Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy wmacniacz do Usher S-520

zbigy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuje wymianę niezbyt jeszcze wysłużonego zestawu PianoCraft (trochę mnie już zmęczyło to brzmienie) na coś bardziej ciepłego, muzykalnego. W związku z tym że jestem ograniczony budżetem (wzmacniacz+kolumny - do 2k-2,5kPLN), po lekturze forum oraz wstępnych odsłuchach (prawie)wytypowałem preferowaną kombinację :

1. Usher S520 (ewentualnie M1/M2) + arcam 6/7/8 lub MF E10 lub Arcam A65

Kluczową dla mnie sprawą jest dobre brzmienie zestawu przy niezbyt dużych głośnościach (starałem się wybierać wzmacniacze o mniejszej mocy) oraz łagodne ciepłe brzmienie. Ma to grać w pokoju 15m2. Muzyka spokojna - lekki jazz, rock, itp...

Jestem bardzo początkującym ;-) audiofilem więc bardzo będe wdzięczny za opinię nt. wyżej wymienionego zestawu, recenzję osób które być może coś takiego użytkują lub propozycje modyfikacji.

pozdrawiam

Usherów kiedyś miałem okazję słuchać w Audiofilu. Zaskakująco jak na tak małe i niedrogie monitorki. Ale jak czas pokazuje - takie są teraz trendy w produkcji sprzętu budżetowego. Równie dobrze można na drugiej szali postawić AE Egis Evo One, Heybrook 1, Tannoy M2, Kef Q1. Ale już o klasę wyżej są Tannoy Sensys DC1, które teraz można kupić po okazyjnej cenie (ok. 1400, a bylo 2 razy tyle). ponoć kreują piękną scenę....

M1 i M2 przerabiałem - są ok. ale tylko tyle. Heybrooki już lepiej. wielkie zaskoczenie po zastąpieniu M1.

co do wzmacniacza - łatwiej kupić z ciepłym i łagodnym brzmieniem i dopełnić go "żywymi" kolumnami, niż w drugą stronę. swego czasu słuchałem NADa 320 BEE. spokojnie i "ciemniej" ale cierpią na tym wysokie i dynamika.

Może jakiś niższy model Rotela? koledzy forumowi mogą powiedzieć więcej na temat. ale nie wiem czy to jeszcze ten budżet;)

Nie wiem czy dokupując Arcama do Usherów uzyskasz ciepły dzwięk. Raczej odwrotnie - Usherki są dość jasne i detaliczne a arcam pewnie będzie prezentował typowo angielską szkołę dzwięku - a więc głównie średnica i góra, troszkę mało basu, ale za to z dobrą kontrolą. No chyba, że przez 'ciepło' rozumiesz to co jar1:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam od niedawna cambridge d500se i 'słysze'' właśnie tak - jasno choć łagodnie, z wysuniętą średnicą i krótkim basem. Niedawno słuchałem też cdka yamahy 993 w zestawienu z lampą - tam był ciepły, niski bas, 'przydelikacone' wysokie i nieco wycofane w głąb sceny wokale.

Podpowiem też, że najlepiej posłuchać samemu, bo można wiele opinii na temat swoich preferencji zweryfikować. Sam kiedyś myślałem, że lubie dzwięk ciepły... a po odsłuchach wybrałem to co widać ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>U mnie usherki ( z CA540Av2 ) nie potrafiły grać niestety cicho :( Dopiero około 11 ( na

>potencjometrze : ) )robiło się całkiem sensownie.

Hmm, to rzeczywiście problem. Gdzies na forum czytałem że to są trudne do napędzenia kolumny, ale nie za bardzo chciałem temu dać wiarę (autosugestia;-)), ale to co piszesz potwierdza tę opinię. Bede musiał poszukać czegos innego ;-(.

A co myślicie o wzmacniaczach Arcama? Czy warto brać nowego A65+ czy stare ale bardzo chwalone modele 7/8?

Dodam tylko że słuchałem A80 + usher520 i zabrzmiało świetnie - ale to powyżej moich możliwości finansowych. Czy A65 to ten sam rodzaj dzwięku?

>Podpowiem też, że najlepiej posłuchać samemu, bo można wiele opinii na temat swoich preferencji

>zweryfikować. Sam kiedyś myślałem, że lubie dzwięk ciepły... a po odsłuchach wybrałem to co widać

>;-)

Wiem na pewno jedno - szukam czegos innego niż ostre, kliniczne dzwięki PianoCrafta ;-). musi być coś b. muzykalnego i koniecznie z lepszą dynamiką przy niższych poziomach głośności.

dzięki za radę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.