Skocz do zawartości
IGNORED

Lodówka a sprzęt - cykanie w kolumnach?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie znam się na tym i raczej nic się z tym nie zrobi ale może mnie tu ktoś uspokoi a może jednak zmotywuje by cos z tym zrobić.

Sprzęt ma jak w o mnie.

Za każdym razem jak wyłącza się lodówka (bo słychać takie brrr z kuchni ;) ) to mam cyknięcie w kolumnach.

Lodówka jest dość nowa - ma 5-6 lat, Amica...no chyba , że ja mam spaczone pojęcie o wieku lodówek ;) to najnowsza lodówa w mojej rodzinie - babcia ma taką co ma ze 20 lat ..ja nie wiem jak ona przy tym śpi jak się włączy w nocy;)

pytanie - czy jest to groźne dla klocków ? trzeba/można coś z tym robić ? pozdrawiam.

Mam to samo, tylko że moja lodówa jest dość wiekowa ;)

Czasem jak muzyka gra dość głośno i dojdzie do pyknięcia to przyjemne to nie jest, raz nawet myślałem, że się coś kaszani ale na szczęście jak dotąd nic się nie stało, a żyje z tym już ze 2 lata :-)

Pozdrawiam

Spróbuj listwy sieciowej przy sprzęcie np. Fellowsa, u mnie się sprawdziła i żadnych trzasków - jak ręką odjął.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zeby ustrzec sie tego typu sytuacji na kablach zasilających do lodowki, pralki i na kablu zasilajacym do listwy przeciwzakloceniowej/przepieciowej itp przez ktora mam podlaczone hifi zalozylem pierscienie ferrytowe. Stukow, trzaskow itp nie mam. Testowane na dwoch lodowkach: 15 letnia slowacka Calex i kupiona 4 miesiace temu Siemens. Dodam ze lodowka i hifi są niestety na jednym obwodzie elektrycznym... :[

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Można jeszcze spróbować (taniej, ale niekoniecznie skutecznie) zakupić w MM rozgałęźnik z dwoma gniazdami z filtrem i zastosować go do podłączenia lodówki z właściwym gniazdkiem. Ale tak jak pisałem wcześniej listwa Fellowsa zlikwidowała ten problem tak ze sprzetęm jak i z TV (tutaj widać było na ekranie kiedy lodówka się za i wyłącza). Również pomogła na zakłocenia powstające przy właczaniu i wyłaczaniu czajnika elektrycznego.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

polecam Fellowesa - już dwaj forumowicze za moją namową kupili i są zadowoleni. U jednego pykały kolumny jak włączał lampkę a u drugiego wariował (niby bez powodu) CD

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

mialem tak przy starej lodowce - zmienilem gniazdko i problem znikna

przed zakupem listwe lepiej sprawdzic bo mialem u siebie i nie pomoglo

idealnym rozwiazaniem jest UPS czasem bywa ze wychodzi taniej niz listwa

Mam tą listwę Fellowesa ale nie pomaga. U mnie słychać pyknięcie w kolumnach kiedy włączam lampkę. Zastanawiam się czy tego rodzaju pierścień ferrytowy by nie pomógł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hej...coż - wydawało mi sie , że mam dobrą listwę ;) DIY co prawda ale sprawdzony produkt przez przynajmniej 2 audiofili ( Pilot , i jeszcze inny złotouchy ) - ponoć "wpływa" (czyli może tu : nie wpływa, prawie nie ma różnicy pomiędzy samym kablem w gniazdku a z listwą ;) ) na dźwięk jak zabawki za ok. 1500 zł... mam dość tematu kabli (jakichkolwiek do czegokolwiek ;) ) i nie znam się na tym... owszem, jakieś lepsze niż marketowe miedziaki trzeba mieć , podobnie z sieciówkami myślę ale bez wariactwa...dlatego kupiłem bez "testów" ten produkt - daję opis i fotkę (za zgodą producenta) ...może jakis specjalista się wypowie...jeśli potrzebne będa dokładniejsze fotki to ją rozkręcę i porobię jak tylko "odzyskam" moją cyfrówkę ( ma powodzenie w rodzinie;) )

do rzeczy :

"Pierwszy stopień to bezpieczniki,drugi to warystor z iskiernikiem,następnie napięcie jest filtrowane w module własnej konstrukcji -po czym trafia do gniazd -każde posiada niezależny moduł dzieki czemu podłączone urządzenia są separowane od siebie ."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak czy inaczej na lodówkę to nie działa ;) (na lodówkę nie ma mocnych - próbowałem zmieniać do dwóch innych gniazdek w zasięgu kabla lodówki - poza lepszym wrażeniem estetycznym (bo kabla juz nie widać;) - nic się nie poprawiło - brrrr cyk i tak za każdym razem ) o właśnie znowu :(

Ja też słyszę coś takiego jak autor wątku.......................................

Pojawia się to w momencie gdy kostki lodu spadają w kostkarce w części zamrażalnikowej. Wtedy to zaczynam ze szwagrem przyspieszać tempo i więcej drinów pijemy:)

saczek_XTRM, 31 Sty 2007, 21:51

>tak jak napisał jozwa - dobry filtr sieciowy powinien rozwiązać problem

Czyli np. taka listwa z filtrem sieciowym rozwiąże problem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wątpię...

filtr nie znaczy listwa sieciowa. Ja mam jakąś listwę Lestera czy kogo tam do kompa ale w niej siedzą tylko bezpieczniki i wsio. Tu potrzebny jest filtr, znaczy jakaś cewunia, kondziołek. Takie filtry mają niektóre CD na pokładzie, w innych przypadkach jest to gniazdo IEC z filtrem. Są to powiedzmy sobie mocno podstawowe filtry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na ile te filtry w listwach są suteczne nie mam pojęcia, może wypowie się ktoś kto coś takiego użytkuje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja lodówkowe problemy miałem TYLKO i wyłącznie wtedy gdy obwód masy nie był odpowiednio skonfigurowany. Jak sprzęt jest sprawny, i dobrze zaprojektowany to takich rzeczy nie ma. Dodam jeszcze, że trzaski było słychać także wtedy gdy włączałem lampke na biurku. Teraz nie mam takich problemów, żadnych filtrów nie stosuje i wszystko działa jak trzeba. POZDRAWIAM:)

> saczek_XTRM, 1 Lut 2007, 20:47

W takim razie tamtą sobie daruje.

A ta z wymienionych Bandridge

>

Ukryta Zawartość

jest już lepsza? Zlikwiduje cyknięcia podczas włączania lampki? Bo blisko 4 stówki na filtr sieciowy to trochę dużo.

Znalazłem jeszcze taki filtr:

Ukryta Zawartość

Trzeba by ingerować w budowę wzmacniacza ale jeśli warto to czemu nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RAF, 1 Lut 2007, 21:02

>Jak sprzęt jest sprawny, i dobrze zaprojektowany to takich rzeczy nie ma. Dodam

>jeszcze, że trzaski było słychać także wtedy gdy włączałem lampke na biurku.

Co ciekawe na wzmacniaczu lampowym nie słychać trzasków przy włączaniu/wył. lampki :)

A jak mam niby skonfigurować obwód masy - nie kumam bom humanista ;), aby lampka na biurku nie trzaskała? Wcześniej miałem słabszy prądowo wzmak i nie strzelało, teraz strzela.

Tak jak napisałem dużo zależy od sprzętu. Ważne jest to by obwód masy leciał jednym połączeniem między żródłem a wzmacniaczem, czasem zdarza się ( rzadko ) że sprzęty stykają się obudowami metalowymi i wtedy mamy już drugie połączenie masy poza tym które występuje w interkonekcie. Najwięcej winy leży jednak po stronie sprzętu. Zły projekt, awaria sprzętu, itp. Spotykałem się już z tym zagadnieniem wielokrotnie. Stopień "strzelania" :) zależy od tego na ile "stabilny" jest obwód masy. Żadnych filrtów nie stosowałem i raczej nie zastosuje. POZDRAWIAM:)

Co do tej mojej nieszczęsnej lampki to jest to lampka halogenowa 50W ( transformator + żarówka ) Używam jej do testowania obwodu masy własnych konstrukcji wzmacniaczy:) Jak jest cisza to znaczy że obwód masy jest właściwie zaprojektowany:)

"Dużo zależy od sprzętu" - i tak i nie. Zależy bo jak wzmacniacz nie ma żadnego wewnątrz filtru no to jak może nie strzelać?! Filtr POMAGA zniwelować takie przykrości. To co Paweł wrzucił w wątku to właśnie gniazdo IEC z filtrem. W dobrym wzmaku powinno być coś takiego w standardzie, jeśli nie w samym gnieździe (tak jak na aukcji) to przynajmniej na oddzielnej płytce (ważne żeby był, nie ważne natomiast gdzie się znajduje - byle oczywiście między kablem a trafem. Cudowne filtry z tymi gniazdami IEC to nie są, ale powinno pomóc jeśli już takiego Twój sprzęt audio nie ma. Jak ma, to trzeba szukać innych rozwiązań.

Zbudowałem naprawde wiele wzmacniaczy zarówno scalonych jak i na tranzystorach. W żadnym nie stosowałem filtrów i mimo to nie było żadnych problemów niezależnie od tego czy była to impreza w akademiku gdzie różne rzeczy są podłanczane do sieci:) czy lajtowy odsłuch w domu. ZERO problemu. Pracuje właśnie nad taką fajną konstrukcją i tam też nie ma problemów z trzaskami bo nie ma prawa ich być. POZDRAWIAM:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.