Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY do dużego pokoju.

bartosz37

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje zrobić kolumny do pokoju o powierzchni 45m2.

Dlatego też zdecydowałem sie na konstrukcję trójdrożną akustyka HX3.

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Chciałbym się spytać was czy to jest dobry wybór w tej cenie. Przy zamówieniu z audiocomponents 2xHDS180+HDS152+XT19TD można taki zestaw złożyć za około 2100zł.

Jestem świadom tego, że do takiego budżetu raczej robi się kolumny dwudrożne. Ale to ma zagrać w dużym pokoju i teraz pytanie czy w tej cenie to jest dobry zestaw do takiej powierzchni. Czy ktoś to słyszał i porównywal z innymi zestawami w podobnej cenie?

Czy jest osoba która posiada podobny zestaw w okolicach Krakowa?

Jeżeli jest jakiś wątek którego nie udało mi się znaleźć a są w nim informacje dotyczące tematu, to bardzo proszę o podesłanie.

Pozdrawiam serdecznie

Bartosz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/31100-kolumny-diy-do-du%C5%BCego-pokoju/

V3 Akkusa - cena głośników troszkę wieksza, ale łatwiejsza impedancja i przypuszczalnie łatwiejsze do napędzenia bo HDS Excl są cholernie prądożerne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaro

przecież Harpia zastosowała HDSa 20tke do kolumn z przeznaczeniem lampowym nie wiem czy firma o niezłym potenckjale i doswidczeniach wybrała by głosnik ciężki do napedzenia wiem tam są 18tki w Akustyku ale dwie więc nie wydaje mi się zeby były trudne do rozpędzenia no chyba ,że Harpia strzeliła sobie gola

Yolaos ---> a węglowe SS czy Ushery są łatwe do napędzenia, a polipropyleny Peerlessa, Dynaudio czy Morela? Popatrz jak ożywają te głośniki po podłączeniu naprawdę wydajnego wzmaka. A spójrz również kto je stosuje - całe rzesze konstruktorów i amatorów łącznie z Harpią Nicolo na Usherach. Więc nie mieszaj pojęcia łatwości napędzenia z klasą głosnika ;)

Dzieki za wpisy, nad V3 akkusa tez sie zastanawialem. ale nie da rady finansowo. Jeżeli HDS Exl są ciężkie do napędzenia to może skupię się na tej tańszej wersji z HDS Nomex, czyli HN3. Myślicie, że to jest też jakieś rozwiązanie?

ps. dzisiaij słuchałem tą Vifę pierścieniową i bardzo mi się podoba ten głośnik.

Bartosz37 ---> wszystkie Peerlessy na Nomexie (czyli Nom i Excl) są bradzo dobrymi głośnikami w swojej cenie, ale wymagają mocnego napędu by zagrać pełną klasą. Generalnie do Twojej przestrzeni potrzeba mocnego wzmacniacza i nie przeskoczysz tego.

XT19 mi się podobała, XT25 niekoniecznie.

Co do gotowych projektów to HN3 wydaje się sensowny - dość tani, zgrabne proporcje, dobre przetworniki.

A może pogadac z Kisielem i zawalić tak 2 x 205 Nom na bas zamiast 164 ;) Wyjdzie zgrabna obudowa, pojemność 40-60 dm na bas. Warto zapytać a myślę, że Kisiel Ci to pomierzy i skleci do kupy.

no właśnie uświadomiłem sobie, że rzeczywiście będe musiał mieć mocny wzmac, dlatego pomysł HN3 podoba mi się. Jeszcze nie zamówiłem głośników więc mogę zamówć te basy większe. Tylko, że wtedy zwrotka od akustyka nie będzie pasować, a ja schematu nie mam..

Jak będziesz zamawiał u Kisiela, to myslę, że dogadasz się z nim na temat zmian w projekcie. Jak z Holandii to czeka Cię wówczas walka z materią ;)

Swoją drogą Kisiel ma ostatnio całkiem normalne ceny i jeszcze zawsze można ponegocjowac małe co nieco ;) Konkurencja robi swoje...

To może po ludzku:

Pan Andrzej Kisiel czyli Akustyk (którego projekt rozważasz własnie), czyli dystrybutor grupy DST na Polskę, czyli redaktor naczelny Audio,...

"Walka z materią" - sklejenie do kupy 4 głośników w trzydrożną kolumnę, poprawną dzwiękowo i fazowo. Powodzenia :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.