Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avr2307+ wzmak stereo?

zeppelin

Rekomendowane odpowiedzi

W poszukiwaniu spełnienia dwóch funkcji na raz doszedłem , jak inni, do wniosku, że nie da się na ampli a/v dobrze zagrać muzykę. Z kolei do kina nic nie zastąpi amplitunera z wieloma przydatnymi bajerami. Na moją kieszeń Denon 2307 jest ok, więc do niego zamierzam dokupić wzmacniacz stereo, może Azur 540 v2, podłączając go do wyjścia pre out które Denon ma dla wszystkich kanałów (co nie jest takie powszechne). Czy ktoś ma doświadczenia z taką lub podobną konfiguracją? Czy da się to inaczej połączyć? Może jakieś inne sugestie? Będę wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/31848-denon-avr2307-wzmak-stereo/

Jak sama nazwa wskazuje, pre-out to wyjście z przedwzmaczniacza. Czyli sygnał nie jest stały, a regulowany głównym potencjometrem głośności w amplitunerze.

Czyli: podłączasz wzmacniacz stereo pod pre-out amplitunera, na podstawie testowych szumów ustawiasz poszczególne poziomy głośności (w menu ampli i gałką głośności wzmacniacza - zapamiętaj położenie tego pokrętła, u mnie jest to troszkę mniej, niż połowa skali) i koniec. Głośnością takiego zestawu podczas np. oglądania filmów sterujesz tylko jednym pokrętłem - głośnością amplitunera.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> calghar

Przy filmach reguluję głośność pokrętłem od amplitunera. A przy muzyce od wzmacniacza. Wszystko dzięki połączeniu jak na schemacie poniżej. Zaletami są wygoda w kinie (jednym pokrętłem steruje się całym zestawem) oraz krótka i prosta droga sygnału w muzyce (pominięty jest całkowicie amplituner). Polecam takie rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Super schemat, wszystko wyjaśnia! Jeśli nie mam DAC-a, to dvd łączę ze wzmacniaczem stereo wyjściem liniowym?

Jutro mam dostać Denona 2307, trzeba się zacząć rozglądać za dobrym (i niedrogim...) wzmacniaczem stereo (może jakieś sugestie?). Na razie spróbuję podłączyć stary ale jary i niezawodny od chyba 12 lat Radmor 5512A i zobaczę jak to chodzi.

zeppelin, 6 Mar 2007, 15:47

>Super schemat, wszystko wyjaśnia! Jeśli nie mam DAC-a, to dvd łączę ze wzmacniaczem stereo wyjściem

>liniowym?

>Jutro mam dostać Denona 2307, trzeba się zacząć rozglądać za dobrym (i niedrogim...) wzmacniaczem

>stereo (może jakieś sugestie?). Na razie spróbuję podłączyć stary ale jary i niezawodny od chyba 12

>lat Radmor 5512A i zobaczę jak to chodzi.

Przy okazji jeśli już będziesz miał Denona to może zrób porównanie Denon 2307 vs. Radmor 5512 ( kwestia kontroli basu , wypełnienie basu [masa] , stereofonia , ... powinna iść w parze z detalicznością w sopranach )

Dodatkowo może napiszesz coś o porównaniu Denon 2307 vs. Denon 2307 w trybie Bi-AMP ( te same aspekty co wyżej )

w tych trzech przypadkach powinno być inne brzmienie - napisz też jaki jest rozmiar różnicy między 2307 a 2307 BI kontra 2307 a Radmor

amen ;)

Nedj, dzięki za wyjaśnienie,ale nie wiem co to jest przetwornik analogowo-cyfrowy i po co jest podłączony do wzmacniacza?Czy to jest osobne urządzenie,niezbędne , zeby to wszystko działało prawidłowo?Napisz proszę o co tu chodzi?Jestem laikiem w tej sprawie.W zamian mogę Ci powiedzieć jak wykastrować knurka,bo z zawodu jestem weterynarzem.Pozdrawiam.

-> calghar

Przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) to urządzenie zajmujące się przetwarzaniem sygnału cyfrowego na analogowy. Każdy odtwarzacz cd i dvd posiada DAC-a, dzięki czemu de facto możliwe jest słuchanie zapisu na cyfrowych nośnikach. Ja akurat posiadam zewnętrznego DAC-a, który w tym przypadku pełni rolę źródła dla muzyki, dlatego podłączony jest analogowo do wzmacniacza.

W przypadku braku zewnętrznego przetwornika (i braku osobnego odtwarzacza cd) mój schemat zmienia się na następujący.

P.S. O DAC-ach było sporo na forum, zwłaszcza w zakładce stereo. Warto o nich poczytać, gdyż moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie na dobre połączenie zestawu wielokanałowego kina domowego i stereo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle

Chyba zleciłeś wszystkie możliwe kombinacje....

Jasne że się pobawię, ale wersje z "bi" dopiero w kwietniu, na razie mam pojedynczy kabel QED Silver Anniversary XT, i on docelowo będzie na HF, gdy dokupię Supra PLY 3,4S, ten będzie na LF, niemniej ze wzgledu na ostatnie zakupy budżet się wyczerpał.

Nedj

"Czyli: podłączasz wzmacniacz stereo pod pre-out amplitunera, na podstawie testowych szumów ustawiasz poszczególne poziomy głośności (w menu ampli i gałką głośności wzmacniacza "

czy w trakcie puszczania tych sygnałów nie regulujesz głośności gałka ampl. tylko jakoś sterujesz tą głośnością w menu ampl. ??

Nedj

jeszce jedno pytanie

Czy nie przeszkadza Ci to że sygnał podczas oglądania filmów wędruje przez dwa przedwzmacniacze i to że podkręcenia gały na połowę we wzmaku pewnie generuje szumy ??

Nie lepiej kupić wzmaka z pure direct i odcinac stopien przedwzmacniacza w integrze w trakcie oglądnaia filmów ??

-> Placek

"czy w trakcie puszczania tych sygnałów nie regulujesz głośności gałka ampl. tylko jakoś sterujesz tą głośnością w menu ampl. ??"

Podczas regulacji poziomu poszczególnych kanałów punktem odniesienia był dla mnie kanał centralny. Czyli ustawiłem go na 0dB, a następnie dopasowywałem głośności pozostałych kanałów (surround'ów za pomocą menu amplitunera, kanałów głównych zaś za pomocą pokrętła głośności wzmacniacza stereo).

"Czy nie przeszkadza Ci to że sygnał podczas oglądania filmów wędruje przez dwa przedwzmacniacze i to że podkręcenia gały na połowę we wzmaku pewnie generuje szumy ??"

Nie, nie przeszkadza. U mnie nic nie szumi.

"Nie lepiej kupić wzmaka z pure direct i odcinac stopien przedwzmacniacza w integrze w trakcie oglądnaia filmów ??"

Z teoretycznego punktu widzenie oczywiście lepiej stosować wzmacniacz z bezpośrednim wejściem na końcówkę mocy (jak np. p.direct, który oznacza "power amp direct", a nie niestety omylnie podany przez Ciebie "pure direct"). Ja póki co tylko ze względu na brak tego wejścia nie zamierzam zmieniać wzmacniacza.

Nedj

czyli jak dobrze rozumiem Twoją wypowiedź ad regulacji:

1.Ustawiasz central na 0

2.wyrównujesz głośnośc tyłów = z centralem zapomoca menu

3.wyrównujesz głośność frontów z centralem za pomocą gałki wzmaka stereo ?? - tylko na ile jest wtedy ustawiene w menu ampl ?? 0dB??czy jakoś neutralnie ??

-> Placek

Dokładnie tak przeprowadziłem regulację.

"tylko na ile jest wtedy ustawiene w menu ampl ?? 0dB??czy jakoś neutralnie ??"

Mój amplituner nie pozwala regulować poziomu frontów. Czyli w rzeczywistości jest ustawienie 0dB.

ja u siebie w 2106 kiedyś testowałem bi-amping, prawdę mówiąc nie było żadnej różnicy (albo była na tyle niesłyszalna), liczyłem na poprawę dynamiki i basu (był anemiczny) ale nic z tego....

niestety żaden bi-amping nie zrobi z niego przyzwoitego wzmaka stereo...

Tak, wreszcie dostałem, na razie przedzieram się przez ustawienia, a bi-amping zrobię, gdy kupię drugi komplet kabli, pisałem o tym. Wstępnie jestem pozytywnie zaskoczony dobrym brzmieniem, wcale nie brak basu! Może to zasługa Ikon, schodzą bardzo nisko, i jest przy tym detal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.