Skocz do zawartości
IGNORED

Proac Studio 140 - jaka elektronika ?

szlufik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stałem sięszcześcliwym posiadaczem kolumn Proac Studio 140.

Teraz pora na elektronikę. Proszę o pomoc.

Lubię dźwięk dynamiczny. Muzyka jazz smoothjazz, blues, rock.

Ważne dla mnie to to żeby system był jak najbardziej uniwrsalny.

By włączając radio też było przyjemnie słuchać.

CD + Wzmak to chciałem zamknąć w 10 tyś.

Proszę o podpowiedź.

Wszelkie opinie są dla mnie bardzo cenne i za nie szczerze dziękuje.

Pozdrawiam

Szlufik

https://www.audiostereo.pl/topic/31088-proac-studio-140-jaka-elektronika/

szlufik, 21 Sty 2007, 23:31

niedawno mialem przyjemnosc sluchac proackow 140

z systemem naima

mysle ze powinienes sprobowac

szczegolnie ze duz kasa na kable polaczeniowe odpada

a tak serio do tej muzyki ktora sluchasz moze byc super

barwny dynamiczny dzwiek z bardzo czytelna srednica

ja sluchalem w systemie

najtansza integra

ale niestety drogie cd z mozliwoscia podlaczenia dodatkowych zasilaczy

a mysle ze mozesz smialo sprobowac

tanszego cd naima tez dobrze oceniany

tak ze system do zasilenia mialbys jak sie zakrecisz za te 10kzl

jest zakladka naim

forumowy Parmenides niejaki Parmezan

sie zna b dobrze na tej marce

a na swiecie naim to "niezla sekta"

Proac Studio 140

mozna jeszcze ozenic z lampa

wieksze wypelnienie bedzie

ale to rzecz gustu

nalezy sie umowic na te naimy

geba Ci sie usmiechnie

i staniesz sie posiadaczem przedmiotow kultowej firmy:-)

Primarka słuchałem, jest oki, ale jakoś czegoś mi tam brakuje.

No i podejście dystrybutora mi sie nie podoba.

Chcę dać zarobić raczej ludziom, którzy są przynajmniej mili :)

Pozdrawiam

Szlufik

mam Proaki Studio 125 - do niedawna graly z zestawem Primare D20/A20. z poczatku mi sie podobalo, bylo muzykalnie, gladko i milo, ale z czasem stwierdzilem, ze jest za grzecznie, za malo dynamicznie. to polaczenie sprawdzalo sie w delikatnej muzie - im blizej rocka tym bylo za spokojnie. stwierdzilem, ze Primare jest za wolny - mocny, ma dobra wydajnosc pradowa, ale gra po prostu w o l n o. dzwieki nie atakuja tak szybko jak moim zdaniem powinny.

niedawno przesiadlem sie na Musicala A3.5 i zmienilo sie prawie wszystko. przede wszystkim Musical jest duzo szybszy i jeszcze mocniejszy. to slychac, jak nagle z tych samych Proakow wyciska duzo wiecej dzwiekow. pojawiaja sie szybciej i mocniej a jednoczesnie calosc jest nadal bardzo muzykalna i spojna. znacznie poprawily sie wysokie tony, sa bardziej dzwieczne i zroznicowane a juz myslalem ze glosnik wysokotonowy 125 jest naprawde kiepski. i moze tylko najnizszy bas (ktorego jest naprawde sporo) jest ciut za miekki, zeby bylo idealnie.

"ale z czasem stwierdzilem, ze jest za grzecznie, za malo

>dynamicznie. to polaczenie sprawdzalo sie w delikatnej muzie - im blizej rocka tym bylo za

>spokojnie. stwierdzilem, ze Primare jest za wolny - mocny, ma dobra wydajnosc pradowa, ale gra po

>prostu w o l n o. dzwieki nie atakuja tak szybko jak moim zdaniem powinny."

Właśnie o to chodzi... z ust mi to kolega wyjął. Nie wiedziałem jak to nazwać.

Szkoda, że musical nie ma w ofercie równieżtunera radiowego.

Jakoś tak w komplecie fajnie - chodź w cale się przy tym nie upieram.

Dzięki za spostrzeżenia.

Pozdrawiam

Szlufik

Witaj

ja sam jestem posiadaczem lampy i ten rodzaj dźwieku mi bardzo odpowiada , więc moja wypowiedź jest subiektywna , polecam Sonneteer Bronte , piękny dźwięk , bardzo muzykalny i zarazem elegancki .Może coś z Electrocompanieta uzywki mozna znaleźc w bardzo dobrej cenie . Naim też jest dobrą propozycją .Ale każdy szuka swojego dźwieku , te klocki mi sie bardzo podobały

• Redaktorzy

Sugerowałbym coś z przyzwoitą wydajnością i zdolnością kontrolowania basu. Z polskich rzeczy SoundArt Jazz i Baltlab Epoca, z zagranicznych w tej cenie - hmm. Może coś z drugiej ręki? Słuchałem tych kolumn jakiś rok temu, na etapie wyboru podłogówki, i miałem je drugie na liście, po Beethovenach. Z SA Jazz grały bardzo dobrze, ale to nie ten match cenowy, skoro chcesz wydać około 10 000 na całość.

• 4 tygodnie później...

Witaj

Słuchałem Praców 130 a nie 140 więc nei chcę się specjalnie mądrzyć, ale...

Rację ma chyba Zbig, że z Primarkiem to może nie być to: za gęsto, za wolno, za łagodnie

Jeśli MF, to raczej nowsze modele, od A3 w górę, które są bardziej przejrzyste i jaśniejsze, niż starsze

W ogóle uważam, że raczej musi to być coś bardziej przejrzystego, szybkiego, szczegółowego. A więc na przykład Arcam. Polecam też spróbowanie tranzystorowego zestawu Cary - jast w Studio Pro na Waliców. Słuchałem na kilku kolumnach i baaaaardzo mi się podobało: szybkie, dźwięczne, przejrzyste brzmienie bez zbytniej natarczywości.

A z mniej znanych rzeczy może Atoll?

Pozdrawiam Stempur

Witam,

jeśli mogę się podzielić moimi doświadczeniami, to słuchałem 130 z Musicalem 3,5, grało przejrzyście, dość szybko i muzykalnie. 140 zapewne dadzą ilościowo więcej basu, ale przyznaję iż nie słuchałem ich więc nie będę się wypowiadał. Ale i tak moim faworytem jest Cyrus serii 8 (CD + wzmak powinien kosztować ok 10-11 tys). Jest to niesamowicie szybki, zwiewny i przejrzysty system. Słuchałem coś takiego z ProAc 130 oraz ProAc D15. Za jakiś czas dokupujesz zasilacze i przeskakujesz o klase wyżej.

W styczniu słuchałem Exposure 2010 (chyba dobrze pisze symbole?) - cena cos ok 7,5 tys za komplet i tez mnie zestawik zachwycil. Słuchać, szukac, pytać - jedyna rada:)

pozdr

Andrzej

Proacki 140 - brzmią nieco chropawo na górze (to jak rozumiem taki patent na uzyskanie wrażenia naturalności z tańszych przetworników, w sumie nawet niezły), schodzą nisko jak to ProAcki, zrównoważone i przestrzenne. Czyli wzmacniacz powinien nie mieć agresji ani metaliczności na górze i dobrze kontrolowac dół. Lampy zazwyczaj lepiej spełniają pierwszy warunek, z drugim trudniej ale jak się poszuka... Ja wolę tranzystor. Może Electrocompaniet?

Zbig, 20 Lut 2007, 00:33

"Może Electrocompaniet ?"

He, Zbig, czuję, że chyba dobrze trafiłeś :) Do E. porównuję swoje zabawki, bo to ten sam typ brzmienia co E., czyli (co lubię :)

Z ProAcami b. dobrze się rozumiały więc warto je wypróbować z norweską elektrownią.

Pozdrawiam.

PS. Wyżej zaproponowane klocki również wydają mi się b. dobrym zestawieniem. Trzeba posłuchać. Zwłaszcza MF.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>>szlufik a z czym słuchałeś tych paczek,że doszedłeś do wniosku,że trzeba je nabyć,może wystarczy skopiować sytuację zamiast wywalać otwarte drzwi?Bo słuchałeś przed zakupem,prawda?

Słuchałem z wieloma wzmakami, primare, rotelami, yamahą (zapomnieć)...

niby wszystko ok ale coś tam jednak nie bardzo.

Szczerze mówiąć miałem kupić B&W lecz gra Proaców zdecydowanie mi się bardziej widziała.

Mówie o tej samek lasie cenowej.

Dziś zakończyłem odsłuch Arcam = z Proaciem prawie jak Kasprzak.

Teraz próbuje z aplifonem, mam jeszcze do dyspozycji Audiolab, Creek, Vincent.

Więc jeszcze chwilkę mi to zajmie,

Jeśli Was to obchodzi chętnie podziele sie wrażeniami.

Szlufik

Wybrałem.... zrobiłem tak

Zaprosiłem jeszcze dwóch maniaczków audio w skrócie moi kumple + niezależny,

któremu sprzęt "wisi" - wystarczy małe radyjko :).

i zrobiliśmy tak:

Załatwiliśmy parawanik a za parawanikiem stało:

Wzmaki

Arcam , Primare 31, Jolidka 502, Amplifon WT40, Yamaha, Vincent

CD:

Arcam Diva.

Niestety nie było skąd wziąć więcej

Mój odtwarzacz DVD Yamaha nie startował.

Kable:

Głośnikowe: Audioquest, Van der Hul

Sygnałowe Fadel Art, Van der Hul (czy jak tam się pisze)

Muzyka,

Dire Straits - Płyta Money ....

Chopin - Polonezy

ACDC - Back in Black

Marcus Muller

Carlos Santana

Patricia Barber

Klasyczna muzyka gitarowa,

Metallica - Czarna

Ich Troje - Kupione w kiesku 9,90 pln (chyba)

Tak, tak - wybieraliśmy sprzęt uniwersalny... przecież

I ta cena, bierzcie prodecenci i wydawcy przykład.

I jeszcze różne inne jęki....

Pomieszczenie

Zwykły pokój w bloku bez dodatkowych wyciszeń

Słowem jak u każdego, tv, 3 komody, wyro 2 fotele i ława.

Robiliśmy tak:

Najpierw cały porzedni sprzęt dzień wygrzewaliśmy (oj biedny będę - rachunek)

Musiałem różnicówkę wywalić bo fazy brakowało :)

Kolejno "olewający sprzęt" za parawanem przełączał wzmaki.

Chcielismy tu wykluczyć wszelkie uprzedzenia.

No i tak od 10 do 20 w przerwach po 20 minut co by nie paść na pysk i znudzić się.

(tu ukłony dla mojej małżonki za cierpliwość).

Żadnych browarów (trzeźwość umysłu) i innych polepszaczy :)

Poziom był różny zapisywaliśmy uwagi o sprzętach A,B,C....

Podsumowanie:

Z Proackiem Studio 140 zagrał :

1. Amplifon WT40

( super nie narzucające się wysokie tony, doskonała średnica i w sam raz bas)

2. Jolida

(jw ale nie było tego czegoś)

3. Primare

(niby wszystko ok, ale słuchanie było męczące, i te wysokie tony - jakoś natarczywe.

....

....

....

....

Yamaha i Arcam - za mało prądu :(

Także już wiem Amplifon WT 40.

PS. Trochę kasy poszło za wypożyczony sprzęt :) ale jutro się odda :)

Pozdrawiam

Szlufik

proak 140 z mich odsłuchów (domowych - u forumowego kolegi na róznych sprzetach) to głośnik bardzo szybki, z zaznaczonymi skrajami pasma i pewnymi dziurami w średnicy. słuchalismy na wzmacniaczach tranzystorowych. niemniej wrażenia bardzo dobre - brzmienie, przy mocniejszym odkręceniu wzmaka, po ppstu koncertowe. perkusja jak na żywca. robi wrażenie. sam bym nie kupił, chyba, że mógłbym mieć drugi system z mocną lampą.

model 130 znam nawet lepiej - słucham go przynajmniej 3-4 dni w miesiącu (rodzina, ach rodzina...) z zestawem dzielonym rotela. zupełnie inny dźwięk niż studio 140. nie wiem czemu proac tak zrobił, by modele z jednej serii miały tak rózną sygnaturę i charakter.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.