygnał krazy przez PCB poprzez mnóstwo złączek i układów-to jak to ma grać?

Teraz we wzmaku jest jeden BOSCH MP i teraz TO GRA!!

A czym się różnią bardziej wyrafinowane konstrukcje? Lepsze zasilanie ( trafo ) , częsci z najwyzszej półki , prawidłowa i krótka ściezka sygnałowa , dobrze zrobiona końcówka. A taka jest w tym NADzie. Wymieńmy podzespoły na te z wyzszej klasy, omińmy preampa i poprowadzmy sygnał dobrym przewodem i będzie znacznie , znacznie lepiej.Do tego regulacja samej końcówki ( offset i punkt pracy ) wiele zmienia w brzmieniu.

Dlaczego tak wszyscy zachwalają GAINCLONE? A na czym go robią? Im lepsze elementy - tym lepiej gra. I co najwazniejsze SCIEZKA SYGNALOWA - jak najkrótsza i mozliwie dobrym przewodem tym lepiej. Bo co nam da HI ENDOWY IC skoro od gniazd sygnał kraży po wzmaku w byle czym , a często długosć ściezek od wejścia do końcówek znacznie przekracza długością samego IC.

I do tego trzeba system zgrać całościowo do siebie - i po to założyłem ten watek. Bo opisuję zmiany dla całego systemu , jak i poprzez porównania przerobione kontra fabryczne wersje nakreślić zachodzace zmiany.

I tak rewelacyjne SIEMENS MKV nie sprawdziły się we wzmaku , a bardziej obiektywny BOSCH MP TAK.

W niedługim czasie porównam go z bardzo dobrą lampą na 300B - no i zobaczymy :)

Bosch MP mam od innego zapaleńca , który przeszedł na "drogę lampy" :) Tak wiec duze pojemnosci były mu zbędne.

Nie znalazłem nigdzie w internacie , były na allegro MKV ale pojedyńcze sztuki.

Dobrze by było poszukać znajomości w serwisie BOSCHa lub SIEMENSa. Tam jest tego zapewne worami :)

Tu masz namiar na Black Gate N 10uF

Ukryta Zawartość

A inne części przeważnie na allegro u Javoreczka ( bardzo solidny sprzedawca!! )

Ukryta Zawartość

Rozpocznę po mału opis modyfikacji mojego Nada przez autora tego wątku. Modyfikację opisywał wyżej. A więc zaczynam od początku. Nad dotarł dzisiaj w południe.Wypakowałem i pozostawiłem na kilka godzin, żeby nabrał pokojowej temperatury. Podłączyłem do zestawu, w którym grał poprzednio - czyli Nad 521BEE + Preamp Nad 1240 + Aktywne Grundigi Aktiv BOX 40 z własnymi wzmacniaczami. Nady połączone kabelkami audioquest natomiast z preampa kabelki grundigowe - cienkie - takie jakie były razem w komplecie z głośnikami, pokój mało akustyczny 10 m , zawalony gratami. Ale dokładnie takie same warunki i połączenia jak przed modyfikacją cdeka.

Wrażenia zawnętrzne:

1. cdek cięższy

2.szufladka wysuwa się dostojniej i ciszej - poprzednio wysuwała się głośno i jak wariatka.

Wrażenia odsłuchowe:

Wszystkie wymienione kondy są jeszcze nowiutkie, ale postanowiłem opisywać wszystkie zmiany, które zauważyłem. Odsłuchuję zawsze do porównania kilka płyt , które dla mnie są testerami nie do pobicia , a więc:

1. Pink Floyd - Final Cut - od razu zauważalna różnica w sopranach - bardziej delikatne i nie ucięte , bas potężniejszy i znacznie cieplejszy - i już było dobrze. Dźwięk dużo bardziej precyzyjny - wszelkie odgłosy psów , wiatru , ptaków, rozmowy, wybuchy - czyli drugie tło - bardziej słyszalne. Zacząłem się intrygować co będzie dalej.

2.Roger Waters - Amused to death - znakomicie - po pierwsze dynamika znacznie się poprawiła i wszystko to co wyżej.

3.Black Sabbath - Paranoid - tu mi lekko opadła szczęka. Pierwszy utwór bas - mocny, ale miękki , wysokie delikatne i niesamowita dynamika.

4.Interpol - Antics - wcześniej nie dało się tej płyty słuchać jest nagrana bardzo surowo, więc płyta była w cdeku minutę i ją wyjmowałem. Teraz znacznie cieplej. Przesłuchałem prawie całą. Więcej szczegółow , z basem nie tak dobrze jak w poprzednich płytach - dudni w pewnych zakresach, ale zdecydowanie da się słuchać

5.Sigur Ros () - jest tak dobrze , że nie potrafię tej płyty wyjąć z odtwarzacza - piękny bas, ciepły, miękki i głęboki, cały czas więcej szczegółów , soprany dużo lepsze, ale nie tak piękne jak w Watersie.

6.Clan of Xymox - Medusa - tu znowu dużo dużo lepiej. Płyta nie gra tak płasko jak przedtem , znowu piękny bas i średnica pojawiła się taka , że nigdy wcześniej tak nie słyszałem tej płyty

7.Tom Waits - Bawlers - coś pięknego - słychać wybrzmienia talerzy, przeszkadzajki, oddech Waitsa gdy nabiera powietrza w celu wydania dźwięku - szczegółowo i dynamika, dynamika - wszystkiego więcej i bardziej poukładane. Najważniejsze , że przestało się dusić wszystko i zniknęły wnerwiające plastikowe ucięte wysokie.

Więc na razie podsumuję pierwsze kilka godzin.....wcześniej nie mogłem nic słuchać na tym Nadzie bo przyzwyczajony jestem do winylowego dźwięku i jest on dla mnie celem jeśli chodzi o płyty cd. Teraz słucham go i nie wyłączam - a to już bardzo dużo. Okazuje się , że kupiłem w sklepie bardzo przeciętny odtwarzacz, wysłałem do Marcina i wrócił zupełni inny cdek - przede wszystkim z dużo większą kulturą dźwięku. Przyznaję , że byłem sceptyczny i trudno było uwierzyć, że fabryka tak spieprzyła ten sprzęt, ale już teraz wiem, że jest znacznie lepiej. Ma być jeszcze lepiej bo kondy mają się ułożyć przez kilka dni. Na razie cdek pracuje bez przerwy i nie da się wyłączyć. Zaznaczam , że jestem analogowcem i dźwięk z winyla jest dla mnie niedościgniony - na moich sprzętach. Nie stać mnie na sprzęt cyfrowy za kilkadziesiąt tysięcy, nie słyszałem SACD i winyl to jest to, ale to co teraz słyszę z mojego "nowego" Nada - bardzo mi odpowiada. Małe koszty - duża różnica - oczywiście dzięki życzliwości i chęci Marcina. Będę dopisywał do tego wątku moje spostrzeżenia z kolejnych dni - bo kondy się formują i zobaczymy co dalej - na początek Marcin - wielkie dzięki i czapki z głów - pozdrawiam Jacek.

Waits - Bawlers - utwór trzeci - niesamowicie!!!!! Szczegóły, szczegóły, szczegóły - wcześniej tego nie słyszałem - bas głęboki - wysokie delikatne nie drażnią ( dzięki Bogu) - no to noc mam z głowy.....

Senicz - domyślam się, że możesz te Grundigi zjechać jak Psa - zresztą Marcin delikatnie też mi dał do zrozumienia, że powinienem zmienić kolumny, ale cóż na to poradzę, że u mnie w domku grają lepiej niż JBL 90 mojego kolegi , Infinity - drugiego kolegi , Jamo , które miałem wcześniej. Pewnie coś tam sobie zbuduję, czytając opisy z niniejszego forum, ale przekonałem się, że niekoniecznie trzeba drogo zapłacić, żeby mieć niezły dźwięk w domu.Będę bronił tych grundigów - stosunek jakości dźwieku do ceny - absolutnie nie do pobicia. Senicz mam subwoofer YST SW 800, za który zapłaciłem 3500PLN podłączony z Yamahą RX-V1000RDS - bas z tych Grundigów nie odbiega od basu tego suba.Porównuję to codziennie w różnych konfiguracjach. Sam nie mogłem w to uwierzyć, ale ucho się nie myli. Druga para takich samych grundigów wylądowała u mojego brata i pozbył się Jamo, za które zapłacił 2000PLN - grundigi kupił na Allegro za 500PLN - i grają znacznie lepiej i tyle. Może słyszałeś jakieś popsute - nie wiem, ale ja mam świetny humor - bo kolejna płytka gra pięknie - tym razem Residents - Animal lover - a basy są tam takie, że nic do tej pory tego nie przenosiło, żeby nie dudniło - teraz przenosi przerobiony Nad i stare dobre Grundigi - Pozdrawiam - Jacek

Bardzo mnie to cieszy , ze jesteś teraz zadowolony ze swojego CDka Jacku :)

Pierwszy krok w dobrym kierunku juz za Tobą :)

Spróbuj odsłuchów z obydwoma położeniami wtyczki zasilającej odtwarzacza - w niektórych systemach można się zdziwić. A najlepiej , jezeli masz miernik uniwersalny rozepnij system , ustaw na pomiar napięcia ( milivolty ) , jedną końcówkę pomiarową trzymaj w rece , a drugą przyłóż do mas kolumn , preampa i CDka. Włóż do gniazdka wtyczki tak , aby nadal na rozpietych klockach była ta niższa wartosć napięcia z dwóch położeń wtyczek. Może będzie lepiej :)

JBL 90 słuchałem - dobre kolumny na wiejską dyskotekę w świetlicy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.