Skocz do zawartości
IGNORED

Od czego zacząć kompletowanie sprzętu ?

pres.zaphod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar nabyć zestaw dwóch kolumn podłogowych w cenie do ok. 2000 zł/komplet (mają być póki co moimi docelowymi kolumnami bo nie mam kasy i miejsca w obecnym pokoju na zestaw 5.1, ale kiedyś kto wie…)

do tego chcę kupić wzmacniacz lub amplituner (to na ewentualną przyszłą rozbudowę na 5.1)

oraz odtwarzacz CD wraz z możliwością odtwarzania mp3

sprzęt ma być nowy lub prawie nowy (znajomy powiedział mi że we wzmacniaczach nie ma tych wszystkich nowoczesnych wejść i najlepiej po prostu kupić nowy amplituner)

Proszę o poradę, bo nie znam się na tym zupełnie, od czego mam zacząć kompletowanie zestawu – słucham przeważnie muzyki rockowej, jazzu i popularnej oraz oglądam dużo filmów (sprzęt ma być także podłączony do kompa). Lubię dość precyzyjne brzmienie, ale z przewagą ciepłego basu…

No i oczywiście odwieczny problem czy przy moich wymaganiach (ew. rozbudowa zestawu głośników) lepiej nabyć wzmaka, czy amplituner?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Kamil

Niestety nie ma wyjścia - zastanów się na czym bardziej ci zależy. Półśrodkiem jest zakup wzmacniacza stereo, dobrych kolumn i DVD (tracisz na wszystkim ale da się to jeszcze znieść) - o ile zależy ci na w miarę dobrym brzmieniu i radości z muzyki oraz jako takim oglądaniu filmów. Jeśli muzyka jest u ciebie w priorytetach na ostatnim miejscu kup po prostu kino domowe (ale wtedy muzyka będzie brzmiała paskudnie). Jeśli jednak stawiasz na muzykę to wzmacniacz stereo, klasyczne CD i kolumny (filmów nie pooglądasz ale za to muzyka będzie brzmiała jak powinna).

Słucham tylko muzyki.

Zdecydowanie bardziej zależy mi na słuchaniu muzyki, ale liczę na to, że gdy kupię dobre kolumny w systemie stereo to filmy tez będzie mi się oglądało całkiem przyjemnie.

NO chyba namieszałem - wybacz że tak mętnie napisałem.

Więc zostaje ci zrobienie systemu na: Dobre kolumny stereo, dobry wzmak stereo i do tego DVD i CD (lub też można zrobić DVD i do tego dac zamiast CD - u mnie tak na razie jest).

Słucham tylko muzyki.

Jeżeli muzyka jest priorytetem, to do dobrych kolumn które masz w planach dokup dobry wzmacniacz stereo oraz dobre CD. Uzupełniająco jakieś DVD ze sklepu "nie dla idiotów" za 100-200zł (jeżeli tylko do oglądania filmów, to w zupełności wystarczy, a jak się po 2 latach zepsuje to kupisz drugie... pewnie już za 50zł ;-)))).

Budowanie pełnego zestawu kinowego w zbyt małym pomieszczeniu nie ma sensu. Będą trudności z prawidłowym rozstawieniem głośników. Ponadto w cenie przyzwoitego wzmacniacza stereo nie znajdziesz kinowego amplitunera który zapewni jako-tako akceptowalną reprodukcję muzyki.

Po prostu przewaznie odtwarzacz dvd za okreslona sume jest zbudowany gorzej, ze slabszych komponentow i niestety gra gorzej, niz porownywalny cenowo odtwarzacz cd. Oczywiscie nie mozna uogolniac i nalezy samemu posluchac i porownac.

W Twoim przypadku moglby sie sprawdzic odtwarzacz cd + tani odtwarzacz dvd. Albo odtwarzacz dvd + zewnetrzny przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jeśli przyjąc za analogię, że jakość muzyki wydobywającej się ze sprzętu to w naszym przykładzie to samo, co walory trakcyjne i osiągi dla samochodu, tak więc DVD jest jak samochód kombi z dobrym silnikiem, zaś dobre cd można porównać do samochodu sportowego klasy Porsche co najmniej. Niezbyt uniwersalne, ale bezkompromisowo szybkie i zwinne.

Jeśli przyjąc za analogię, że jakość muzyki wydobywającej się ze sprzętu to w naszym przykładzie to samo, co walory trakcyjne i osiągi dla samochodu, tak więc DVD jest jak samochód kombi z dobrym silnikiem, zaś dobre cd można porównać do samochodu sportowego klasy Porsche co najmniej. Niezbyt uniwersalne, ale bezkompromisowo szybkie i zwinne.

Dzięki za wszystkie wypowiedzi.

Domyślam się że podobnego porównania można użyć do relacji amplituner-wzmacniacz:)

Póki co nie mam zamiaru kupować więcej niż dwa głośniki, więc chyba pójdę w kierunku wzmacniacza. Ale powiedzcie czy nie lepiej wybrać amplituner stereo? W końcu to chyba mniej więcej to samo, a radio jednak też jest przydatne.

Jeszcze pytanko z tematu - czy najpierw szukać kolumn, czy wzmaka/amplitunera (wybór CDka to już chyba drugorzędna sprawa)?

Czy też po prostu spytać w sklepie o taki zestaw który najlepiej współgra ze soba?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.