Skocz do zawartości
IGNORED

obudowa do Visaton AL170 i KE25.

melodia13

Rekomendowane odpowiedzi

Narysowałem sobie obudowę policzoną w WINISD.

Strojenie 39,5Hz

Objętość 37litrów.

Rurka BR 6,8mm długość 14,2cm

Obudowa z 2x18mm MDF

Zastanawiam się czy poniżej przepony nr2 nie dać jeszcze wzmocnienia.

Mam też wątpliwość czy dam radę włożyć wygłuszenie (mało miejsca)

I zastanawiam się jak sobie poradzić ze swobodnym dostępem do montażu zwrotnic.

Do tego chcę wstawić zwrotnice jak na rysunku.

Proszę o opinie za i przeciw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31716-obudowa-do-visaton-al170-i-ke25/

I rysunek zwrotnic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy tychj grubościach ścianek, nie widzę już potrzeby dodatkowego wzmacniania wewnątrz. Jeszcze inna rzecz, która mi nie pasuje, duże pochylenie w górnej części kolumny. Kolumna jest wysoka i wychodzi mi oś zamocowania głośnika wysokotonowego na wysokości ok. 95 cm. Biorąc miejsce odsłuchu oddalone o ok. 3m wychodzi tak jakby głosnik tam był zainstalowany na wysokość ok. 190 cm. Zakładamy, że głośnik wysokotonowy promieniuje kierunkowo na wprost i powinien być umieszczony na wysokości uszu słuchacza, czyli ok. 80-90 cm.

Chyba kogośpogięło żeby 17cm głośnik ładować w 37 litrów. Ja tego słuchałem, właśnie AL właśnie w 37 litrach i nic przyjemnego. Daj go w max 20 litrów, a reszta zasyp piachem i będzie super efekt.

Wycofuje zdanie , zbyt pochopnie popatrzyłem na rysunek, natomiast przegrody nadal polecam, pomimo 36mm grubości ścianek.

ps. w handlu występuje odpowiednia grubość MDF, PO CO KLEIĆ ,chyba że są inne względy, np.wydajnościowe z jednej płyty,lub brak dostępu do odpowiedniej grubości.

"andios, 20 Lut 2007, 09:43

Przecież głośniki są z przodu, na prostej ściance. A przegrody to dałbym nawet dwie. MDF 18 mm to nic grubego-dałbym 22-25 mm."

Masz rację, palnąłem głupte. Zasugerowałem się widokiem z przodu, nie patrząc dokładnie na przekrój

Ten głośnik jest w oryginalnym Visaton VIB 170 AL. Objętość netto to 34 litry...

Ale... Od czasu wprowadzenia głośnika AL170 Visaton zmienił jego parametry i obecne pasują do mniejszych obudów.

Zaproponowana obudowa jest raczej za duża. Niepotrzebnie cięta na połowie wysokości (nie lepiej zrobić pochyłą całą tylną ścianę?). A jeśli objętość będzie mniejsza to układ głośników nie musi być odwrócony – jak w VIB 170 AL i wysokość może być spokojnie o te 10cm mniejsza. Szerokość zewnętrzna to 21cm, a głębokość 25cm.

Witam. Nie proponowal bym obudowy wiekszej niz max24L do tego glosnika. Powyzsza zwrotnica zostala wykonana przez jednego z forumowiczow visatonam. Zestaw gra na niej kiepsko, brakuje najwyzszej oktawy i szczegolow zarazem ktorych jest u gory duzo. Najlepsza wersja jaka udalo mi sie zrobic jest ponizej (projekt utknal w martwym punkcie poniewaz jestem poza granicami naszego kraju). Pomiary znieksztalcen oraz przykladowa obudowa byla zamieszczana juz na forum. Harmoniczne 2 i 3 udalo mi sie schowac ponizej 62db w zakresie brake up wofera, w rzeczywistosci ich podbicie wychodzi troche wczesniej (odsylam do wyszukiwarki forumowej). Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Witam. Nie proponowal bym obudowy wiekszej niz max24L do tego glosnika. Powyzsza zwrotnica zostala wykonana przez jednego z forumowiczow visatonam. Zestaw gra na niej kiepsko, brakuje najwyzszej oktawy i szczegolow zarazem ktorych jest u gory duzo. Najlepsza wersja jaka udalo mi sie zrobic jest ponizej (projekt utknal w martwym punkcie poniewaz jestem poza granicami naszego kraju). Pomiary znieksztalcen oraz przykladowa obudowa byla zamieszczana juz na forum. Harmoniczne 2 i 3 udalo mi sie schowac ponizej 62db w zakresie brake up wofera, w rzeczywistosci ich podbicie wychodzi troche wczesniej (odsylam do wyszukiwarki forumowej). Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

awaria, 20 Lut 2007, 14:44

>Henryku ,

>czy w Krakowie mozna kupic mdf pow. 30mm.???

MDF kupuję w Cedrusie w Krakowie, jak akurat nie ma odpowiedniej grubości to albo Cedrus w Krakowie sprowadza z Zabierzowa, albo ja idę do konkurencji, np. na ulicę Bociana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.