Skocz do zawartości
IGNORED

DVD nie chce czytać płyt (wybiórczo)

Msl72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wahałem się, czy mój wpis pasuje bardziej do DIY czy też do Kino Domowe. Tak czy owak: Posiadam od kilku lat Combo DVD + VHS Panasonic NV-VP30. Ot, taka zgrabna maszynka, dwa w jednym. Niestety, od jakiegoś czasu mam kłopoty z odtwarzaniem płyt DVD (zaznaczam, że chodzi o oryginały). Po prostu niektórych płyt odtwarzacz nie lubi - wcześniej nie było problemów. Sprzęt ma już 4 lata, więc może to jego zmierzch? Dodam, że próbowałem czyszczenia soczewki lasera, co więcej, zlecałem to serwisow RTV. Niestety, jeżeli nawet była poprawa, to krótkotrwała. Zastanawiam się, czy aby na pewno serwis rzetelnie zajął się moim klockiem, czy niestety: TTTM (ten typ tak ma).

Zapewne któryś z szanownych forumowiczów miał do czynienia z takim problemem i nieobca jest mu umiejętność kalibracji lasera (lub jej sprawdzenie). Proszę o poradę. Warto iść w naprawę, czy lepiej rozważyć dokupienie nowego DVD (ot, taką tanią Mantę na przykład).

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi

Maciek

podaj w impelshop typ lasera ew. sprzetu i kup jak maja wymien i po klopocie. cena moze byc na poziomie 50-80zl a czasami caly mechanizm. Po czterech latach nie tylko laser mogl siasc a np. silnik od talerzyka plyty. czesto dostaje luzow oska i koniec z czytaniem plyt.

Taki głupie może pytanie, ale kiedyś w ten sposób kupiłem DVD Denona za grosze jako uszkodzone. A nie wlaczyl ktos przypadkiem w menu klasyfikacji nagran pod wzgledem brutalnosci ? Niektore odtwarzacze po prostu po wlaczeniu czegos takiego odmawiaja odtwarzania takiej płyty bez zadnego komunikatu. Wiec moze to wydawac sie, ze jest uszkodzenie lasera.

podaj w impelshop typ lasera ew. sprzetu i kup jak maja wymien i po klopocie

Senicz,

Dziękuję za namiar. Jeżeli rzeczywiście zmieszczę się w kwocie do 200 PLN, to idę w wymianę. Wysłałem zapytanie co do ceny i dostępności.

W przypadku, gdy cena okaże się zbyt wysoka (nieopłacalna). Kupuję nowy odtwarzacz.

Pozdrawiam

Maciek

Niestety,

Pomimo weekendu właśnie dostałem odpowiedź. Nie znają tego modelu i nie wiedzą co w nim siedzi. Po otwarcziu pokrywy sam także nie znajduję inforrmacji o typie zainstalowanego lasera. Proszę, jeżeli ktoś z Was ma dostęp do takiej informacji to proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Maciek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.