Skocz do zawartości
IGNORED

Mieszanie kondensatorów

cino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem pokombinować troche z wzmacniaczem a dokładniej z jego kondensatorami filtrującymi zasilania.

Wzmacniacz posiada 4 kondy 4700/50v po dwa na kanał. Chce spróbować zamienić po jednym z każdego kanału na 10000/50v, czy są jakieś przeciwskazania? Zaznaczam że wszystkie kondy są różnych firm, mozna je w ten sposób mieszać? Czy po prostu usunąć stare i wlutować nowe 10000/50v (Teapo LG) z tym że chciałbym zobaczyć a raczej usłyszeć czy odczuje róznice zwiększając pojemność.

Prosze o zrozumienia mimo iż niektórym forumowiczom wyda sie to głupie i bezcelowe.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31039-mieszanie-kondensator%C3%B3w/

okazuje sie to bardziej skomplikowane niż myslałem. Kondensatory 2x 4700/50 nie są połączone równolegle, oczywiście minusy razem a plus idzie do środkowej nóżki tranzystora stopnia końcowego (toshiba), drugi kondensator tak samo.

Czyli po jednym kondzie na jeden tranzystor, nie zauważyłem aby plusy bezpośrednio sie zbiegały.

Zwiększenie pojemności tylko dla jednego z tranzystorów (nazywam to tak ponieważ plus pojedyńczego konda dochodzi bezpośrednio do środkowej nóżki pojedyńczego tranzystora) chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem, a może spróbować do jednego tranzystora podłączyć równolegle 2x4700 a do drugiego 1x10000? pojemności będą podobne dla obydwu. Czy kolejność ma jakieś znaczenie?

Panowie ja sie nie znam dlatego pytam, z waszej strony oczekuje zrozumienia, i porady. Może niepotrzebnie kombinuje zamist dokupić jeszcze 2x10000 ale postanowiłem to sprawdzić przy tym co obecnie mam i jestem ciekawy efektu.

=>tdrozd

Masz racje dopiero po Twojej uwadze zauważyłem że sa połaczone plus minus, uff:)

Skoro tak nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać jeszcze jeden kondensator o takim samym napięciu?

senicz>>>20 Sty 2007, 17:42

spalisz pare wzm to sie nauczysz jak ja samouk genialny zreszta!

czy ty wszedzie musisz wlozyc swoje 4 litery ?? twoje gadanie to tylko gadanie oczywiscie za kazdym razem nic nie wnoszace do watku

gosc chce wymienic kondensatory a ty tu przechwalasz sie megakontruktorem

skromny jest ze ja nie wiem ,zastanow sie czasem zanim cos napiszesz ,bo jak narazie widze ze piszesz zeby pisac (same bzdury )

fujjj

bardzo przepraszam za offtopa ale nie moge tego goscia

jesli te kondy sa napewno w zasilaczu to wszedzie czyli wszystkie 4 szt mudsza byc jednakowe

ewentualnie jesli bedzie bateria kondow to tez za kazdym razem jednakowa

przy wymianie trzeba zwrocic uwage na nap zasilania ,jesli jest np na 25 V nie wolno stosowac na nizsze niz 25 V -grozi to niezlymi efektami piotechniczno -smrodlawymi

pojemnosci napewno moga byc wieksze -powinna sie poprawic kontrola basu

choc roznie to z tymi pojemnosciami bywa ,czasem duza pojemnosc w zasilaczu zaczyna mulic :))

zostaw tak jak jest zbyt duza pojemnosc moze zniszczyc diody w prostowniku i klopot. jesli napiecie wali prosto z kond. na kolektor tranzystora to zniszczysz wszystko. Co cie ugryzlo z ta wymiana? to nic nie zmieni w dzwieku aci co slysza zmiany to.............. moze na pelnej mocy bedzie czysciej ale nikt nie gra na pelnej mocy na domowym wzm.

=>tdrozd

Zrobiłem tak:

w miejsce poprzednio jednego konda wstawiłem dwa równolegle 2x4700, w miejsce drugiego 1x10000, oczywiście w obydwu kanałach tak samo.

Efekt? Przede wszystkim działa:) Co do brzmienia to nie jestem pewny w 100% bo równocześnie skleciłem interkonekt na kablu shark wire.

Napewno basu nie ubyło a nawet jest więcej, jest pełniejszy minimalnie i schodzi jeszcze nieżej, mam wrażenie że poprawiła sie głębia ale za mało jeszcze słuchałem żeby stwierdzić to stanowczo.

Niewiem czego to zasługa ale wysokie tony słyszalnie sie wyostrzyły, aż na początku sprawdziłem czy napewno "tone defeat" jest wciśnięty.

Mam wrażenie że dzwięk jeszcze sie zmieni, tak jak na początku wyrażnie uwydatnione były soprany tak teraz wydaje mi się że wszystko wróciło do normy. W najblższym czasie chciałbym sprawdzić efekt po zamianie wszystkich 4x4700 na 4x10000, ale zastanawiam sie czy to prawda że diody prostownicze mogą nie wytrzymać. Ale przeciez napięcie wcale sie nie zmienia?

Tdrozd dzięki za pomoc.

przydalo by sie i tranzystory wiemienic na mocniejsze bo teraz jak bas lupnie to tranzystor dupnie. No i sterujace tez bo mocniejsze na wyjsciu wymagaja mocniejszego sterowania. Acha i bezp. i ta cewka co w szereg z wyjsciem tez moze ograniczac te nowe kondensatory a przekznik? pomysl o przekazniku no i o zlaczach wysjciowych? druk (pcb) tez by sie przydalo wymienic?

To może ja podczepię się do wątku. Wymieniam kondensatory w wiekowym 30-letnim tunerze cyfrowym. Siedzi ich tam całe mnóstwo na różne napięcia od 6,3V do 50V. Mam w domu zapas kondów os-con na 10V. Pytanie: czy, i ewentualnie gdzie można wsadzić os-cony? Bo pamiętam z wątków poświęconych cd , że stosowano je tylko w cyfrówce. Pozdrawiam

To daj przy procku. Ale gdzie indziej też się mogą sprawdzić - na zasilaniu pośredeniej częstotliwości, głowicy, układu syntezy częstotliwości a nawet przy stereodekoderze. Po jednym w tych miejscach może pomóc, reszta - normalne elektrolity - i tak trzeba wymienić wszytkie. Także przy stablilzatorach możesz dać OSC-CONa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.