Skocz do zawartości
IGNORED

Na co zwracać uwagę przy zakupie TV LCD

valis0

Rekomendowane odpowiedzi

Mocno przymierzam się do zakupu TV LCD 42' , pomijam kwestie marki i konkretnego modelu co zapewne jest bardzo ważne, ale tak naprawde nie wiem od czego zacząć poszukiwania. Które parametry eliminują już na dzien dobry konkretny TV.

Na allegro zauważyłem że modele Rozdzielczość : 1920X1080 są o wiele droższe od modeli Rozdzielczość : 1366x768 . W związku z tym chciałby zapytać szacowne grono na jakie parametry zwracać uwagę :)

Acha i byłbym zapomniał, komentarze w stylu "a po co ci LCD, to taka czy inna technologia" były by nie wskazane, jestem zdecydowany właśnie na technologie LCD i nikt mi tego z głowy nie wybije :)

1. Oczywiście wyższa rozdzielczośc jest istotna jeśli patrzec perspektywicznie. Zawsze lepiej mieć Full HD niż HD Ready...

2. Ja bym zwrócił uwagę czy wyświetlany czarny kolor jest rzeczywiście czarny :))))), poza tym bym spojrzał co widać na tym ekranie w nasłonecznionym pomieszczeniu, byłbym też zainteresowany jak prezentują się w LCD postacie w szybkim ruchu. Zwróciłbym również uwagę na przejścia pomiędzy odcieniami. Gdy np w ciemności jest plama światła z reflektora to czy ma koncentryczne pierścienie o tej samej barwie czy też przejścia pomiędzy odcieniami są łagodne i niezauważalne...?

Gdy już znajdziesz taki TV LCD to daj mi znać - chętnie kupię! ;)

O czasie reakcji matrycy i kątach widzenia podawanych na papierze nie wspominam - to trzeba po prostu ocenić samemu w sklepie bo wszyscy producenci podają super parametry a w praktyce bywa z tym różnie.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

A tak zupełnie na marginesie i poza tematem - jeszcze w tym roku Panasonic wypuści pierwsze plazmy 42 cale Full HD. Dotychczas to była rozdzielczość zarezerwowana tylko dla wyższych przekątnych.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Przy tak malym rozmiarze ekranu, nie ma sensu kupowac 1080p, chyba ze ktos bedzie ogladal TV z odleglosci mniejszej niz 2 metry.

Przy zakupie LCD trzeba sprawdzic czy konkretny egzemplaz nie ma przebic podswietlania z brzegow ekranu, zdarza sie to nawet w markowych TV.

Idąc Twoim tropem rozumowania - nie ma sensu kupować niczego o rozdzielczości powyżej PAL w rozmiarze 32 cale i niżej, bo różnicę zauważymy dopiero z odległości 72cm... :)

Otóż nieprawda - nikt z nas nie liczy pixeli i nie ma to znaczenia z jakiej odległości oglądamy obraz w domu.

Nieważne że z pewnej odległości nie dostrzegamy - ale CZUJEMY, liczy się ogólne wrażenie szczegółowości obrazu, poza tym unikamy artefaktów przy przeliczaniu do niższej rozdzielczości z pełnego HD.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

...z obecnymi (na rynku) LCD Full HD (i raczej nie tylko) - dobrze się zastanowić (dobrze wybrać jest trudno)....

W lutowym "Chipie" jest o problemach z ruchem, przy matrycach Full..., i :

1. - to faktycznie widać (sprawdzone)

2. - kolejna genercja elektroniki w LCD wchodzi (właśnie "pod względem ruchu"), co np. tam opisane..(łacznie z z wybranymi, wybiorczo modelami...).

Generalanie widać, ze technologia ma jeszcze trochę do :nadrobienia/poprawy... (choć "szybsze" modele juz są...).

Jak stane w sklepie 3 metry od telewizora, to nie CZUJE roznicy, moze dlatego ze z tej odleglosci nie widzie co jest napisane drobnym drukiem na metce.

Nie wiem jeszcze jaki format nadawania przyjma stacje TV w Polsce, ale przykladowo w stanach standardem nadawania programow HD jest 720p lub 1080i. Jedyne zrodlo sygnalu 1080p to odtwarzacze Blu-ray, nawet obecnie sprzedawane odtwarzacze Toshiby HD-DVD daja sygnal tylko 720p lub 1080i

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.