Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy!!! AKAI GX 260D NIE NAGRYWA!

darek_kronos

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani!!! Pomocy!!!

Właśnie "przyszedł" do mnie szpulowiec Akai 260 ( dźwięk REWELACJA!!!). Ale za cho...rę nie chce nagrywać.

Nie znam tego modelu. Będę na forum na pewno do 3.00.

(żona będzie rodzić pod koniec lutego- śpi słodko) Ja sobie obiecałem, że uruchomię wieżę Yamachy z 1975! I wiecie co udało się !!! Jestem rocznik 1967. Kierownik olbrzymiej apteki w Auchan! Do dej pory trułem tylko G. Markowi na privie. Wyspecjalizował mnie w gramofonach. Dwa tygodnie temu zrobiłem czwartego Bernarda "NA CACY". Na początku lat 90-tych pracowałem w Radiu TOP w Katowicach. Może ktoś pamięta "DźWIęKI żYCIA"- ELEKTRONIKA (TANGERINE DREAM ,JARRE, SCHULZE, VOLLENWEIDER NA żYWO...) Wspólnie z Mariuszem Orłów "odwaliliśmy kawał roboty" Naszym szefem był Kamil Durczok.

Jeszcze raz pomocy! Nie wiem jak się do GADA ZABRAć?

https://www.audiostereo.pl/topic/31319-pomocy-akai-gx-260d-nie-nagrywa/

Boże niech Ci Bóg nagrodzi za odpowiedź!

Powiedz jakie? Tył przód?

Jak puszczam "monitor" brzmi rewelka!

Wskaźniki chodzą. Przy zapisie ECHO!

głowice chyba są OK. Pasmo przy 9,5 cm/sek jest lepsze niż w CD.

Nie potrafię nic nagrać! Wciskam obydwa "czerwońce"przy REC. Potem wciskam FWD lub REV. Niby idzie lecz zapisu ani śladu!

Boże niech Ci Bóg nagrodzi za odpowiedź!

Powiedz jakie? Tył przód?

Jak puszczam "monitor" brzmi rewelka!

Wskaźniki chodzą. Przy zapisie ECHO!

głowice chyba są OK. Pasmo przy 9,5 cm/sek jest lepsze niż w CD.

Nie potrafię nic nagrać! Wciskam obydwa "czerwońce"przy REC. Potem wciskam FWD lub REV. Niby idzie lecz zapisu ani śladu!

Nie wiem jak jest w twoim magnetofonie, ale w moim Sony TC 399 należy przytrzymać te dwa "czerwońce" i wlączyć "Play".Dleczego ty piszesz, że przytrzymując "czerwońce" wciskasz FWD, REV.Przecież to jest przewijanie !!!!!!!!

Sorki!

Przejęzyczenie. Oczywiście chodzi o PLAY,

Ale ciekawostka. Gdy przytrzymuję tylko czerwony REC z prawgo kanału to zapis jest na prawym kanale.

Natomiast analogicznie z lewym = zapisu brak.

No i wciśnięte oba kanały = zapisu brak również w obu kanałach.

Może to przełącznik?

Słuchaj ! I tak musisz w tak starym sprzęcie zacząć od czyszczenia i użycia chemii.Tak więc przede wszystkim, spryskaj przełączniki listwowe zapis/odczyt, a potem wszystkie inne jakie tylko znajdziesz.Potencjometry wyczyść "Kontaktem PR".Zobacz dobrze, jak działa układ dźwigni który przestawia położenie przełącznika zapis/odczyt.

po pierwsze trudno zorientowac się o co chodzi.czy nagrywa sygnał generatora pomocxniczego i wychylają się wskażniki nagrywania i potem odtwarza dobrze ten sygnał.Czy podczas podania normalnego sygnału wychylają się mierniki i poziom jest właściwy a nie nagrywa..Sądze że to jednak stykologia jeśli mierniki się wychylają a jeden kanał nagrywa tylko.A czy ty reprenzentujesz tu katowice?

Właśnie wróciłem z pracy i siadam do AKAI.

Reprezentuję Katowice (z urodzenia , a teraz mieszkam w Sosnowcu)

Też podejrzewam styki.

Nawet przy braku zapisu na taśmie wskaźniki wychylają się prawidłowo.

Zaczynam rozkręcanie i czyszczenie.

Dziękuję Wam za podpowiedzi.

Aha gdzie kupić ten "kontakt"?

!!!!!S U K C E S !!!!!!

Jesteście WIELCY!!!

Z braku KONTAKTU przemyłem - Braunem -Shaver Cleaner (do golarek elektrycznych)

Teraz myję ,smaruję po zgodnie z wytycznymi!

Boskie uczucie przywrócić taką perłę do życia!

Jeszcze raz dzięki.

Ale nie skręcaj go jeszcze ! Jutro kup "Kontakt uniwersalny" oraz "Kontakt PR".Wypróbowałem taką metodę......przełączniki zapis/odczyt spryskaj uniwersalnym, a po wyschnięciu PR.Chodzi o to że "Kontakt PR" ma w sobie środek smarujący co zapewnia przełączniką dobry poślizg.Albo kup "Kontakt uniwersalny" (czerwony).

"Muls" mówi, że ten właśnie ma w sobie łagodny środek smarujący.Tak więc możesz o niego zapytać w sklepie.

No a tak wygląda sprawca całego zamieszania!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.