Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do marantza

darek81-85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam pytanie jakie najlepiej będą współpracować kolumny ze sprzętema marantza odwarzacz cd 63 i wzamcniacz pm63 za wszelkie wskazówki i podzielenie się jakimi kolwiek doświadczeniami -dziękuję. POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/31873-jakie-kolumny-do-marantza/

Trudno jest Ci coś poradzić, jeśli nie napisałeś czego oczekujesz po brzmieniu. Druga sprawa to w jakim pomieszczeniu i w jakim ustawieniu ma to grać, o muzyce i przeznaczonej kwocie nie wspomnę!

BTW. Ja lubiałem z marantzem tanie głośniki Tannoy-a z serii M

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

witam. faktycznie nie napisałem jakie pomieszczenie to pokój około 25m kwadratowych nie zagracony niepotrzebnymi meblami a jesli chodzi o kolumny to interesują mnie podłogowe. Dziękuję za dotychczasowe wpisy i czekam na kolejne

ja mam pytanie troszke nie w temacie ale nei chce zasmiecac forum zakładaniem nowego wątku.

mam MARANTZ PM-80. ładny zadbany, sprawny-nie do końca. otóz po wyłączeniu opcji SOURCE DIRECT (odłączającej filtry) wzmacniacz na jednym kanale gra słabo, cicho i bez basu. po włączeniu tejze gra normalnie.

w czym tkwi problem??? co to za usterka? potencjometry przełączniki ETC juz wyczysciłem, to nie to.

HELP

Witam

Na początek proponuję wyłączyć capslocka.

W pomieszczeniach około 25 metrów raczej podłogówki, ale niewykluczone że niektóre co większe monitory również się w takim metrażu sprawdzą. Wiele zależy zarówno od wysokości pomieszczenia (co wpływa na jego kubaturę) jak również od stopnia wytłumienia i aranżacji akustycznej. Generalnie do takiego metrażu podłogówki będą bezpieczniejszym wyborem, natomiast monitory będą wymagały starannej selekcji.

• 2 tygodnie później...

jeśli jest to wersja MK II SE i szwankuje lewy kanał to obawiam się że kupiłeś to co kiedyś u mnie grało, naszczęście w pore sie zorientowałem i odesłałem sprzęt sprzedającemu. Zobacz czy tranzystory końcówki mocy w lewym kanale (te przykręcone do radiatora) nie były lutowane.

Sory cytat mi sie nie wkleił do powyższej odpowiedzi

denon.dcd.2560, 1 Mar 2007, 19:56

>ja mam pytanie troszke nie w temacie ale nei chce zasmiecac forum zakładaniem nowego wątku.

>mam MARANTZ PM-80. ładny zadbany, sprawny-nie do końca. otóz po wyłączeniu opcji SOURCE DIRECT

>(odłączającej filtry) wzmacniacz na jednym kanale gra słabo, cicho i bez basu. po włączeniu tejze

>gra normalnie.

A co do tematu to również zastanawiam się nad zmianą kolumn u mnie chodzi PM 8000 i CD 6000 OSE również preferuje jazz, lubie kolumny z solidną podstawą basową, naturalnym, dźwięcznym środkim i przejżstą ale nie męczącą górą. Myślałem nad:

AA PhoebeII, Mimas II lub ew. Hyperion (tyle że przydrogie jak dla mnie)

Avance Dana 670 (ew. Omega)

HECO MYTHOS 500

Dali (nie wiem jakie 6006, concept 6)

Jamo concrt

To na razie takie luźne koncepcje po przejżeniu allegro. Doradźcie co warto

Warto podać wielkość pomieszczenia, stopień adaptacji akustycznej, swoje preferencje muzyczne i dźwiękowe oraz przewidywany budżet. bez tego spodziewaj się wyłącznie odpowiedzi typu chybił-trafił.

Pomieszczenie 20m (3 miesiące w roku: mniejsze) ogólnie nie za dobrze wytłumione ale za to kwadratowe i mogę praktycznie dowolnie je przemeblowywać (po ostatnich odsłuchach kanapa stoi w drzwiach :)

Przewidywany budżet to ok 2 tyś (do wzm. za 1kzł chyba nie ma co pakować więcej)

Do niedawna słuchałem głównie ambitnego rocka ale ostatnio fascynuje mnie JAZZ! choć tak naprawdę słucham bardzo różnorodnych gatunków.

Co do dźwięku to szukam solidnej ale i sprężystej podstawy basowej która nada brzmieniu odpowiedni puls i głębie. Środek lubię naturalny i dźwięczny (trąbki ,wokale, fortepiany i gitary akustyczne). Góra musi być zróżnicowana tam gdzie trzeba metaliczna, ale i czasem aksamitna. Przedewszystkim brzmienie nie może męczyć ani być suche, nijakie jednakże nieciałbym aby jakieś pasmo dominowało nad innym. Poza tym chciałbym żeby kolumienki przestrznnie budowały odpowiednią scene dźwiękową.

No to w sumie opisałem swój ideał którego nie osiągnie sie nawet za 5 tyś :) ale nie wiem z których aspektów mógłbym zrezygnować.

Poza ww kolumnami rozważam jeszcze te EVO 3 i Dali 450

Aha zapomnałem dodać że oprócz CD6000OSE stoi jeszcze u mnie Pionek PD 8700

No to kupiłem

Trochę w ciemno ale okazja (mam nadzieję) była

Powiedzcie co o tym sądzicie? Jak to ruszy w moim systemie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Witam.

Trochę późno ten wpis, ale jestem ciekawy jak Ci się sprawują te kolumny z marantzem.

Ja posiadam AE EVO 3 do marantza i jestem super zadowolony. Nie jestem żadnym autorytetem, ale słuchałem kilku zestawów i sądzę że te kolumny są bardzo uniwersalne i nietrudne do wysterowania. Biorąc pod uwagę ich cenę, są bardzo mało ryzykownym zakupem. Przyjemnie się ich słucha nawet gdy pozostały sprzęt nie jest najlepszy.

Ciekawy jestem czy jesteś zadowolony ze swojego zakupu - wyglądają ciekawie.

AE z serii Evo faktycznie grają bardoz przyjemnie, ale mają jedną nieciekawą cechę "techniczną", a mianowicie piankowe zawieszenia głośników (średnio-)niskotonowych. To oznacza, że najprawdopodobniej nie będą one "wieczne"...

PS. Co do Mimasów, to cena moim zdaniem była normalna. Te głośniki były długi czas w stałej promocji za około 1600zł, by dopiero pod koniec produkcji gwałtownie "zyskać na wartości" (2900zł ?)... Niestety słuchać nie miałem okazji (zabrakło czasu).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.