Skocz do zawartości
IGNORED

zestwy stereo - skala odniesienia

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

witam, od dłuższego czasu czytam fora, bo chcę skompletowac jakis zestaw stereo do pokoju 18m2 w bloku, niski budzęt tak 2-3k, oczywiscie natknąłem się na yamahę pianocraft i zestawy złożone z klocków takich jak np. coś z HK3480 czy Y RX-497, pytanie o skalę odniesienia jakości yamahy pc - czy pochlebne opinie są w stosunku do sprzętu typum mini takiego jak np. Philips MCD708, czy pc można spokojnie porównywać z HK3480?

https://www.audiostereo.pl/topic/31572-zestwy-stereo-skala-odniesienia/

Nic nie piszesz o tym jakie są Twoje preferencje brzmieniowe, więc nie będę w stanie doradzić Ci co będzie dla Ciebie lepsze.

Trudno jest porównywać miniwieże z oddzielnymi klockami, i z Twoich wymienionych elementów, najlepiej wypadnie HK - poza tym jest też najdroższy. W zestawieniu Y PC i Philipsa na pewno lepsze będzie PC.

Jakie są Twoje preferencje muzyczne?

Brzemienia raczej spokojne:jazz, klasyka, reggae, chociaż czasem metal , brzmienie chyba bardziej "miękkie", bas raczej wyeksponowany, ale nie dudniący, no i w miare selektywnie przy cichszych odsłuchach (mam nadzieję, że coś takiego nie tylko w erze...), pozdrawiam, aha, nie myśle z różnych względów o SH

za budzetem 3 kilozł masz naprawde szerokie pole do popisu przy zakupie sprzętu second hand. naprawde mozesz juz miec przyzwoity zestawik. nie sugeruj sie brakiem gwarancji, bo jezeli sprzet jest sprawny, i nie podlegał zadnym naprawom, to podziała, nie ma sprzętu który sa mz siebie sie psuje. w 90% przypadków winny jest człowiek. tak wiec zastanów sie nad przechodzonym "składakiem", do tego powiedzmy za połowe budzety, czyli 1.5 kilozł mozesz kupic nowe kolumny (akurat ja gustuje w nowych kolumnach, ale klocek moze miec i 30 lat, mi to nie przeszkadza). co do tego: jak sprawdzic czy sprzęt nie był grzebany. sposób banalny. jedziesz do kolesia który ma wybrany przez ciebie sprzęt, i poprostu oglądasz wszystkie śruby. najczęsciej są one czarne, i kazde draśnięcie ich srubokrętem owocuje zdarciema farby, co widac. inna kwestia to to, iz często sprzęt w wieku 15 i wiecej lat jest poddawany konserwacji przełłączników i potencjometrów. wiec gdy cos ci sie spodoba, ale stan srubek wskazuje na rozkrecanie, warto zajrzec do srodka, przejrzec wszystkie luty. po lutach widac od razu czy sprzęt podlegał takze elektrycznym naprawom. nie trzeba byc fachowcem zeby to zauwazyc.

denon.dcd masz rację z tym SH no i zacznę chyba od nowych kolumn, teraz mam taką wieże technicsa EH790 i musze ja raczej sprzedać, mam też stary amplituner maranza SR 1010, zakładałem już wcześniej wątek z pytaniem czy ktoś to zna, ale brak odpowiedzi, gdybym sprzedał technicsa i kupił nowe kolumny mógłbym podłączyc do tego maranza, a cd na razie zastąpiłby mi (od biedy) odtawrzacz dvd (całkiem niezły philips), pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.