Skocz do zawartości
IGNORED

jak wyciągnąć membranę?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem na ebay'u głośnik centralny B&W (Matrix). Niestety dotarł do mnie z uszkodzeniem - mambrana tweetera została lekko wciśnięta... czy mieliście kiedyś do czynienia z takim problemem? jak sobie poradziliście z "wyciągnięciem" membrany?????

Nie wiem, z jakiego materiału jest ten tweeter, jedwabną kopułkę u siebie ostatnio odessałem właśnie ustami i to bezpośrednio, bez żadnej rurki. Niestety, była mocno wgnieciona i pozostały minimalne odkształcenia, więc i tak głośnik wymieniłem na nowy. Ale sama operacja ssania się powiodła. Usta są o tyle dobre, że miękkie i na tyle delikatne, że nie ma ryzyka poczynienia dodatkowych zniszczeń jakąś twardą rurką czy przylepcem.

zwolennik łagodności

plaster - jakoś nie wydaje mi się, ale spróbuję... to jest metalowy tweeter, dość twardy i mało elastyczny (nie Nautilius, ale metalowy taki sprzed 15 lat, jak w CDM1.....

odkurzacz chyba bardziej....

Sposób na metalowe kopułki widziałem kiedyś na jakiejś japońskiej stronce o naprawie głośników. Było tam sporo, nawet o egzotycznych sprawach, typu głośnik wstęgowy, czy z płaską membr. (wykonanie od podstaw zawieszenia tkaninowego, nasączanego jakimiś specyfikami, do prostokątnego woofera, któremu sparciało oryginalne, piankowe.

Sposób polega na rozbiórce głośnika i na delikatnym wypychaniu kopułki od wewnątrz za pomocą ŻARÓWKI o odpowiedniej średnicy bańki na elastycznym podłożu, którego twardość trzeba dobrać doświadczalnie. Na pokazanych zdjęciach była to chyba gęsta karimata lub coś podobnie wyglądające.

Polecam sposób ustny, działa niezawodnie lub rozbiórkę głośnika i wypchnięcie go od wewnątrz. Niestety pofalowania membrany pozostaną jeżeli była ona wyraźnie załamana.

barni, 19 Sty 2007, 11:15

>Niestety pofalowania membrany pozostaną jeżeli była ona wyraźnie załamana.

No właśnie, to jest przykre. Żona (winowajczyni!) patrzyła na mnie bardzo podejrzliwie, widząc, jak wymieniam jej zdaniem "dobry" głośnik na nowy. Mnie jednak te minimalne załamania nie dawały spokoju, choć - musze wyznac - różnicy w brzmieniu nie słyszałem ;-)

Teraz chętnie zaopatrzyłbym się w reperaturkę, bo można takie kupić.

zwolennik łagodności

"odkurzacz chyba bardziej...."

Odkurzacz tu nie pomoże. trzeba rozebrać głosnik i wypchnąć membranę i wyrównać np. żarówka o odpowiedniej średnicy, jak wspomniał kolega wcześniej. Ślady juz pozostaną na zawsze, ale to nie bedzie miało wpływu na dxwiek. Nie bój się rozbierania głosnika, to bardzo prosta sprawa. Jeśli będziesz rozbierał z głowa i zachowasz minimalne srodki ostrozności, to nic się mu nie stanie.

Uwaga!

Sprawdziłem metodę "żarówkową" i jestem w szoku!!!

Co prawda było to doświadczenie nie na kopułce głośnikowej, ale na kopułce wyciętej z denka puszki po piwie :)), z powodu większej grubości blaszki musiałem do wypychania użyć również mniej delikatnego narzędzia (duża kulka łożyskowa), ale wypukłe znaki typu cyfra i litera, zniknęły prawie bez śladu!!!!!!!!! Rozcierałem ostrożnie, kolistymi ruchami, na twardej gumie.

W przypadku kopułki głośnikowej po dobraniu twardości podkładki i dużej ostrożności, powinno być super!

no comments:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zwolennik łagodności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.