Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel ra02-03 opinia

brodawid

Rekomendowane odpowiedzi

cztery opinie - proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja jako byly posiadacz tego wzmacniacza też go polecam.

oczywiscie znaczenie ma też z czym mialby grać i co, a takich informacji w twoim zapytaniu nie znajduję...

pozdrawiam

Łukasz

Ukryta Zawartość

>A wzmacniacz 02 bedzie gral z B&W 602.5 a slucham Jazzu ,instrumentalnej ,troche popu wlasciwie to wielu gatunkow muzycznuch.

>Co do CDka jestem zdecydowany na MARANTZ scd 7001 mysle ze jego walory brzmieniowe idealnie dopelnia calosci

>dzieki za linka

Miałem powyższy zestaw tylko z rcd 02 rotela. I tylko źródło się ostało ( na marginesie do zestawu ra02 z b&w 602,5 mój kupujący próbował podłączyć odpowiednik rcd02 marantza i obaj stwierdziliśmy, że gra to bardziej może basowo ale i mniej szczegółowo i jakoś tępo ? w por. z rcd02)

Dobrze się zastanów... te głośniki mają katoską górę i tyle...choćby nie wiem co i wciskali w Audioklanie ;) wzmak 02 gra raczej jasno i lekko ( przy tym szczegółowo ale bez większej masy) zabójcze połączenie do np. rocka czyli źle naggranych (najczęściej zremasteowanych kawałków) z ostro nagraną górą (chyba pod boomboxa , żeby na basowej wiezy zagrały i talerze;) )

do dobrze nagranego jazzu nie było źle ale w jazzie wolę jakąś lampkę mieć w torze ;)

tak Ci jeszcze napiszę.. miałem nada 320 bee z cd nada (nie pamiętam - tym za ok 2000) ... dźwięk miał masę ale przy tym gubił szczegóły, był taki przytępiony... taka szczegółowość w rotelu urzekła mnie na tyle, że go kupiłem ( na szczęście nie za 3000 a za 2000 - a to i tak za dużo ! ) zrobiłem to gdy miałem fazę na jazz, akuztyczny grunge i inne lekkie... jak chciałem potem na bowersach wracać do rocka ostrego to już się nie dało zbyt głośno...

po wielu męczących perypetiach;) znalazłem kupca na bowersy ( ufffffffffffffffff pomyślałem bo i w dobrej cenie ) - te głośniki grają na jedno kopyto cobyś nie podłączył chyba że udupisz je gruboskórnym marantzem pm chyba 7200 ..ale wtedy szlak trafiał analityczność...

ra02 pozbyłem sie przy okazji bo i klient się na zestaw mój napalił ( a i tak ze względu na niedobór mocy chciałem się go pozbyć)..

ra02 z b&w 602,5 tak mnie zmęczyły , że poszedłem w kierunku lampy ( mam jolide 1501rc - hybryda - w porównaniu z rotelem wszystko lepiej a przede wszysktim muzyka płynie i unosi się w pokoju)

z tym ra02 fajnie zagrały vienna acoustic bach - i taki był plan gdyby nie sprzedaż wzmaka...

nie pchaj się przy tym wzmaku w kolumny z ostrą górą bo po roku będziesz sprzedawał ..moje zdnaie ..pozdr.

>Dziekuje uprzejmie za twoja wypowiedz.

>Wiesz jestem audiofilem przez 10 lat (niestety niezamozny) i wiem jedno-jest przynajmniej tyle opini co sluchczy i to jest az zadziwiajace jak potrfia sie ze soba roznic.

>'choćby nie wiem co i wciskali w Audioklanie " jest tylko jedna osoba na swiecie ktora ma ogromny wplyw na moje zdania-JA!!!!!!!!!!

>Mi sie po prostu bardzo podoba taki sposob prezetacji-malo tego zdaje sobie sprawy z wad i akceptuje je (no moze pod pewna presja portwela) Lubie sobie posluchac cieplego grania lampy ale u kolegi.

>Jest tylko jedno ALE-no wlasnie bo zestawu sluchalem B&W+ROTEL sluchalem z cd JOLIDA JD100 i to bylo to niestety narazie mnie nie stac na ten cd :((((( Bede musial go czyms zastapic podobalo mi sie wlasnie brzmienie MARZNTZ 7001 ,DENON 1500 poluje jeszcze na XINDAK

Aha Ja nie przeplacam za swoje wybory!!!!!!

> (porwel nie pozwala!!! poza tym wychodze z zalozenia ze kupno nowego sprzetu nie ma sensu bo i tak po jakims czasie bede probowal go wymienic a to oznacza spora utrate gotowki na co mnie nie stac!!

>po za tym jak kupie wzmacniecz uzywany za 1000 a nowy kosztowal 3000 to zyskuje 2000zl bo brzmienie nie ulega pogorszeniu wiec gra dalej jak by kosztowl 3000zl (HIPOTETYCZNIE)

>Moje B&W kupilem za 1200 (stan idealny) a Rotel za 1100-1200 (stan idealny) po prostu cierpliwosc poplaca!!!

rotela 02 wciaz posiadam. Uwagi powyzsze o ewentualnych ostrosciach szczegolnie przy wiekszych glosnosciach sa w pelni prawdziwe. Naprawde warto je wziac pod uwage. To dobry wzmacniacz budzetowy ale potrzebuje uwaznego dobrania reszty, w tym szczegolnie kolumn. Musza grac lagodnie w gorze pasma. Takze przydadza sie kolumny o duzej skutecznosci, powyzej 90 dB - wtedy nie trzeba rozkrecac rotela by bylo glosno a to sie oplaca. :-)

U mnie ladnie sie ozenil rotel 02 z Dali Icon 7. Wiem, ze trzeba by to lepiej okablowac ale nie slucham tego systemu za czesto zatem i odkladam sprawe. Za to wiem na pewno, ze cieple okablowanie jeszcze by lekko podciagnelo ten system w gore.

W tej cenie mozna dostac rzeczy nieco inne w brzmieniu (marantz, deneon, CA, NAD) ale czy lepsze? To zalezy od preferencji. Dzis chyba nie kupilbym drugi raz rotela 02 (nowego) ale raczej cos z uzywek o klase lepszych. Moze jakis mini zestaw od Audio Analogue? Sa z drugiej reki praktycznie w tej samej cenie co nowy komplet rotela 02.

pzdrw

soso

>AHA...a nie wiecie moze czy w ROTELu 03 ten efekt wysterowania juz nie wystepuje ????????

>Moch B&W nie zamiezam zmieniac bo jestem z nich zdowolony.

>Co do innych wzmacniaczy otoz wiem czego szukam i to ma wlasnie Rotel!!!!!!!! mialem juz pare wzmacniaczy w tym nawet lampe,a nawet klon PASS Lab i byly to wzmacniacze z wyzszej polki ale nie osiagaly takiego efektu

>Jesli bym sie zdecydowal na wyzszy przedzial musial bym znalesc cos podobnego tylko oczywiscie z wyzszym wyrafinowaniem.

>POZDRO

>Jak oceniacie bas w tym r 02 ? Kyle,

> Krotki,prezny,punktualny,prowadzi membrany silna reka jest jak jak wybuch fajerwerka,szybko wygasa nie schodzi gleboko

>Mi to odpowiada w 100% nie lubie miekkiego,cieplego bez kontroli i przesadnie uwypuklonego czy podreslonego basu.

to już dodam dal świętego spokoju - skoro sam wiesz czego chcesz to Ci to nie zamiesza w głowie...

jeszcze nigdy nie spotkałem się z opinią, że połączenie rotela 02 czy 03 z b&w 602 czy 602,5 ( czyli referencja audioklanu ;) ) to dobrze dobrany zestaw... jak się komuś to podobało to nie była to osłuchana osoba ( jak ja kiedyś) lub taka, która myślała, że w tej cenie nic lepiej nie zagra ( jak ja kiedyś i kupiec mojego zestawu) i godziła się na pewne wymuszone ceną kompromisy ;) nikt osłuchany dobrze się o tym zestawieniu nie wypowiedział... także dobrze się zastanów...zresztą za te kasę to później raczej sprzedasz bez większej straty bo rotel ma dobrą prasę jako że audioklan ma na to dobrą kasę ;) pozdr

>radek862

> Byc moze masz racje,ja nie twierdze ze np. po roku czasu zdecyduje sie na inny zestaw ( wlasnie dlatego kupuje wylacznie zeczy uzywane i to w b.d. cenach) ale wzbogaci mnie to o doswiadczenie a jak sam wiesz doswiaczenia nigdy nie za wiele!!!!!!!!!!!! nic nie trace a wrecz zyskuje!!!!!!

>Przyznasz sam ze tyle opini co sluchaczy!!!!!!!

>Jestem audiofilem 10lat wiec okreslenie nie "osluchany" troche jednak rani moja milosc wlasna!!

> Ja ma swoje B&W od pol roku i uszy mam cale i nie sadze zeby sluchajac tego polaczenia poleciala mi krew z jakiejkolwiek czesci ciala ....ja po prostu taki rodzaj dzwieku lubie i sczeze mowiac sram na to ciepla parujaca kupa czy to jest adiofilskie czy tez nie jest i ile osob wyrazi obuzenie na tego rodzaju zestawienie, te czy inne.... jeden hui

>Ale karzdy ma przwo do swojego zdania w koncu po to jest to forum zeby je napisac!!!!!!!!

''..sram na to ciepla parujaca kupa czy to jest adiofilskie czy tez nie jest i ile osob wyrazi obuzenie na tego rodzaju zestawienie, te czy inne.... jeden hui.." - opinia ostra jak b&w ;)))

"...karzdy ma przwo do swojego zdania w koncu po to jest to forum zeby je napisac!!!..." i dobrze !!!

Jeżeli już masz się kierować w mniejszym/większym stopniu opiniami innych szczeg. w takim temacie jak gust audio to warto poszukac (np. w o mnie) lub w innych wpisach co taki radzący sądzi na temat klocków/zestawień, które sam też znasz - wtedy wiesz czy wasze gusta w miarę się pokrywają ;)

>radek862

>Radek masz racje wiadomo kazdy ma prawo do swojej opini zawsze powtazam "ile sluchaczy tyle gustow" a o guscie nie mozna powiedziec jednoznacznie czy jest dobry czy zly !!!

>A forum jest po to zeby sie podzielic swoim doznaniem , przezyciem porozmawiac o naszej pasji i tak naprawde bardzo sie ciesze ze cos takiego jest mozliwe bo mam tylko dwoch kolegow audiofili w moim miescie czasem posusze glowe rodzinie czy dziewczynie ale oni maja mnie dosyc a po za tym nic nie rozumieja!!

... ;) moja dziewczyna odpuściła pół roku temu temat i teraz tylko ziewa jak zaczynam..a ja się irytuję..ale potem słucha z przyjemnością...muszę jej zrobić prezent i kupić przedwzmacniacz projecta do jej debuta ;) dąsa się od czasu jak sprzedałem integrę rotela z przedwzmacniaczem i kupiłem jolidę ( która go nie ma ; ) ) pozdr.

No wlasnie moja byla sluchala z przyjemnoscia tylko Techno- ja tam nie mam nic przeciwko zadnej muzyce ale tej jakos nie lubie no powiedzmy czasem jak mnie cos najdzie

mieszkalismy razem wiec byl klopot ale naszczescie sie rozeszlismy a "foch" to ona sie w tym chyba kompala tyle tego bylo!!!!!!!!

Ja swojej nowej to kupilem kable glosnikowe w prezecie ale wiec co ?? ona ich niepotrzebowala ma jakas wieze Sony no wiec sobie pozyczylem bo akurat mi byly potrzebne :) hi hi hi

Dbam o swoja kobiete trzeba kolego trzeba!!!!

A teraz mysle zeby jej kupic inkonekt :)

• 3 tygodnie później...

i stalo sie ! mialem okazje porzyczyc sobie Rotela ra02 do chaty i spokojnie przez dzien caly posluchac.

Wiec wrazenia sa generalnie takie :

przede wszystkim szybkosc- rotel jest bardzo szybki prowadzi membrany niezwylke zdecydowanie i pewnie, nie zawacha sie pokazac obrazu fonicznego tak jak zostal zapisany oczywiscie nie w kategoriach absolutnych jednak napewno nie upiekszy materialu muzycznego jak to jest znane z lamp.

Szybkosc ta przeklada sie na bas rysowany jest napewno nie najgrubsza kreska bo nie schodzi za nisko ale kreska ta jest niemalze wydrapana niz naszkicowana napewno nie uslyszymu tu pulchnego pogrubionego czy niekontrolowanego basu mi osobiscie zdecydowanie taki pasuje do jazzu instrumentalnej ,lekkiego rocka to jest to !!!

Srednica jest nieco wysunieta na pierwszy plan wraz z wysokimi jest to zabieg na tyle udany ze nie psuje calosci a jedynie sprawia wrarzenie analitycznego i szczegolowego srodka Rotel przenosi duzo informacji a jego mala moc niech nie bedzie mylaca potrafi napedziec calkiem wielkie lub trudne kolumny

mysle ze te kolumny B&W i rotel sa integralna czescia projektu muzycznego pewnej stylistyki dzwiekowej dla okreslonych odbiorcow jest to duet po nie kad bardzo kontrowejsyjny bo wszak ze jak bardzo odchodzi o tego co wiekszosc audiofilow prefereruje i nazywa sie to przekazem kulturalnym.

Rotel z B&W to taki bezczelny prawdomowca!!!!!!!!! nie koniecznie chcemy slyszec prawde bywa nieprzyjemna ale czy chcemy byc oklamywani???? w wiekszosci chyba tak.......

"nie koniecznie chcemy slyszec prawde bywa nieprzyjemna ale czy chcemy byc oklamywani???? w wiekszosci chyba tak......."

^wystarczy sie rozejrzec i zdac sobie sprawe ile % ludzi nadal co niedziela sadzi do koscioła..lub wali czołem o podloge slyszac "prawdy" papieskie transmitowane na caly swiat...

prawda nigdy nie byla popularna i nie bedzie..

zas sugestia i manipulacja "faktami" były, sa i beda rownie powszechne jak azot w atmosferze...

a wracajac do tematu: nie ma dwoch takich samych (par) uszu.

O toz to!!!!!!!!!!!!!!

klamstwo jest slodkie na krotka mete w przeciwienstwie do prawdy ktora gorzka jest caly czas!!!!!!!!

A nawracajac do tematu zapomnialem o cholograficznej przestrzennosci produkowanego dzwieku przez rotela ja ja tak lubie!!>>.ciekaw jestem jescze coplanda csa8 ponoc jest jescze bardziej przestrzenny ....??????

• 1 rok później...

Witam i prosze o poradę,chciałbym ocieplić brzmienie mego rotela bo prawdę mówiąc już mnie trochę męczy ten dźwięk.Jak myślicie co będzie lepiej pasować?Prosiaczek -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy też może ten vincent-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,będzie pasował?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz w systemie jasne bowersy + raczej jasny rotel, prosiak powinien trochę to wygładzić - za obecny stan rzeczy odpowiadają głównie kolumny i CD w tym przypadku, więcej zyskasz moim zdaniem prosiakiem niż dokładając preamp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.