Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA FB 820 R seria Q - jakie kolumny

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. kupiłem taki własnie wzmak. wiem ze nie jest to seria ES ale dość blisko. czytałem ze są niezłe i pilot oryginalny w zestawie co dla mnie dość ważne. szukam kolumn. 25 m2 pokój, budżet max 1000 zł. mam na oku:

- mission m33i (nowe 1080 zł)

- mission m74 (uzywki 1000 zł)

- tannoy m2 (nie wiem czy nie beda za małe)

- tannoy m3 (uzywane, szukam)

- wharfedale 8.4 (uzywane, szukam)

- koda 702 (nowe 700 zł)

preferencje moje to przede wszystkim ciepłe brzmienie, z dobrze kontrolowanym basem, klarowną ale nie za mocną górą. muzyki słucham róznej, pop, elektroniczna, itp. napewno nie techno, ani jazz, ani metal.

prosze o pomoc. moze ktoś cos ma do zaoferowania ciekawego.

https://www.audiostereo.pl/topic/31958-sony-ta-fb-820-r-seria-q-jakie-kolumny/

W pracy słucham na podobnym wzmaczku, tyle że 920, ale myślę, że charakter brzmienia jest podobny, tylko ciut inna moc. Jest to niestety sprzęt dość ospały, żeby nie powiedzieć kluchowaty, taki przeciętniak. Kolumny zatem powinny być jak najłatwiejsze do wysterowania, żwawe, dynamiczne i detaliczne, z dźwięczną górą. Nawet przy Twoich preferencjach tylko takie zestawienie będzie miła dla ucha. Z kolei Twój metraż domaga się czegoś o przyzwoitej sile rażenia. Słyszałem wiele dobrego o m33i, ale sam nie słuchałem.

zwolennik łagodności

Polecam AA Phoebe II lub I, obecnie gra u mnie wzmak Sony 570ES i wspomniane kolumny - pokój 25 m2 - jest przestrzennie, wyśmienity bass - mimo, że kolumny stoją na podstawkach (a raczej dlatego ten bass jest bardzo głęboki, bardzo dobrze kontrolowany). Do mojej muzyki jest ok. Byc może do metalu czy hip,hop, łapu, capu się nie nadaje.

powiedz leman jak sie ma ten QS do ES np. 570 ? cholera jeszcze tego QSa nie odebrałem wiec jeśli ma być lipa to może zrezygnuję ?:) wiesz kierowałem sie tym, że:

- do serii ES jest to tylko 1 oczko nizej

- budowany na mosfeatch

- toroidal transformator

- niski poziom zniekształceń (takie info uzyskałem od pewnego pracownika serwisu)

- zastosowane dobre elementy

- ładny wygląd

- nowsza konstrukcja od es 500 itp

- PILOT !!!!!!!!

kurcze moj znajomy ma własnie 570 ES i tragedia mowi jezeli chodzi o brak pilota.

leman czy ten 820 R QS duzo ustepuje od 570 ES charakterem dźwieku itd. bo moc wiadomo nizsza.

dodam ze jeden audiofil określił tego QS jako dość poprawny jeżeli chodzi o dźwięk, tzn poprawna góra, dobre średnie i niski i kontrolowany bas. moze bardziej seria QS gra górą i środkiem niż ES ale myślę że to mnie nie zraża.

Z tymi QS-ami to jest taka sprawa, że teoretycznie powinny grać świetnie: ładne trafko, konstrukcja quasi-dual mono, porządne elementy... Do tego fajny wygląd i wygodna obsługa. Na papierze bardzo dobre parametry. Tylko... no właśnie - z tej teorii nie wynika adekwatna praktyka. Gra to przyzwoicie, ale beznamiętnie, dynamika jest taka sobie, wysokie schowane, barwy uproszczone, bas powściągliwy. Tylko łatwe i dynamiczne kolumny dają jakąś nadzieję, że się nie zaśnie po chwili słuchania. U mnie nie ma to znaczenia, a nawet jest OK, bo chodzi o tło muzyczne, które nie będzie mnie zanadto odciągało od pracy, ale do domu to bym takiego grania nie wpuścił :-) Używam do tego QS monitorów Jamo z wymienionym okablowaniem i lepszymi kondensatorami, dodatkowo przygniecionych ogromnymi kostkami granitu, i jeśli chodzi i moc, to nie ma problemu z nagłośnieniem pomieszczenia takiego jak Twoje.

zwolennik łagodności

1. leman orientujesz sie moze jak to jest z tymi modelami ? bo tak widze duzo informacji o serii 920 czy tez 940, tez sporo o 740 ale o 820 to nie bardzo jest cokolwiek poczytać. nie wiem czy to jest jakas starsza konstrukcja czy co ? chodz patrząc na zdjęcie 740 i 820 to jest to samo, tylko 820 niby wieksza moc.

2. a co byc polecił zamiast tego soniaka ? budzet około 500 zł, wazne elementy dla mnie to takze wygląd i pilot.

dodam ze myslalem o denonie 355 uk. to jaka wyzsza seria niz pma 700 ... . ale tez mało informacji o nim. ale z kolei moc słabsza od tego 820 Qs bo ma 2 x 80 przy 4 omach. wiec zdecydowałem sie na tego soniaka. z drugiej strony kiedys mialem pioniera i quadrale i wkurzała mnie własnie dynamika i wysokie. poprostu za bardzo to wszystko rzucalo sie w uszy :) jezeli ten soniak jest spokojny to mysle ze bede mógł sie np. bawić ze swoją 2 letnia coreczką i przy tym słuchać muzyki.

Wiesz, wszystko w końcu zależy od kontekstu. Jak masz do wydania 500 zł, chcesz, żeby po prostu przyjemnie grało, nie masz specjalnych audiofilskich zboczeń ;-), a do tego potrzebujesz pilota i ładnego wyglądu, to ten soniak nie jest zły. To nie jest jakaś padlina, nie o to mi chodziło. Jedna uwaga co do ceny: za swoją 920 dałem niespełna 450.

zwolennik łagodności

wiec własnie z tą ceną mam mały dylemat. bo ja miałbym dać za 820 - 600 zł. sporo dość. jest na allegro 920 za 600 zł. tyle gosć chce bo pytałem jaka jest cena minimalna. wiec model wyzej a cena ta sama. ale ma sporą rysę na przednim panelu i ...... wiem ze to nie audiofilskie podejscie ............. ale ten 820 pasuje mi bardziej jezeli chodzi o design. wiesz chodzi tez o to ze nie mam wogole pojecią jak graja inne porównywalne klasą pionki, denony czy np. rotele. o tych ostatnich duzo słyszałem ale tylko z opowiadań. no i ten wygląd takiego Rotela .... .brrrrrrrrr... :) jak mam patrzeć na to dzien w dzien to chyba sie zrażę heheh. i chyba pilota brak.

kurcze mam nadzieje ze nie pożałuje zakupu. jade do goscia w przyszlym tygodniu to poprosze zeby mi tego soniaka włączył.

Nie znam QS-ów, wogóle byłem kiedyś przeciwnikiem Sony, uważałem, że to g..... Ale kiedy sprzedałem Musicala Fidelity A2 i chciałym go zastapić czymś przyzwoitym kupiłem za radą kolegów (m.in. z forum) Sony 570ES. Moim zdaniem za 600 zł kup sobie jakiegoś ES-a. Bodajże, 590ES, napewno 770ES mają możliwość obsługi pilotem.

To tyle. A swoją drogą najlepiej posłuchać.

Gość

(Konto usunięte)

Cześć IGNAC. Jeżeli chcesz ja chyba odpowiednie kolumny dla Ciebie - Mission M71i, do sprzedania za 550 zł. wraz z podstawkami. Grają ciepło i przyjemnie, a za pozostałe pieniądze może kupisz sobie jakieś w miarę dobre CD. Zapytaj na forum o te kolumny lub poczytaj w internecie na ten temat. Oczywiście mogę zaproponować Ci odsłuch u mnie w domu - mieszkam w Warszawie...

wielkie dzieki. wiecie ze zrezygnowałem z tego QS a :) pierdziele nie mam zamiaru znowu pluć se w twarz. to teraz faktycznie mysle o sony es 570 albo to o czym wczesniej myslalem to denon pma 355 UK. to jakas lepsza seria podobno i mam go za 600 zł, nowka z pilotem !!!! tylko made in china :) serio tak jest napisane na tylnej sciance. wiec nie wiem. co sadzicie ten sony es czy ten denon ?

wielkie dzieki. wiecie ze zrezygnowałem z tego QS a :) pierdziele nie mam zamiaru znowu pluć se w twarz. to teraz faktycznie mysle o sony es 570 albo to o czym wczesniej myslalem to denon pma 355 UK. to jakas lepsza seria podobno i mam go za 600 zł, nowka z pilotem !!!! tylko made in china :) serio tak jest napisane na tylnej sciance. wiec nie wiem. co sadzicie ten sony es czy ten denon ?

>Ingnac

Problem w tym, że się uparłeś na pilota! Jest wiele fajnych wzmaków w tej czy ciut wyższej cenie, ale bez pilota. Moim zdaniem, te dwa, które rozważasz, to też takie przeciętniaki, przy czym Sony sporo lepszy. Rozważ jeszcze raz wszystko na chłodno - co lepiej: pilot z takim sobie graniem czy też ruszamy dupsko z sofy od czasu do czasu, ale za to mamy kawał dźwięku ;-)) Bo moim zdaniem do tego sprowadza się Twój dylemat. W tej chwili na allegro jest co najmniej kilka klocków, które zagrają naprawdę fajnie, tylko nie mają pilota.

zwolennik łagodności

No, to teraz gadamy jak ludzie :-))

Proszę bardzo, oto nad czym bym się zastanowił (to tylko parę przykładów na szybko, koledzy pewnie jeszcze coś dorzucą):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miłej zabawy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

>Ignac

Wiesz, ja bym wogóle nie przeceniał tego znaczka ES (podobnie jak wcześniej QS). Są różne "eesy" - lepsze i gorsze. Jak gra akurat 570, tego nie wiem. Ten denonek natomiast co prawda nie jest najwyższy, ale pochodzi z cenionej serii XX80.

Jeszcze jedna taka uwaga: z własnego doświadczenia wiem, że nagorszym doradcą jest w takich sytuacjach pośpiech. Nie wolno się napalać! Nic się przecież nie stanie wielkiego, jak kupisz sprzęt tydzień później, prawda? A ten tydzień może Cię uratować o męczenia się z niezbyt fajnym dźwiękiem przez długi czas. Dlatego: spokojnie ;-))

zwolennik łagodności

no nie spieszy mi sie. to fakt. ale ten denon mi lezy. jeszcze 1 dzien. mowił sprzedawca ze ma mocny dzwiek ale wlasnie do takich budzetowych kolumn jak najbardziej. bo ja chce wydac na kolumny około 1000 zł, uzywki.

No, ten denon powinien Cię zadowolić. A co do kolumn - rozważ jeszcze robione na zamówienie. Sam uzywam własnie takich robionych przez Gipsy2 - Łukasza z tego forum i jestem baardzo zadowolony (to żaden mój kolega, żeby było jasne). Za kwotę, jaką masz do wydania, otrzymasz w ten sposób dużo więcej, niż kupując jakieś używane. A przy tym będziesz mógł okreslić swoje preferencje i dostaniesz kolumny "na miarę".

zwolennik łagodności

witaj leman. nie miałem netu wiec nie pisałem. ale wzmak kupiłem. tylko ze nie do konca to co było aktualnie w ofercie allegro. a zakupiłem pioniera A 701 R, 13,5 kg zywej wagi i z pilotem :) brzmi ciepło i przyjemnie, bas bardzo dobry. podobno nie jest zbyt dynamiczny ale za to gra poprostu ciepło. dałem 480 zł wiec chyba nie duzo. jest w idealnym stanie. powiedz szczerze (choc juz jest po zakupie) w miare dobry wybór ? :)

PioneerA 701R to na pewno lepszy wybór niż Denon PMA980R. Za 480zł to dobry zakup, sądzę że będziesz zadowolony. Tu masz fajne zdjęcia flaków i opis efektów drobnej modyfikacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.