Skocz do zawartości
IGNORED

dipole czy zwykłe surroundy ?

don111

Rekomendowane odpowiedzi

interesuje mnie różnica w brzmieniu pomiędzy dipolami a zwykłymi kolumnami (pracującymi jako tylne w kinie domowym)

przede wszystkim chodzi mi o różnice w filmach, w mniejszym stopniu w muzyce 5.1...

jeśli ktoś coś wie na ten temat to prosiłbym o opinię :)

do tej pory miałem zwykłe ale zastanawiam się czy nie lepiej kupic jednak dipolowe, tym bardziej ze są w podobnej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zwykłe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dipole

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31245-dipole-czy-zwyk%C5%82e-surroundy/

Dipole mają bardziej rozproszoną charakterystykę kierunkową pozwalającą w szerszym zakresie w pomieszczeniu zachować filmowe efekty przestrzenne . Ja mam dipole jamo na tylnej ścianie i bardzo sobie je chwalę. Wydaje mi się, że chyba Luxas w THX-e bardzo zaczął promować dipole i od tego zaczęła się ich kariera w kinie domowym.

a właśnie - dipole powinny wisieć na bocznej ścianie na równi ze słuchaczem mniej więcej czy mogą wisieć na tylnej ścianie (powiedzmy tak w rogu pokoju, tylna ściana zaraz za słuchaczem) ?

jak możesz to zerknij na ten link do dipola który podałem i zobacz jak on wygląda - dołączam rysunek mojego pokoju (zrobiony w paincie więc prosze sie nie śmiać :P) - czy w tym miejscu te dipole mogłbyby być umocowane ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze, dlaczego nie postawiasz sobie sprzętu tak, aby telewizor był na krótszekj ścianie? Drzwi lub okna przeszkadzają.

Co do umieszczenia tych dipoli, to sądzę, że najlepszym miejscem mogą się okazać same narożniki, a głośniki powinny wisieć pod kątem 45 stopni do elewacji. Wówczas jedna strona dipola będzie promieniować wzdłuż ściany w kierunku telewizora, zaś druga strona wzdłuż ściany za Tobą. To może być ciakwy efekt.

Pozdrawiam.

ArtS :)

Zdecydowanie polecam dipole. Miałem na początku zwykłe kolumienki. Niestety, dźwięk był nieco przywiązany do skrzynek. Brakowało centralnego tyłu. Teraz mam dipole. Więcej dzieje się po bokach i z tyłu w środku. No i sam dźwięk jest potężniejszy. Przy ustawieniu na rysunku doradzam Ci powiesić je na bocznych ścianach ok 80 cm nad wysokością uszu i jakieś 45 cm od ścian tylnich (aby wykorzystać odbicia). ja osobiście mam na ścianie tylnej, ale siedzę ok 1,5 m od niej. Nie umieszczaj w rogu, bo nie wykorzystasz odbbić, największej zalety dipoli.

>umieszczaj w rogu, bo nie wykorzystasz odbbić, największej zalety dipoli.

Zgadza się, ale tylko CZĘŚCIOWO.

Zaletą dipoli NIE są odbicia, ale charakterystyka rozproszenia dźwięku. Chodzi o to, że prostopadle do ściany na której wisi dipol, dwie strony dipola promieniują w przeciwfazie i dzięki temu utrudniona jest jego lokalizacja.

Przede wszystkim dipole należy wieszać na równi z miejscem odsłuchu, nieco powyżej poziomu głowy, ale NIGDY w pobliżu narożnika, bo odbicia od tylnej ściany całkowicie zniszczą efekt zastosowania dipola! Miejsce odsłuchu musi być więc oddalone od tylnej ściany.

Jak pokój jest mniejszy, lub kanapa ma stać przy ścianie (co jest raczej niewskazane), należy wykonać pewien trik, polegający na zastosowaniu zwykłych kolumienek tylnych, ale zamontowanych głośnikami do góry lub odgiętych pod kątem zwróconym od słuchacza, by lepiej rozproszyć dźwięk, efekt murowany!

czy bipole są gorsze od dipoli? i jaka jest różnica między nimi?

ja się zastanawiam nad takimi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niedoczytałem linka którego sam zapodałem

Ukryta Zawartość

jest tam wyjaśniona różnica pomiędzy di-polam a bi-polami, ale które są lepsze?

Ukryta Zawartość

>Przede wszystkim dipole należy wieszać na równi z miejscem odsłuchu, nieco powyżej poziomu głowy,

>ale NIGDY w pobliżu narożnika, bo odbicia od tylnej ściany całkowicie zniszczą efekt zastosowania

>dipola! Miejsce odsłuchu musi być więc oddalone od tylnej ściany.

Akurat przywołane powyżej Wharfedale zaleca jako alternatywę umieszczenie dipoli na tylnej ścianie (w instrukcji obsługi). To właśnie z instrukcji do DFS 8 (które posiadam) wziąłem te zasady (w tym o 45 cm i odbiciach). Jak pisałem, mam powieszone na tylnej ścianie ok 50 cm od bocznych ścian. Sprawują się świetnie.

Dzięki za pierwsze ciekawe uwagi, co do odpowiedniego ustawienia to faktycznie troche niewygodny jest mój pokój ale jakoś dam rade (mam nadzieję) :)

Arts - Ten pomysł z ustawieniem dipolo pod kątem 45 stopni faktycznie ciekawy :)

niestety nie ma takiej możliwości abym ustawił TV na krótkiej ścianie (na jednej są już drzwi + okno) a ustawiając sprzęt naprzeciw nie dam rady przystawic kanapy ani nawet zbliżyc jej do ściany z oknem i drzwiami. Druga sprawa że ten rysunek był tylko poglądowy i nie do końca odpowiada mojemu pokojowi - ale teraz dołączam bardziej szczegółowy :)

Myślę, że raczej odpada jednak możliwośc podwieszenia kolumn na boczną ścianę - mało miejsca (chyba że wysokości ok 2,1m będzie ok ? ale wątpie) a poza tym zasłony też przeszkadzają

także czy dałoby rade zawiesic je na ścianie za kanapą ? jeśli tak to jak ?

zerknijcie jeszcze na ten (już w miarę dokładny) rysunek pokoju - co tu by można wykombinować :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba jesteś skazany dipole. Moja propozycja. Jeśli chcesz, popróbuj z dogięciem (głośniki lekko pod kątem).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Woodolec, 29 Sty 2007, 12:37

>Chyba jesteś skazany dipole. Moja propozycja. Jeśli chcesz, popróbuj z dogięciem (głośniki lekko

>pod kątem).

dzięki za opinię :)

prawdę mówiąc to ja byłem pewny że raczej jestem skazany na zwykłe surroundy :P

czyli z tym kątem dogięcia powinno byc lepiej ? tzn żeby lekko wykorzystac te odbicia od ściany bocznej i sufitu ?

Zwykłe raczej spowodują 2 problemy. Jak dogniesz do tylnej ściany w celu uzyskania odbić, będziesz miał wrażenie dźwięków z tyłu ale nie będziesz efektów z boków. Jeśli nie dogniesz, odwrotnie. Przy dipolach i dogięciu może uda Ci się osiągnąć oba efekty. Poza tym zwykłe z boku dają się łatwo zlokalizować a dipole nie. Możesz jeszcze umieścić dipole na standach po bokach. Ale Żona Ci tego nie wybaczy :)

Może jeszcze ktoś się wypowie, mam podobny pokój i byłem już zdecydowany na zwykłe surroundy dokładnie Paradigm Cinema 70, ale jestem ciekaw jak by grały dipole w takiej sytuacji. Najbardziej boję się że dźwięk po odbicu od tylnej ściany będzie psuł cały efekt.

Czy takie ustawienie w rogu pod kątem 45stopni tak żeby jeden głośnik grał w stronę telewizora a drugi w stronę słuchacza ma sens? Czy lepiej po prostu kupić zwykłe bipole i skierować w uszy słuchacza?

kierowanie surroundów w ucho niejest dobrym rozwiązaniem. Przecież te głośniki NIE PO TO SĄ, by tworzyć ostrą lokalizację źródła dźwięku (bo to rola głównych), ale ROZPROSZONEGO POLA TYLNEGO- po to tworzy się rozwiązania typu dipol, bipol itp.

Tradycyjnej budowy kolumienki na tyłach to bardzo daleko posunięty kompromis, w którym szalę mocno przeważa koszt, a efekty dźwiękowe to tylko namiastka teoretycznych założeń systemu. Dlatego lepiej odgiąć je OD SŁUCHACZA, by słuch nie mógł ich ostro zlokalizować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można też użyć coś coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Regulując kąty propagacji dźwięku, dałoby się uzyskać całkiem poprawne efekty.

Ukryta Zawartość

byl juz kiedys podobny wątek

zamiescilem tak wtedy taki rysunek, rozwiazanie daje bardzo pozytywne efekty.

Nawet filmy ze ściezką 7.1 odtwarzane na 5.1 maja pozorny kanał "centralny-tylny"

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.