Skocz do zawartości
IGNORED

mission 700 obudowa zamknieta zwrotnica

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

prosze o pomoc w budowie nowej zwrotnicy do tych kolumn.Z fabrycznymi grały b.zle.Z obecnymi (dwa inne elementy )żle ale mozna wytrzymac 10-15min.jest to obudowa zamknieta o wymiarch 38-21-19.Głosniki to D19 TD 8 0MH góra oraz vifa c16lub c17.Niestety jest tam tylko logo mission.Fabrycznie był kondensator 2,2uf ja dałem jantzen 4,7uf oraz fabryczna cewka wagi 5 groszy ja dałem z tannoy m2( taka miałem) .Moze zobaczycie na zdjeciu jak wyglada połaczenie.To chyba zwrotnica 1-rzedu.Mysle ze to da rade zagrac ale niestety na ta chwile sa krzykliwe i jaskrawe.Srednica zawodzi na całej lini.basik dosyc szybki i nie dudni bardzo nawet ok choc mocy nie ma.Góra w miare szczegółowa ale krzykliwa i przejaskrawiona troche.te kolumny trzeba po prostu uspokoic chyba.Ale w porównaniu do orginału juz jest znacznie lepiej .szkrzynia jest lekka ale z grubych płyt ponad 1,5cm.Z przodu jakis plastik dziwny gruby.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7608-100006470 1173960824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Witam wymieniając komponenty ot tak to im nie pomożesz tylko zaszkodzisz trzeba zrobić pomiary głośników np. spekar workshop za pomocą jiga i kompa i wtedy próbować robić nowe zwrotnice a na oko to wiadoma jak to wychodzi...

Co to znaczy, ze gra zle? Za duzo gory? Za duzo dolu? Jazgot?

Gdyby zwiekszyc indukcyjnosc cewki, zostawic kondensator 4u7 i zwiekszyc rezystor w tlumiku to podejrzewam, ze dzwiek by sie troche uspokoil.

Ta cewka jest chyba z wkrecanym rdzeniem, wkrec rdzen do uzwojenia...

>mzawek

>Moze zobaczycie na zdjeciu jak wyglada połaczenie.To chyba

>zwrotnica 1-rzedu.

Myślę, że jednak nie.

Wygląda mi to na niskotonowy nie filtrowany. Do wysokotonowego idzie szeregowo RC, równolegle L.

Wynika z tego filtr 2-go rzędu. Nie przesadzaj z wielkością C, bo wysokie pójdą z dymem!

porlick

Jakas podpowiedz by sie przydała.Np.jak troche przyfiltrowac ten sredniotonowy ,uspokoic srednice.Kabelki do wysokotonowego to własnie te przy cewce.

Grundig High Fidelity

>wysokotonowy ma 8 omh wiec sredniotonowy pewnie takze

Niekoniecznie. Jak możesz, sprawdź omomierzem, choć będzie to tylko orientacyjna wartość.

Można wykonać bocznik RC.

porlick

zrobiłem na ten czas takowe zmiany.W torze dodałem jeden rezystor 5w4,2 omh ( dopiałem go równolegle do tego który był -1omh 5w).To troche zmniejszyło krzylkiwosc.Wpasowałem w obudowe mission wysokotonowe z m2 filtrowane cewka( z toru twetera) z M2 plus jantzen 4,7 .Sa podłaczone w przeciwfazie te twetery.Wszystko robie niestety na chłopski rozum i na słuch.Miernika nie mam aby pomierzyc chocby tego Vifac17.I jest niby dobrze ale w sumie niedobrze.bas zaczął dudnic troche i ogólnie cos nie tego bo nie graja.Chyba czas zostawic ten smietnik i kupic chocby komponenty na klona mite po prostu.

Grundig High Fidelity

porlick

Na ta chwile gra zestawienie tweter z M2 oraz vifa c17 w obudowie zamnknietej(skrzynia z mercury m2) .

same Vifa c17(po odłaczeniu twetera ) w takiej obudowie grają strasznie krzykliwie i mozna by sie obejsc bez wysokotonowego prawie.

Grundig High Fidelity

Wlutowałem ten filterek (rezytor 5w 6,8 omh + 5,6 uf -takie tylko miałem wartosci) .Wyszupliło sie wszystko ale mozna ich jako tako posłuchac bez płaczu.Co najwazniejsze bas nie buczy juz a raczej jest w sladowych ilosciach.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Na ten moment mysle o wysłaniu CV do tej firmy głosnikowej.Przesle małe portfolio moich dokonan.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

oto ono

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

tu masz opisane conieca ale ten jezyk hmm ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kaino, 26 Mar 2007, 21:19

>tu masz opisane conieca ale ten jezyk hmm ...

Ukryta Zawartość

Looknij na pierwszy wpis- to nie te kolumny. Tu opisywane są duuużo starszej generacji...

Ukryta Zawartość

kaino,porlick

Niestety te mission tuningowane to zupełnie inna wersja.Widac BR na przodku w ilosci 2 szt.I skrzynka mniejsza.na chwile obecną szukam cewki do głosnika sredniotonowego.ten co mi zostały generuja za duze basy z ta vifa .jakbym nie łaczył.W orginale głosnik ten nie był filtrowany zupełnie.teraz próbuje róznych łaczen rezytorów + jeden kond 5,7 polipropylen.na chwile obecna juz tak nie krzyczy ale wszystko zeszło sie miedzy kolumny i wokal znajduje sie na wysokosci głosników.No moze troche wyzej....Potencjału specjalnego niie słychac niestety.Orginalne wysokotonowe vify z tych mission sie zrajały przy małej filtracji.natomiast od jednego głosnika odkleił sie resor dolny.Odkleił sie od tej membrany .Moze wie ktos jak to skleic ?Bo przy jakis czestotliwosciach charczy.Tak to jest z vintage nieraz.

pozdrawiam

Grundig High Fidelity

Filtrowanie mojego DIY jest nastepujące na ta chwilę.Vifa c17 to tylko cewka (nieznane parametry) w szeregu a tor wysokotonowy (logic by vifa) to rezystor 4,6 omh oraz jantzen 4,7 uf także szeregowo.Co do dzwieku to vifa c17 gra na ta chwile dzwięczną srednicą (nie krzyczy już) .Sprawdza sie b.dobrze podczas sciezek filmowych ( troche mi koparka opadła).jezeli chodzi o odtwarzaniem muzyki to mozna dac trójke z plusem małym.Jako ze srednica jest dosyc ładna i dzwieczna.Brakuje troche masy dzwieku i jakis zakres niskich tonów jest troche zniekształcony i pobudzony.

Słychac tez pewne niezgodnosci i zachodzenie na siebie dzwieku z twetera i wofera.Obudowa jest zamknieta ok. 14L.Ktos dysponujacy pomiarami złozyłby z tych resztek kolumny w cenie sklepowej do 1,5 tys albo grajace lepiej.

Vife zregenenerowałem przyklejajac dolny resor butaprenem i dziure w zawieszeniu membrany załatałem kawałkiem zawieszenia gumowego z Tannoy mercury M2.

Mercury M2 fabrycznie zestrojone to buczacy burczybas niegrający i zmulony.

Grundig High Fidelity

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.