Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana kondensatorow w zasilaczu

slvn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcialbym podrasowac troche moj przedwzmacniacz (Bryston), a konkretnie

jego zewnetrzny zasilacz, poprzez wymiane kondensatorow na lepsze,

dodatkowo zamieniajac pojedynczy kondziol na serie mniejszych. I tutaj glowne

pytanie od laika - ktore kondesatory wymieniac. Wrzucam schemat tego zasilacza,

na czerwono zaznaczylem kondesatory, ktore jak podejrzewam nalezy wymienic,

ale glowy nie dam, ze wlasnie te cztery sa do wymiany.

Drugie pytanie -- czy moze przy okazji nie zwiekszyc pojemnosc filtrowania i wlozyc

kondy o np. 2 razy wiekszej pojemnosci -- czy wowczas nie trzeba zmieniac innych

elementow w zasilaczu? I ostatnie -- jakie kondensatory byscie polecali do uzycia

w zasilaczu do preampa (slyszalem pochlebne opinie o blackgate, mcap i jakichs

panasonicach).

Tutaj schemat zasilacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/31758-wymiana-kondensatorow-w-zasilaczu/

W zasilaczu dobrze sprawuja sie u mnie Nichicony Muse KZ - dobry "wykop" i kontrola w zakresie basu, ladne skraje pasma, co jest w kwestii sekcji zasilania najwazniejsze.

Nie ma co kombinowac - wymien kondy i wrzuc na luz (bedzie lepiej) ;)

Pozdrawiam,

Lete

Ja nie jestem do końca przekonany czy po wymianie akurat tych kondów uzyskasz jakąkolwiek zauważalną poprawę (bo że zagra inaczej, szczególnie na niewygrzanych to jest oczywiste) po pierwsze dlatego że to jest przedwzmacniacz (małe pobory prądu), po drugie dlatego że za nimi i tak jest (jak rozumiem) kabel zasilający, który je zmuli. Myślę, że prędzej należałoby się przyjrzeć miejscu gdzie zasilanie jest podłączone po stronie przedwzmacniacza, tam powinny też być jakieś większe elektrolity, i je można by podrasować / zbocznikować. To one powinny mieć bardziej bezpośredni wpływ na dźwięk.

Pozdrawiam

slvn, pojemność staraj się w miarę możliwości zachować oryginalną, jeśli mostek prostowniczy jest zintegrowany dobrze jest zrobić na dobrych diodach, w preampie powinny się sprawdzić jakieś soft-recovery, na większy amperaż nie zaszkodzi dać. Moje obserwacje to "uspokojenie" dźwięku w urządzeniach w których wprowadza się takie zmiany, delikatniejszy z większą ilością mikrodetali i bardziej "poukładany". Pomimo dalszych stabilizacji i być może pojemności skórka jest warta wyprawki.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

lete,

Nie rób wody z mózgu, na 50V Nichicon Muse KZ są produkowane max 1000uF, jak sobie to wyobrażasz ? Jest problem ze zdobyciem dobrej klasy kondensatorów na napięcie ok 50V o większej pojemności. No ... chyba, ze BG Standard u Percy za 100$/szt + VAT + transport + czas.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.