Skocz do zawartości
IGNORED

Klub lamp mocy; 2A3, 300B, 45 etc.

Rekomendowane odpowiedzi

Aby nie było zbyt elitarnie, bo jednak samych 2A3 jest zapewne bardzo mało, poszerzam wątek o wszystkie pozostałe lampy mocy, a swój test 2A3 umieszczę tutaj.

Emission Labs mam dopiero od wczoraj i dodatkowo testuję równocześnie 350B Golden Dragon w miejsce KT-66, które robiły u mnie ze świetnym skutkiem za 6L6. Pierwsze wrażenia są pozytywne odnośnie 350B i entuzjastyczne względem Emission Labs.

https://www.audiostereo.pl/topic/31654-klub-lamp-mocy-2a3-300b-45-etc/

Piotr Ryka ...

dawaj , dawaj , dawaj , jeszcze troche i pobijesz swojego najlepszego przyjaciela graafa w zakladaniu nowych postow i zasmiecaniu forum.Trzymam kciuki.

Witam.

Czy mogę dowiedzieć się skąd jesteś i gdzie, w jakim zestawieniu i pokoju słuchałeś Amati ??? Słyszałem , że grają klasa ! Co można powiedzieć o ich brzmieniu w porównaniu do np. B&W 801 ?

Pozdrawiam.

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pomyłka.

Miało być na pw do gregory69...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ty Gregory, a o czym chcialbys zeby pisano na forum audiostereo jak nie o wrazeniach z odsluchu stereofonicznego audio i jego elementow ?

ps. najlepiej zeby na forum nikt nie pisal o czymkolwiek, byloby czysciutkie i niezasmiecone jak strona worda przy pierwszym otwarciu.

A ja wpiszę się w temacie.

Kto z Was używa obecnie lamp 805 i jakich producentów?

Oraz w temacie 300B: Czy ktoś z Was zetknął się już z 300B Full Music SIGNATURE EDITION?

gregory69, 17 Lut 2007, 20:04

>Piotr Ryka ...

>dawaj , dawaj , dawaj , jeszcze troche i pobijesz swojego najlepszego przyjaciela graafa w

>zakladaniu nowych postow i zasmiecaniu forum.Trzymam kciuki.

Ależ dlaczego? Niech Piotr dawa, co by nie mówić zawsze lepsze to od testu kabli!

Ja jednak z radością powitałbym coś podobnego ale jednak innego - np. test 2A3 czy w różnych konfiguracjach układowych: ze stałą polaryzacją i z automatyczną, ze standardowym obciążeniam 2.5k i z niestandardowym np. 5k, w róznych punktach pracy. Byłoby to znacznie ciekawsze. No i zabawa przy testach o wiele lepsza.

Niektórym to się wiedzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dokładam swoje 8 (2 x 4 ) x 6p45s (EL 509). Ależ to ma wygar !

Co to - 8 (2 x 4 )?

Wygar - podoba mi się to slowo! :) Bardzo lampowe.

Piotr -> co Chińczyki wsadziły do baniek opatrzonych napisem KT66 to tylko one same wiedzą!

Przecież to proste : 2 końcówki stereo - po 4 lampy mocy w każdej !

I jest wygar !

Witam, nie wiem na czym polega uczestnictwo w klubie;) ale dorzucam "kontrolnie" moje 2 lampki 300B:

EH gold i TJ full music 300B/n SE.

Ukryta Zawartość

post-13865-100007521 1172412199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>tungsol

pytanko:

mam ww wzmacniaczu takie same 300B jak na Twojej fotce.

czy u Ciebie też jakoś tak słabo świecą? przy zapalonym (małym) świetle w pokoju ledwie widać żarzący się "drucik".

p.s.

prądy i napięcia są o.k.

pozdrawiam

pawcio

Pawcio i pozostali

Mając możliwość ciągłej obserwacji napięcia sieciowego stwierdzam:

lampy 2A3 Full Music mesh gold są bardzo czułe na tym punkcie. Pracują poprawnie jedynie w przedziale 215-235 V. Poniżej następuje załamanie dynamiki i ogólna klęska, powyżej tracą kulturę brzmienia. Jeżeli te 300B świecą bardzo słabo, to masz w sieci Pawciu zapewne coś około 215 V, chyba że sam wzmacniacz reguluje napięcie, w co wątpię, ale może faktycznie są buforowane. A późną nocą też świecą tak słabo?

Tungsol: jak wrażenia po przesiadce z chińczyków 300B na Full Music w MPM ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

napisze wiecej, gdy sie tidżeje wygrzeja. Dopiero odsluchalem ok. 2h.

U mnie one nie graja w stopniu koncowym, wiec ich wplyw nie jest tak dramatyczny

jak to stwierdzilem w przypadku wejsciowych 6SN7 (czy zapewne jak byloby to w systemach z 300B na wyjsciu).

Powiem w skrocie tak: 300B EHarmonix Gold w obecnej konfiguracji daje rade.

Zasluguje na szacunek w kontekscie niewygrzanej full music.

W srode dostane pre pana Macka czyli PPM, wiec wszystko sie zacznie od nowa;) i wole nie szastac opiniami.

Jak wypadlo niewygrzane PPM w kontekscie BAT-a i Klyne? Ponoc placette rules.

pozdrawiam

Piotrze,

napięcie w sieci ma znaczenie przy konstrukcjach firmowych, projektowanych przy założonym napięciu sieciowym 230V. Jeżeli jest ono znacząco niższe, spada napięcie anodowe na lampach i zmienia się ich punkt pracy. W przypadku konstrukcji DIY (a na takiej zdaje się gra pawcio) punkt pracy lampy, w tym napięcie anodowe dobrane jest do warunków, w jakich było wykonywane. To, czy napięcie w sieci wynosi 215V, czy 230V nie ma w takim wtypadku znaczenia, ważne żeby było stabilne, co niestety nie sytuacja często spotykaną.

• Pokaż nowe odpowiedzi