Skocz do zawartości
IGNORED

Nietypowo - SPEKTAKULARNA muzyka!!!

Matheo

Rekomendowane odpowiedzi

ZAŁOŻENIE: Znajomy dobiera komponenty do nowego wymarzonego STEREO i poprosił Was o współudział w wyborze sprzętu. Ma już kilka koncepcji - zestawów "klocków" ale trzeba to ocenić, czyli osłuchać.

ZAŁOŻENIE 2 : Możecie wziąć max 3 płyty CD. Nie mogą być to składanki czy specjalne materiały testowe. Po prostu chodzi o znakomitą muzykę wraz z realizacją na równie wysokim poziomie.

Jakie wybierzecie? Co pozwoli Wam ocenić przestrzeń, rozłożenie akcentów pomiędzy zakresami tonów, ich skalę, dynamikę, analityczność itd.? Wiecie o co chodzi. Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/31989-nietypowo-spektakularna-muzyka/

Max 3?

Montserrat Fiugueras, Jordi Savall – Cant de la Sybilla (Astree, 1988)

Patricia Barber – Cafe Blue (Promotion Records, 1994)

Jacques Loussier Trio – Satie: Gymnopedies, Gnossiennes (Telarc, 1998)

Taki wybór byłby podyktowany bardzo osobistymi przesłankami: po pierwsze tym, jakiej w ogóle muzyki słucham najczęściej, po drugie tym, co cenię a co mnie drażni (!) w odwzorowaniu muzyki. W dodatku mógłbym zastąpić te płyty innymi, np.: jakieś sonaty na skrzypce i fortepian + jakieś trio jazzowe + coś jeszcze.

Kiedyś starałem się wybierać na odsłuchy bardzo dobre albo wybitne realizacje, starałem się także zabierać względnie duże spektrum zwłaszcza pod kątem instrumentarium - teraz ani jedno, ani drugie nie jest dla mnie tak istotne przy odsłuchu porównawczym, co więcej czasem tak właśnie stawia się pułapki przed samym sobą. Dziś najważniejsze wydaje mi się, by zabrać ze sobą zwłaszcza takie płyty, które lubię i dobrze znam - takie mają zawsze wiele do powiedzenia o sprzęcie.

Hiszpan.

Zgadzam się z tobą,dorzuciłbym jeszcze dużą orkiestrę symfoniczną np. początek "Tako rzecze Zaratustra" Ryszarda Strausa i "Carmina Burana" Carla Orffa.

1. Nowe nagranie Mszy h-moll Bacha z Herreweghe`m (Harmonia Mundi)

2. Stefano Landi ( www.alpha-prod.com ) lub dowolną płytę z tej stajni

3. Jakiś fortepian solo, od biedy Zimerman - Chopin - Ballady (DG)

Żaden jazz, nawet z ECM, żaden rock, nic co elektryczne - tylko dobre realizacje instrumentów akustycznych i wokali pozwalaja wykryć wszystkie oszustwa, podkolorowania, barki itd itp

Pzdr

Maki

Duża symfonika też się nie bardzo nadaje, gdyż...nie słyszałem jeszcze realizacji, w której przekonywująco udało by się zamknąć wszystko: dynamikę, szczegółowość, lokalizację źródeł, głębokość sceny itd. IMHO jest to bardzo mało prawdopodobne. Za duży aparat wykonawczy do zmieszczenia w dwóch kanałach. W ogóle mało jest płyt z symfoniką zrealizowanych zaledwie poprawnie a co dopiero b. dobrze. Na ogól nagrania te są bardzo manipulowane pod względem dynanamiki poszczególnych instrumentów (w zależności od potrzeb reżyser jeździ tłumikami wyciągając to skrzypce to trąbkę itd.), poza tym często już na starcie balans dynamiczny jest źle ustawiony... Wszystko to sprawia że do oceny ten rodzaj nagrań nie bardzo sie nadaje, chyba że pomijamy wiarygodność i słuchamy na jakim sprzęcie fotepian w Koncertach Bartoka dla DG (Zimerman i inni) wgniata nas bardziej w fotel...co w realu jest kompletną bzdurą...

A jakiej muzyki słucha znajomy?

Mój znajomy ustrzegł mnie od błędu radząc mi wziąć różnorodną muzykę

radziłbym Ci wziąć jedną płytę z fortepianem np. jedno z nowych nagrań Murreya Perahii

Jedna płyta z dobrze nagranym głosem ludzkim może być na przykład Oratorium na Boże Narodzenie z Gardinerem

i jedną płytę z solidnym tutii orkiestrowym tu nadawałaby się 3. symfonia Saent - Sansa w nagraniu Karajana (finał)

Wszystko zależy od rodzaju/rodzajów słuchanej muzyki. W idelanym świecie moglibyśmy mieć 2-3 systemy, dopasowane do konkretnego gatunku, a raczej instrumentarium (akustyczne-elektryczne, głosy ludzkie). Ale jak się nie ma co się lubi...

1. Muzyka z filmu "Helikopter w ogniu" (koniecznie amerykańskie wydanie, ścieżka 1 i duet z Lisą Gerrard).

2. Rebecca Pidgeon "The Raven" ("There is a Rose in Spanish Harlem").

3. Dave Grusin "Migrations" (ostatnie 4 utwory).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.